I februari stängde Google ner Hangouts för företagsanvändare i Workspace, och nu har turen kommit till privatanvändare. Användare med mobilappen Hangouts kommer nu börja få upp en uppmaning att installera appen Google Chat och använda den istället.

För de som använder Hangouts via Gmail i webbläsare kommer liknande uppmaningar börja visas i juli och de sista kvarvarande användare kommer se tjänsten slockna helt i november, skriver företaget i ett blogginlägg. Google lovar att skicka ut varningar minst en månad innan tjänsten stängs av slutgiltigt.

Google Chat är en ny app lanserad 2018. Den har ingenting med den numera nedlagda G Chat att göra. Exakt samma chattfunktioner finns även inbyggda i Gmail-appen för Android och IOS i en egen flik, men de som inte använder Gmail kan alltså använda den fristående appen.

På dator är Chat en fristående webbapp jämte Gmail, Kalender, Drive och de andra. Du hittar den via appmenyn intill kontomenyn längst upp till höger (eller genom att skriva in chat.google.com i adressfältet).