Testad produkt: Airthings View Plus
Pris: 2 878 kronor hos Amazon Sverige

Norska Airthings har specialiserat sig på uppkopplade små enheter som bland annat mäter och varnar för farliga halter av radon, koldioxid och andra partiklar i hemmet. Det började med modellen Wave som vi testade för drygt fyra år sedan och sedan dess har ett gäng olika modeller från tillverkaren passerat testlabbets entré.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Airthings View Plus erbjuder en nästintill komplett översikt över inomhusmiljön och är både lättanvänd och smidig till formatet. Den tillhandahåller en överskådlig information i realtid och uppmärksammar snabbt eventuella avvikelser som i värsta fall måste eller bör ombesörjas. Samtidigt är den är begränsad till just information och kan således inte aktivt påverka eller aktivt åtgärda eventuella problem.

Positivt

  • Hela sju mätsensorer
  • Överskådlig app
  • Kan agera som Hub för andra Airthings-enheter
  • Snygg, avskalad design

Negativt

  • Pris
  • Ger enbart information, inga aktiva motåtgärder
Airthings View Plus är det senaste tillskottet i produktportföljen av luftmätare för hemmabruk och den erbjuder en uppsjö av fakta och information gällande luftkvalitén i ditt hem.
Airthings View Plus

Till skillnad från tillverkarens tidigaste modeller, som till mångt och mycket likar en brandvarnare och som skickar all information till din smartphone, är View Plus precis som flertalet nyare modeller från Airthings försedd med en liten monokrom skärm som i realtid visar aktuella mätvärden.

Att installera Airthings View Plus är verkligen enkelt. Den tillhörande appen hjälper dig hela vägen med att skapa ett konto liksom för med att koppla ihop mobilen med enheten via bluetooth och vidare till ditt trådlösa hemmanätverk. Strömförsörjningen sker via sex de AA-batterierna alternativt USB-kabeln som medföljer (strömadapter får du själv tillhandahålla). Enhetens kan placeras i stort sett var du vill i hemmet för att mäta luftkvaliteten – ståendes på ett bord, en bänk eller med ett par skruvar genom det avtagbara bakstycket monteras på en vägg.

Airthings View Plus

Så vad är det då View Plus mäter och vad har du som användare för egentlig nytta av den?

En hel del. View Plus är utrustad med hela sju sensorer för att kontinuerligt övervaka halterna av CO2 (koldioxid), VOC (flyktiga organiska ämnen), partiklar med en diameter upp till 2,5 mikrometer (PM2.5), radon, luftfuktighet, lufttryck och temperatur. Har du redan en eller flera Airthings-enheter kan View Plus även fungera som en hubb som dessa via bluetooth kan ansluta till för att kunna leverera data till Airthings-molnet och som följaktligen blir tillgänglig för dig som användare även från distans till hemmet. Detta kräver emellertid att du med USB-C-kabeln ansluter View Plus till ett eluttag.

Så snart Airthings View Plus har aktiverats börjar den mäta luftkvaliteten i rummet. Synkning med mobilen sker kontinuerligt och värdena går att se direkt i appen. En kalibrering, som tar sju dagar, initieras automatisk varpå produkten kan användas fullt ut och du kan därefter granska data från de olika sensorerna bakåt i tiden, antigen i appen eller ännu mer överskådligt via den webbaserade instrumentpanelen.

Tydlig och informativ display

Displayen kan visa två av dessa sju värden (går även att komplettera med väderinformation) i realtid och du väljer enkelt de du föredrar i appen. Genom att svepa med handen framför skärmen får du en snabb uppdatering gällande aktuell luftkvalitet i ditt hem. En liten lysdiod lyser upp i antingen grönt, gult eller rött beroende på status. Är allt ok, får du grönt ljus som bekräftas med ett meddelande på skärmen. Gult eller rött betyder att ett eller flera värden överskridit de rekommenderade. Du uppmärksammas även av eventuella avvikelser via notiser till din mobil.

Airthings View Plus
Ett svep med handen och du får aktuell status

Sett till form och design är enheten både kompakt och avskalad. Den passar in i vilken miljö som helst och initialt drar den blickar till sig av nyfikna besökare. Vi kommer på oss själva att alltid slänga ett getöga på displayen när vi kliver in i rummet (i detta fall köket) för att säkerställa att allt är i sin ordning.

Men är det en nödvändig produkt? Nja, är det enkla svaret.

Å ena sidan övervakar Airthings View Plus ditt hem och förser användaren med bra och överskådliga data inklusive förklaringar, vägledning och tips om hur du kan förbättra inomhusklimatet. Men den kostar en rejäl slant och har ingen möjlighet att aktivt hjälpa till med att åtgärda eventuella problem. Får du återkommande avvikelser i ditt flöde av mätningar kommer du beroende på problematik troligtvis ändå behöva införskaffa ytterligare en eller flera produkter – luftrenare, luftfuktare eller kanske rentutav är i behov av en radonsanering.
M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: View Plus
Testad: juni/juli 2022
Tillverkare: Airthings
Funktioner: Avancerad luftkvalitetmätare
Maximalt luftflöde: Upp till 380 m3/h (damm), Upp till 350 m3/h (pollen), Upp till 100 m3/h (rök)
Skärm: 2,9 tum ePaper
Uppkoppling: Bluetooth, Wifi (802.11 b/g/n (2,4 GHz))
Sensorer: Luftburna partiklar (PM1* och PM2,5), radon, CO2, VOC, temperatur, luftfuktighet, lufttryck.
Sensorspecifikationer: Airthings
Kompabilitet: IFTTT, Amazon Alexa, Google Assistent
Mått: 17 x 9 x 3,3 cm.
Vikt (med batterier): 360 gram
Ström: 6 AA-batterier eller USB-kabel
Batteritid: Upp till två år
Pris: 2 878 kronor hos Amazon Sverige

* Endast synlig via Airthings webbaserade kontrollpanel

Betyg: 4 av 5