Det finns nog många där ute som fortfarande har kvar en av sina äldre spelkonsoler, det kan vara den första man köpte för egna pengar i sin ungdom, eller en konsol som har det där särskilda spelet som spelats mer än något annat. Vissa har kanske även sparat samtliga konsoler de ägt genom livet i sin privata samling.

Svenska spelgiganten Embracer Group har tagit steget längre och håller på att bygga upp en av världens största samlingar i Embracer Games Archive, som ligger i anslutning till huvudkontoret i Karlstad.

Embracer Group rattas av Lars Wingefors, som sedan länge är känd som en samlare och har flera olika typer av samlingar från ungdomsåren. På sistone har flera större samlingar av spel och spelkonsoler i stället införskaffats för att bygga upp detta arkiv.

En gemensam passion

Med fyra medarbetare på plats och ytterligare en som jobbar på distans är det tydligt att detta inte bara är ett jobb för de anställda. De har alla en gemensam bakgrund där spel har varit en stor del av deras liv redan från ung ålder. De kan även precisera ganska väl när deras intresse formades, och en röd tråd är att teknikprodukter funnits i hemmet tidigt. Flera av dem har dessutom varit uppe och tävlat på toppnivå i flera välkända spel.

Läs också: Emulera mera! Så spelar du retroklassikerna på din dator

Ungefär ett halvår har gått sedan inflytt och uppackningen av diverse unika objekt sker i strömmar. Samtidigt är också lokalen i färd med att fräschas upp. Nya golv och ett toppmodernt arkivsystem är på väg. 

Embracer Games Archive
Foto: Mattias Göransson / Foundry

Nyligen börjades uppackningen av den enskilt största samlingen hittills, som går under namnet "Österrike-samlingen" och innehåller saker som experterna knappt visste existerade.

– Det vi gör just nu är att grovsortera Österrike-samlingen, den största samlingen vi anförskaffat, cirka 45 pallar från en person som samlat i 30-40 år. Han har allt från den mest obskyra hemmadatorn till väldigt många olika Nintendoutgåvor, butiksexemplar, demokiosker och allt vi kan drömma om att få tag på, berättar David Boström, vd för Embracer Games Archive.

David Boström. Embracer
Foto: Mattias Göransson / FoundryDavid Boström.

Att bearbeta en samling som folk lagt en stor del av sina liv för att få ihop kan ta tid. Inköpsansvarige Thomas Sunhede har haft kontakt med den österrikiske säljaren i över ett år innan det blev bestämt att Embracer Games Archive fick ta över samlingen. Även nu i efterhand hålls det god kontakt med säljarna av olika samlingar och flera gånger har frågor kommit upp som de kan svara på.

– Vi ser gärna en dag att samlarna kommer hit och besöker oss och får se att vi tar hand om objekten vi tagit över ansvaret för och känner att det här var rätt, säger arkivchefen Natalia Kovalainen.

Så ska arkivet användas

Embracer Games Archive är fortfarande i startgroparna, men det huvudsakliga syftet är att vara med i ett större bevarande av en kategori som är förvånansvärt obevarad. De flesta skatterna finns hos privata samlare runt om i världen. Den kan röra sig om forskare, journalister, författare eller andra typer av institutioner som på ett eller annat sätt har en fördel av en katalogiserad spelhistoria.

Embracer Games Archive
Foto: Mattias Göransson / Foundry

För gemene man kommer det inte gå att ta sig in på arkivets fysiska del. En förhoppning är däremot att kunna ha en databas som kan ge utomstående en överblick av vad som finns bevarat. I nuläget har man i alla fall Instagram- och Twitterkonton.

– Många vill komma hit, men vi har tyvärr ingen möjlighet att ha det öppet för allmänheten. Vårt sätt att dela med oss om vad som händer och vad som finns här blir på sociala medier. Förhoppningsvis kommer vi igång med en Youtube-kanal framöver där vi kan berätta om vad som hänt och guida om de unika objekt som vi har, berättar David Boström.

Gamla favoriter och udda artiklar

Samlingarna har innehållit en stor variation av produkter. Allt från kompletta uppsättningar av spel men även andra underhållningsprodukter som har med spelvärlden att göra. Ett av de mer udda tillskotten är en Sega Megadrive med karaoke som endast släpptes i Japan.

Embracer Games Archive
Foto: Mattias Göransson / FoundryKaraoke-versionen av Sega Mega Drive.

– Den har både cd-spelare, den spelar Megadrive, kassettbandsspelare och ljudingångar för karaoke, det är en variant inte många har sett, säger Jukka Kovalainen, teknisk ingenjör och processchef, när han visar upp maskinen.

Embracer-gänget spånar i nuläget på de bygga en adapter för att köra 32X, och skojar om att det blir ett kommande projekt att testa.

David Boström. Embracer
Foto: Mattias Göransson / FoundryEn tv med inbyggt Super Nintendo. Vilken kanonidé ändå!

David visar därefter upp en tv som har ett inbyggt Super Nintendo. Även denna fanns bara i Japan. De har även en mindre modell av den inbyggda tv-enheten, men tror att den stora är väldigt unik.

Endast fysiska objekt

Embracer Games Archive innehåller cirka 50 000 objekt, och då har det ändå krävts en viss selektering. Att man enbart skulle samla in fysiska objekt blev klart ganska omgående, men även med detta kriterium finns det många övriga beslut om vilka typer av objekt som ska arkiveras.

– Med de större förvärven får vi en del objekt som inte passar in i samlingen, till exempel Laserdiscs och merchandise från filmer. Sådant har ju bara "följt med" och vi får ta ställning till hur det ska hanteras, berättar Jukka Kovalainen.

Embracer Games Archive
Foto: Mattias Göransson / FoundryHand upp, du som girigt stod och spelade vid sådana här på Elgiganten!

Dubbla och trippla exemplar har man också stött på. För tillfället kommer dessa att behållas för att i stället beslutsfattas kring längre fram. Det kan bli doneringar till andra institutioner eller kanske till och med en byteshandel mellan olika arkiv. Alla dubbletter är dock inte likadana.

– Om vi tar Super Mario Bros som exempel, kanske vi har en tidig utgåva, en senare utgåva, en är från Tyskland och en är från Sverige. Har spelen någon typ av variation på dem så vill vi självklart ha ett av varje unikt objekt, säger David Boström.