Testad produkt: Logitech Mevo Start
Pris: Från 11 499 kronor från Mevo

Logitech Mevo Start är kameror som låter dig vara kreativ och byta mellan flera kameravinklar utan att det blir krångligt. Så länge du har internetuppkoppling kan du direktsända video till plattformar som Youtube, Twitch eller Facebook. Kvaliteten matchar inte en professionell uppställning, men med det här priset behöver den inte det. Mevo passar perfekt till mindre kanaler och innehållsskapare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med Logitech Mevo är det enkelt att streama med flera kameravinklar till kanalen på Youtube eller Twitch. Från en app i mobilen kan du ställa in allt som du vill ha det och styra sändningen. Du kan köra helt trådlöst och strömma via wifi eller mobildata. Det är så enkelt att du kan sköta alltihop själv.

Positivt

  • Enkel att använda
  • Kan sända via wifi eller mobildata
  • Kan användas helt trådlöst

Negativt

  • 1080p, inte 4k
  • Blir varm
Logitech har en familj med produkter för innehållsskapare, till dem hör Mevo Start-kameran. Den ska ge en bättre upplevelse än vad som går att åstadkomma med traditionella webbkameror eller dslr-kameror.

Det som lockar med Mevo är inte upplösningen eller uppdateringsfrekvensen, utan snarare funktioner och mjukvara som låter dig koppla ihop flera kameror och byta mellan dessa under en direktsändning via en mobilapp.

Så här: du vill starta en matlagningsshow eller göra video om hantverk på Youtube. Du vill ha en kamera fokuserad på dina händer och en kamera som visar upp en mer traditionell vinkel av din studio. Att ordna med två kameror och hitta lämplig mjukvara för att byta mellan dem direkt under sändningen (och här utgår vi från att du är ensam) är besvärligt.

Läs också: Test av webbkameror – välj bästa modellen för dig

Det här är Mevo kommer in. Det går att göra samma sak med annan utrustning och mjukvara, men absolut inte lika enkelt.

Inte för alla

Mevo kan också fungera bra för den som vill direktsända från ett event, eftersom du kan livesända egentligen var som helst så länge du har wifi eller mobiluppkoppling via en mobilenhet. Ett annat exempel: skolor kan använda de här för att direktsända föreläsningar eller uppvisningar.

En ensam Mevo Start kostar 4 499 kronor och ett 3-pack kostar 11 499 kronor. Du kan köpa till en ethernet-nätadapter, fodral att förflytta dem i och golv- eller bordsstativ.

Det går inte att rekommendera Logitech Mevo till alla, men för innehållsskapare som vill lyfta sina sändningar ett snäpp med hjälp av flera kameravinklar, företag eller skolor som behöver en enkel lösning för att direktsända event, föreläsningar eller liknande – ni kommer att ha svårt att hitta något som kan konkurrera med det här.

Smidigare än dslr

Kamerorna är något större än vanliga webbkameror, men mindre än dslr-kameror. På undersidan finns en standardgänga för stativ. På baksidan finns en strömknapp, plats för microsd-kort och en 3,5 mm-ljudingång samt usb-c. Varje kamera har också några användbara ljusindikatorer. Den på framsidan byter mellan rött och grönt för att visa när den spelar in. Fyra små lampor på baksidan visar batterinivån. Resten sköter du via några appar i din mobil.

Appar ja, det finns tre Mevo-appar i App Store eller Google Play Store. Appen Mevo är för dig med en kamera, äger du flera (och det är väl poängen med det här systemet) finns istället appen Mevo Multicam.

Skärmdumpar från appen Mevo Multicam.
Vi använde Multicam-appen under våra tester som är enkel att komma överens med. 

Den tredje appen heter Mevo Mic och behövs om du vill kunna använda en telefon som mikrofon i din sändning. Vi testade exempelvis att ansluta en mygga (Røde Smartlav plus) via en Iphone och låta den vara mikrofon under en inspelning.

Automatisk regissör

Här finns ett exempel där vi direktsända med tre kameror till Youtube. Du kan sitta och byta själv mellan kameravinklarna i din mobila enhet, men det finns också en automatisk regissör inbyggd i appen som kan byta mellan vinklarna åt dig. Du får göra några provsändningar och öva så sitter det snart.

Specifikationer

Modell: Logitech Mevo
Tillverkare: Logitech
Testad: Juli 2022
App på svenska: Nej
Streamingplattformar: Facebook, Youtube, Twitch, Twitter, Linkedin, Livestream, Vimeo, RTMP, NDI
Video: 1080p 30 fps H.264- och HEVC
Objektiv: F2,8, 3,6 mm EFL
Ljud: AAC 48 kHz, 16-bitars. Tre mems-mikrofonmatriser med Fraunhofer Uphear–rumslig mikrofonbearbetning
3,5 mm aux-ingång, via usb-c, via mikrofon ansluten till mobil enhet eller via Mevo Mic-appen
Strömförsörjning: Upp till 6 timmars batteritid, laddning via usb-c
Nätverk: Wifi (ethernet-adapter kan köpas till) eller via mobilenhets lte
Lagring: Micro-sd
Färg: Svart
Mått: 8,7 x 3,4 x 7,5 cm
Vikt: 232 gram
Övrigt: elektronisk bildstabilisering, vända till vertikal bild, hdr-bilder
Pris: Från 11 499 kronor från Mevo

Betyg: 4 av 5