Testat spel: TMNT Shredder’s Revenge
Pris: Från 269 kr (Digital version) hos Sony

Likt många andra spelintresserade 80-talister var Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game på Nintendo 8bit och Super Nintendo-uppföljaren Turtles in Time en stor del av mina unga år. Faktum är att jag fortfarande spelar dem då och då. Kanske för att det endast kommit ett enda bra spel med ninjasköldpaddorna på den här sidan av millennieskiftet – något som det nu äntligen blivit ändring på. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är ett spel med ena foten i 90-talet och den andra i nutid. Grunden är precis som i de gamla 2D-klassikerna, men finslipad kontroll och smarta tillskott gör mycket för helheten. Det här är modern retro när den är som bäst.

Positivt

  • Ljuvlig pixelgrafik
  • Retro och modernt på samma gång
  • Fantastiskt kul i multiplayer

Negativt

  • Perspektivet kan ställa till det
  • Mycket poängsamlande
  • Vissa fiender är bara irriterande

Kärlek från förr

I Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge har Dotemu, som bland annat ligger bakom succén Street of Rage 4, slagit ihop sina påsar med Tribute Games. Tribute Games å sin sida är en indiestudio vars grundare har Gameboy Advance-versionen av TMNT på sin meritlista. Ett TMNT som är det enda bra Turtles-spelet i hygglig närtid.

Raphael spöar fotsoldater i TMNT

Att det är två utvecklare som vet vad de gör, vet vad fansen vill ha, och själva är fans blir snabbt uppenbart. Det märks att de bryr sig lite extra om underlaget och den historia det bär med sig. Shredder’s Revenge är en andlig uppföljare till Turtles in Time, en uppföljare som känns både modern och retro på samma gång.

Mellansekvens med turtles, Bebop och Rocksteady

Tillbaka till framtiden

Grunderna i Shredder’s Revenge skulle kunna vara hämtade rakt från början av 90-talet. Gå åt höger tills det tar stopp, spöa alla fiender som dyker upp, fortsätt åt höger. Repetera tills en boss dyker upp och sätter punkt för den nuvarande banan. För extra spelglädje kan ytterligare spelare bjudas in till slagsmålsvandringen.

Även om det inte är mycket nytt under solen är spelupplevelsen flera steg bättre än förr. Dels eftersom kontroll, fiendevariation och bandesign är bättre än någonsin, dels tack vare ett par smarta tillskott och ändringar. Till exempel är banorna relativt korta, men ganska många, vilket gör att spelandet inte blir lika repetitivt.

Ett annat enkelt men lyckat inslag är att vardera hjälte går upp i nivå, blir starkare och får tillgång till fler attacker genom att spöa fiender och utföra specifika uppgifter på varje bana. Systemet är väldigt enkelt, men förbättrar omspelningsvärdet avsevärt.

Jag måste också hylla grafiken. Här skäms vi verkligen bort med pixelgrafik av bästa sort. Välanimerade, charmiga och detaljerade hjältar och fiender knatar runt i kärlsfullt skapade miljöer som hela tiden för våra tankar till de gamla spelen, utan att någonsin kännas som kopior.

Bosstrid i TMNT

Banka anka med andra

Något annat Dotemu och Tribute Games lyckats ypperligt med är känslan i striderna. De sju hjältarna känns någorlunda unika, och varje attack som träffar har ett härligt schwung. De olika fiendetyperna gör också att jag hela måste anpassa mina attacker en aning.

Det ska dock sägas att striderna inte är helt felfria; vissa fiendetyper har för mycket hälsa medan andra är konstigt svåra att träffa på grund av perspektivet. Men det är små problem i det stora hela.

Sedan har vi flerspelarläget. Upp till sex spelare kan, antingen online eller i samma soffa, spela tillsammans – och här blir det härligt röj av bästa sort. Med fler mänskliga spelare ökar också antalet fiender och deras tålighet, vilket snabbt förvandlar banorna till ett frenetiskt och underhållande pixelröj. Med 5-6 spelare samtidigt kan det emellertid bli för mycket av det goda.

Raphael vill bara äta mat

En perfekt mix av gammalt och nytt
Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge är spelet jag har väntat på i närmare 30 år. Äventyret tar de bästa delarna från de gamla klassiska Turtles-spelen, slipar bort de flesta brister och lägger till väl valda moderna inslag som ger helheten ett stort lyft.

Visst, vissa banor blir lite sega i längden, ett par fiender är bra dryga, och en stor del av livslängden ligger i att hitta hemligheter och samla poäng. Men för runt 250 kronor, eller 400 kronor för den kommande fysiska utgåvan, är det svårt att klaga.

Har du minsta nostalgiska minne av de gamla Turtles-spelen – eller tv-serien och leksakerna för den delen – eller bara gillar retrospel i modern tappning, finns det inget att fundera på.


Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Testat: Juni 2022
Genre: Beat ’em up
Utvecklare: Dotemu, Tribute Games
Utgivare: Dotemu/Wendros (fysiskt)
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Testat på: Playstation 5
Storlek: 2,1 GB
Pris: Från 269 kr (Digital version) hos Sony

Betyg: 4 av 5