Testad produkt: Huawei Watch Fit 2
Pris: Ca 1 256 kronor hos Amazon Sverige

Utseendemässigt ser Huawei Watch Fit 2 mer eller mindre identisk ut med sin föregångare. Ett svart armband i plast (finns även i vitt), en boett med storleken 46 x 33,5 x 10,8 millimeter. I sagda boett sitter en skarp 1,74-tums oled-skärm med upplösningen 336 x 480 pixel. Skärmen är snäppet större än förra generationen, vars skärm var 1,64 tum.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Huawei Watch Fit 2 tar ytterligare ett steg närmare en riktigt smart klocka, men trots finesser som gps och möjlighet att svara på telefonsamtal har den en bit kvar. Som personlig tränare är den ypperlig.

Positivt

  • Gps
  • Mycket klocka för pengarna
  • Bra app

Negativt

  • Många funktioner fungerar endast med telefon från Huawei
  • Skärmen svår att tyda i starkt solsken
  • Inkonsekvent gränssnitt
Jämfört med andra aktivitetsarmband är den dock stor - och det är något positivt. När du vrider på handleden för att se vad klockan är tänds skärmen automatiskt. Ljusstyrkan justeras även den automatiskt och det går att se vad den visar även vid relativ hög ljusstyrka, men direkt solsken gör det svårare att tyda den.
Huawei Watch Fit 2

Gränssnittet är en kombination av svep, duttar samt en funktionsknapp. Här är det en fördel med en större skärm, då det är enklare att navigera på den. Den enda knappen används dels för att välja meny, dels för att påbörja eller avsluta ett träningspass – något vi tycker om. Många andra aktivitetsarmband kräver att du duttar på skärmen, vilket inte alltid är helt enkelt när du badar i svett efter en timme i löpspåret.

Inbyggd gps

Huawei Watch Fit 2 har inbyggd gps. Men ibland tar det upp till en minut innan den har hittat gps-signalen. Jämfört det med Apple Watch som är redo på en gång. Oavsett är gps att föredrar, då du slipper ta med dig telefonen. En cool grej är att du kan exportera gps-data från appen och sedan ta in exempelvis Google Maps.

Apropå telefoner, har du en Iphone kan du inte överföra musik till klockan, det fungerar bara med Huaweis telefoner, antar vi. Har du en sådan kan du föra över upp till 5 000 låtar. I vilken bitrate låter vi vara osagt.

Huawei Watch Fit 2
Du kan exportera din löprundor och sedan importera dem i exempelvis Google Maps.

Mer telefoni: Med Huawei Watch Fit 2 kan du svara på inkommande samtal, du kan även ringa från den. Visserligen kräver det att du har den kopplad via bluetooth till en telefon, samtalet förs över via bluetooth till klockan. Det fungerar, men ljudkvaliteten är det si och så med. Framför allt är volymen väldigt låg. Det fungerar om du befinner dig i en tyst miljö, men knappast om du promenerar på vältrafikerad gata.

Mängder av träningspass

Det finns ett gäng olika typer av träningar du kan använda – hela 97 stycken. Många av dem är variationer på en aktivitet, exempelvis inom- eller utomhuscykling, simning i havet eller pool, den är för övrigt vattentät ned till 50 meters djup, ni fattar. Oavsett är det många. Den kan också autodetektera när du börjar exempelvis påbörjar ett löppass.

Huawei Watch Fit 2

Vad som är mindre roligt och riktigt kasst är att Watch Fit 2 avgör om ett pass är tillräckligt långt för att sparas eller inte. En cykeltur på tre kilometer ansågs inte vara värdig nog att sparas. Bör inte sådana beslut vara upp till användaren och inte Watch Fit? En cykeltur på åtta kilometer registrerades i varje fall. Var klockan drar gränsen vet vi inte. Men vi vet att den inte borde göra det överhuvudtaget.

Huawei Health

Klockan parkopplas via bluetooth via appen Huawei Health. I denna kan du sedan enkelt följa din träning, sömn, puls, blodsyrenivå och mycket annat. All info presenteras på svenska och är enklare att följa än exempelvis Xiaomis app. Du kan ställa in om aktivitetsbandet ska visa samma notiser som du får i telefonen – det fungerar även med Iphone.

I appen kan du ställa in hälsomål, exemplevis hur många steg du ska gå, hur många timmar du ska sova med mera. Sedan får du notifierngar när det är dags att uppfylla målen. Även om du inte uppfyller alla mål du knappat in är det ändå en bra funktion. Uppfyller du hälften av vad du föresatt dig att göra är det ändå en vinst. Motion är helt enkelt bra mot allt.

Huawei Watch Fit 2
I appen kan du bland mycket annat skapa personliga hälsoplaner samt få överblick på din träning.

När du sedan tränat eller sovit eller vad det nu kan vara presenteras allt i överskådliga diagram i appen. Om du är kvinna kan du lägga in menstruationscykler och ägglossning.

Grymt batteri

Med en vikt på knappa 30 gram är det inte utan att vi imponeras över batteritiden. Watch Fit 2 klarar upp till tio dagar av normalt användande och upp till sju dagar av tungt användande. Använder du gps samt lyssnar på musik i den dras det mer batteri. Som tur är går det att snabbladda: efter fem minuters laddning har du så det räcker för en dag.

Huawei Watch Fit 2

Det är här ingen smartwatch. Däremot är det din egna lilla personliga träningscoach som sitter på din handled. Du kan inte installera appar på den, men den kan definitivt hjälpa dig att komma i form. Och framför allt, den är bra!

Specifikationer

Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth, gps
Skärm: 1,74 tum, 336 x 480 pixel, amoled-färgskärm
Batteritid: Upp till 10 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, optisk pulsmätare, SpO2-sensor (vid sömnmätning)
Vattentät: Ja, ned till 50 meter
Pris: Ca 1 256 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5