Metas vd Mark Zuckerberg har nu visat upp företagets nya premium-vr-headset, Meta Quest Pro.

Headsetet har uppgraderad optik med en framåtriktad kamera som ska kunna fånga fyra gånger så många pixlar som Meta Quest 2 och gör Quest Pro till ett mixed reality-headset i fullfärg.

Nya sensorer kan också uppfatta användarens egna ansiktsuttryck och var blicken riktas. Vilket innebär att den digitala avataren kan göra saker som att höja på ett ögonbryn eller ha ögonkontakt med någon när användaren själv vill det. Något som ska förbättra den sociala närvaron i vr-upplevelsen.

Även bättre komfort utlovas genom bland annat “pannkakslinser” som lagts över varandra flera gånger och drar ner vr-headsetets storlek, samt ett nytt krökt batteri för att skapa bättre balans och ergonomi.

Det nya vr-headsetet sägs vara byggt för samarbete, kreativitet och att få saker gjort. Till följd har Meta inlett ett nytt samarbete med Microsoft som kommer ta företagets produktivitetsverktyg till Meta Quest Pro och Meta Quest 2 nästa år i form av Microsoft Windows 365, Microsoft Teams och möjligheten att gå med i ett Teams-möte direkt från Meta Horizon Workrooms.

Meta Quest Pro går att förhandsbeställa idag och leveranserna drar igång 25 oktober. Pris är satt till 1499,99 dollar, motsvarande cirka 17 025 kronor.

Enligt våra kollegor på PC World, som fått testa Meta Quest Pro, så pendlade demonstrationen mellan högst imponerande och någorlunda oinspirerad. Plus får enkelheten, komforten och inte minst de nya Meta Quest Pro-kontrollerna, som inte är beroende av headsetet för positionering utan istället använder tre självständiga kameror. Mindre bra var förvirringen kring vad vr-headsetet faktiskt kan vara bra för. Inte minst när priset är så pass högt och batteritiden ligger på cirka två timmar om inte en strömkabel är inkopplad.