Testad produkt: ROG Phone 6 Pro
Pris: Från 27 049 kronor via Prisjakt

Asus monstermobil för gaming ROG Phone är nu inne på sin sjätte generation. Egentligen femte eftersom ROG Phone 4 hoppades över, men å andra sidan stack de sedan emellan med ROG Phone 5s. År efter år har de varit tidiga med ny, upptrissad systemkrets, extra effektiv kylning och nästan alltid nya prestandarekord. I år är de först ut med Snapdragon 8+ gen 1, nya prestandatoppade kretsen från Qualcomm. Telefonen kommer i två varianter, den lite enklare ROG Phone 6 och extra utrustade ROG Phone 6 Pro som vi testar här.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

ROG Phone 6 Pro är svår att rekommendera för gemene man, men alla prylar är inte byggda för alla. Vill du ha absolut maxad mobil spelprestanda och inte bryr dig om komfort eller pris, har du det här, plus en av de bästa skärm- och högtalarkombinationer du kan få. Det är samtidigt svårt att se Pro-modellens fördelar mot mindre dyra ROG Phone 6. Flera av dess specialfunktioner är också långt från behändigt användarvänliga.

Positivt

  • Optimerade prestanda
  • Utmärkt skärm och ljud
  • Extra mycket batteri
  • Många bra tillbehör och extrafunktioner

Negativt

  • Svårhanterade extra kontroller
  • Stor och tung
  • Kylaren ingår ej
  • Rejält dyr

Skillnaden på dem är framförallt att Pro-modellen har 18 gigabyte ramminne medan den vanliga kommer med 12 eller 16 gigabyte. Du får även en spektakulär liten skärm av pmoled-typ på baksidan kallad ROG Vision som kan visa olika typer av information, aviseringar och animeringar. Inget som direkt revolutionerar ditt mobilanvändande, men åtminstone lite nörd-flärd. På basmodellen får du nöja dig med en rgb-belyst logga.

Se vår unboxing av telefonen här:

Det är också givetvis skillnad i pris. ROG Phone 6 med 12 GB ram kostar 9 999 kronor, då får du också bara hälften så mycket lagring, 256 GB istället för 512 GB. Går du upp ett steg till ROG Phone 6 med 16 GB ram och 512 GB lagring ligger priset på 11 999 kronor. Vår Pro-modell med 18/512 GB och ROG Vision-skärmen kostar 14 499 kronor. Det är en rejäl prishöjning för bara två gigabyte minne och en kul gimmick. Men det här är å andra sidan ingen mobil du köper om du har en snål budget.

Gamingmobiler sticker alltid ut med designen och i år gör ROG Phone det mer än på länge. Den massiva mobilen, både med stor skärm, stort batteri, och mycket extra annat under huven, är täckt med en vit baksida som mest för tankarna till stormtroopers från Star Wars. Färgen kallas också passande nog för Storm White. Den fanns redan förra året i en exklusiv begränsad upplaga, men fick så hög efterfrågan att Asus nu bestämt sig för att göra den tillgänglig för alla. ROG Phone 6 Pro finns enbart i detta vita utförande, medan ROG Phone 6 även finns i svart.

ROG Vision
ROG Vision-skärmen på baksidan. Coolhet som kostar.

Ljud med tyngd

Den plana framsidan är täckt av Gorilla Glass Victus, så när som på en springa upptill och en nertill dör det sitter kraftfulla stereohögtalare. De håller precis som skärmen mycket hög klass och ger oss bland det bästa ljudet vi hört ur en mobil, klarhet i alla toner och äkta, kännbar stuns i basen. Det förvånar inte, då förra generationens ROG Phone lät ungefär lika bra.

Det här ska givetvis också vara en bra allround-mobil och inte bara en spelmaskin. Annars kan du lika gärna köa en Switch eller en Steam Deck. Och den bockar av allt som är viktigt för det. Snabb uppkoppling med både 5g och wifi 6e-stöd, utmärkt samtalskvalitet, dubbla sim för flexibel mobilanslutning, god säkerhet med snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare och tack vare hela 6 000 milliamperetimmar i batteriet så räcker batteriet mycket långt.

I alla fall så länge du inte kör långa spelsessioner eller exempelvis filmar högupplöst. Kameran är som alltid en batteritjuv. Här sitter det en solid men inte marknadsledande kamerauppsättning med en högklassig 50 megapixels huvudkamera som tar välbalanserade och naturtrogna bilder i dagsljus och som hänger med bra även när det skymmer på. Även de två extra kamerorna håller god klass, även om vidvinkeln tappar en del skärpa på pixelnivå och makrokamerans användbarhet kan diskuteras.

ROG Phone 6 Pro skärm
ROG Phone 6 Pro är som bäst om du dels hittar en bra kontroller, till exempel denna, Asus egna Kunai 3, samt ett spel som fungerar bra med den. Det kan tyvärr vara en utmaning och innebär annars en del manuellt mekande.

Stark och snabb skärm

Det mest slående med mobilen är annars skärmen, en massiv 6,78 tums amoled med 1080p-upplösning. Den har inget hål för selfiekamera som stör, utan extra millimeter marginal upptill för att få plats med det, och lika mycket extra marginal i nederkant. Som de flesta oled-skärmar i påkostade mobiler har den klanderfria färger. Panelen har ett färgomfång som överstiger dci-p3 och utmärkt färgkorrekthet utan behov av manuell justering. Den är också rejält ljusstark med upp till 800 cd/m2 för utomhusbruk och upp till 1 200 cd/m2 i punktljusstyrka för hdr. Skärmen har också stöd för hdr10+, och såvitt vi kan se får vi rätt hdr-ström från åtminstone Youtube

Det som skiljer den från en ”vanlig” amoled i en icke-spelmobil är hur snabb den är. För det första har den upp till hela 165 Hz bildfrekvens. För det andra pekavläsningsfrekvens på 720 Hz, med god marginal det hösta vi sett, och svarstider på så lite som en millisekund. Säger Asus i alla fall, det här är svårt att mäta sig fram till, men vi får anta att det stämmer. Det är i alla fall en silkeslen och omedelbar känsla att peka och svepa på skärmen. Mycket också tack vare utmärkt haptisk feedback.

165 Hz ser du bara ut att kunna uppnå genom att ställa in det manuellt. Som standard står den i ett automatiskt läge för bildfrekvens som justerar det dynamiskt, men det är oklart om du då någonsin når max frekvens. Spelar du till exempel spel eller kör vissa andra tunga appar så vill systemet ställa sig i ”X-läge” för att optimera systemresurser för det, och då låser den också skärmen till 144 Hz. Som ju i och för sig är väldigt snabbt det också.

ROG Phone 6 Pro kameror
Kamerorna är inte telefonens huvudfokus. De är kompetenta, men gör inget speciellt.

Långvarig topprestanda

All denna snabbhet är ju framförallt till för att ge en bättre upplevelse och kontroll i spel. Då gäller det ju också att processor och grafik kan leverera det som krävs. Här har Asus stoppat in det mest maxade en Android-mobil kan ha, senaste Snapdragon 8+ gen 1. Största skillnaden på den och vanliga Snapdragon 8 gen 1 är att klockfrekvensen på både processorkärnor och grafik har skruvats upp. Asus lyckas också utnyttja denna kraft, tack vare telefonens effektiva värmeavledning.

Den maxar som första mobil vi testat ut 3dmarks Wild Life-benchmark, så att appen inte ens ger oss en poäng. Då blir det till att gå upp ett steg och köra Wild Life Unlimited och Wild Life Extreme istället, där den mer eller mindre matchar Iphone 13 Max Pro som hållit tätpositionen under senaste året. Iphonen ligger några poäng över, men det är inom felmarginalen.

ROG Phone 6 Pro har dock en fördel, med sitt fokus på effektiv kylning håller den toppnotering i prestanda mycket längre. Hårdvaran blir inte överhettad lika snabbt och behöver därför inte kompromissa med kraften. Kör vi 3dmarks stresstest som pressar grafikkretsen hårt under 20 minuter så ser vi att vi bara tappar ett fåtal procent över tid, medan andra mobiler med kraftfull grafik förlorar mellan 20 och 30 procent.

Det innebär att en lång session med ett mer krävande spel så slipper du påtaglig försämring av bildfrekvensen över tid, något som annars kan ske på mobiler efter så lite som tio minuter med spel som COD Mobile, Genshin Impact eller Diablo Immortal. Vi testar ROG Phone 6 Pro med just de tre samt racingspelet Asphalt 9, och får utan tvekan mer stabilt jämn bild än vi är vana vid.

ROG Phone 6 Pro
Aero Active Cooler är tillbehöret som höjer ROG Phone 6 Pro från lovande till imponernade. Tyvärr är det inte längre ett tillbehör du får på köpet.

Glöm inte kylaren

Speciellt när vi hakar på tillbehöret AeroActive Cooler, som kommer i en ny version just för ROG Phone 6-serien. Den får du betala en tusenlapp extra för, vilket känns snålt, till föregångaren ROG Phone 5s Pro ingick den. Telefonen leder redan det mest av överskottsvärmen till mitten av telefonens baksida, så att den inte ska bli olidligt varm att greppa i horisontellt läge.

Med kylaren på täcker den ytan och pumpar bort mycket av överskottet som varmluft. Vi är faktiskt förvånade att det funkar så bra som det gör, trots att den bara ligger an mot telefonen på utsidan. Kylaren ger dig också ett praktiskt stöd för telefonen, vilket gör att du kan ha den på ett bord och ansluta en usb- eller bluetooth-spelkontroll. Vill du köra handhållet ger den dig också ett par extra triggerknappar.

Telefonen har också inbyggda spelkontrollknappar i form av AirTriggers, tryckkänsliga zoner på ovansidan av telefonen om du håller den i liggande läge. Dessa kan mappas till kommandon i spel, med flera lika kombinationer av tryck, svepgester och uppdelade tryckzoner. Det är dock allt annat än intuitivt, och är konstant frustrerande att försöka få telefonen och spelen att göra det vi vill.

Det går också att göra samma sak med gyrobaserade gester, så att du till exempel kan lyfta mobilen för att styra, men det är ungefär lika bökigt. Vi ger snabbt upp och förlitar oss på antingen skärmkontroller eller extern spelkontroll för spel som har bra stöd för det.

ROG UI
En gaming-mobil ska givetvis ha gränssnitt med gaming-estetik. Här finns också en hel del spelinriktade funktioner. Tyvärr även en del bloatware som vi kunde klarat oss utan. Att Asus inte erbjuder mer än två års Android- och två års säkerhetsuppdateringar är också i underkant bland mobiler i premiumklass

Hög klass, men för vem?

Det är lite problemet med gaming-mobiler över huvud taget. Utan ett bra ekosystem för kvalitets-spel och en enhetlig standard för hur de ska kontrolleras är Android en rörig djungel som spelplattform. Guldkornen är få och kommer bort bland mängder av skräpspel, på gränsen till lagliga kloner och glorifierad gambling. Här finns inget hårt kontrollerat Apple Arcade som gör det lätt att hitta rätt.

Mobil gaming är stort, men stora mobila spel är gjorda för massmarknaden, och varken kräver eller ger någon stor fördel till en maxad gamingmobil. Du blir inte bättre på Clash of Clans, Candy Crush eller Among Us med en ROG Phone 6. Och en brödrost kan köra Roblox. Det faktum att det är det två år gamla Genshin Impact som fortfarande hålls upp som ”det stora viktiga Android-spelet” som prestanda-mobiler ska klara av är inte direkt ett bra omdöme för branschen.

Med det sagt, tekniskt sett är det här en väldigt bra spelmaskin. Prestanda, bild och ljudkvalitet utklassar en Nintendo Switch ett par gånger om, och är vassare än många laptops. Orkar du den höga vikten är det också en överlag högkvalitativ mobil, även om den saknar enstaka flaggskeppsegenskaper.

Vet du vad du ska ha en äkta gaming-mobil till, har specifika spel i åtanke och vill ha bästa möjliga prestanda för dem, är beredd att meka med och finputsa inställningar och kontroller, och inte ryggar tillbaka för prislappen? Ja, då är ROG Phone 6 Pro helt rätt för dig. Vem du nu är. 

Specifikationer

Produktnamn: ROG Phone 6 Pro
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 18 GB
Lagring: 512 GB
Skärm: 6,78 tum amoled, 1080x1448 bildpunkter, 165 Hz
Kameror: 50 megapixel + 13 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro med led bak, 12 megapixel fram
Anslutningar: usb 3 typ c, usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med ROG UI & Zen UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, AirTriggers, oled-skärm på baksidan
Batteri: 6 000 mAh, 23 tim 15 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 165Hz), ca 40 tim samtal
Batteriladdning: 65 W usb (pd 3.0, qc 5.0)
Storlek: 17,3 x 7,7 x 1,03 cm
Vikt: 239 gram
Rek. pris: 14 499 kr
Pris: Från 27 049 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 1 114 230 poäng
Geekbench 5: 4 146 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 315 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 11 041 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 847 poäng
Lagring, läsning: 1 971,7 MB/s
Lagring, skrivning: 1 473,6 MB/s

Betyg 3,5 av 5