Testad produkt: Asus Zenfone 9
Pris: 8 190 kronor hos Dustinhome (8/128 GB) eller från 8 990 kronor via Prisjakt (8/256)
Bland tillverkare av Android-mobiler har Asus under senaste åren stuckit ut som en av de mer innovativa. De har experimenterat med specialmobil for selfies, en annan för ar, och nyligen ett flaggskepp med motoriserat kamerahus. De var också tidigt ute med stora batterier, satsar som en av få tillverkare på avancerade gaming-mobiler och 2021 bjöd de på något nytt igen, lilla Zenfone 8, som fyllde tomrummet efter att Sony slutat med den verkligt kompakta Xperia Compact-serien.
Omdöme
Positivt
- Kompakt design och egen stil
- Högklassig skärm och ljud
- Bra batteritid
- Skarp och stabil kamera
Negativt
- Blir varm vid hårdkörning
- Ingen trådlös laddning
- Ingen zoomkamera

Ingen annan modern, högpresterande Android-mobil är så liten i måtten, även om Samsung Galaxy S22, samt långsmala Xiaomi 12 och Sony Xperia 5 III är nära. Tydligen var det ett experiment som gick hem bland köparna, för 2022 är Asus tillbaka med en uppföljare. Zenfone 9 är i samma kompakta format. En 5,9-tumsskärm med halvtunna skärmkanter runtom och plan framsida.
Men mycket har förändrats. Zenfone 8 var sympatisk, men också tråkigt anonym i designen. Det går det inte att anklaga Zenfone 9 för. En rak aluminiumram i Iphone-stil löper runt mobilen. På baksidan är det inte blankt eller frostat glas, som de flesta premiummobiler har, utan en matt och greppvänlig yta som vi tror är plastbaserad. Asus specificerar inte det exakt.
Det förtar inte känslan av kvalitet och ger telefonen en klart unik stil. Det gör också de två stora runda kameralinserna på baksidan, den ena snäppet mer utstickande än den andra. Zenfone 9 finns i fyra färgval. Förutom den svarta och gråblå, som vi fått låna för test, finns den också i vitt och rött. Vi gillar de ljusare tre modellerna bättre den svarta, då de lyfter fram de läckra designdetaljerna, men vill du vara anonym och tråkig finns det alltså ett alternativ även för dig.
Full fart utan kompromiss
Asus håller inte igen med specifikationer och prestanda. Här sitter Snapdragon-processorn 8+ gen 1 med upptrissad prestanda på både cpu-kärnor och grafikkrets. Utöver snabb systemkrats får du sedan åtta eller 12 gigabyte ramminne, och 128 gigabyte 256 GB ufs 3.1-lagring. Ungefär som förväntat i en premium-mobil med andra ord. Det kanske hade varit välkommet med ett 512 gigabytes alternativ, då telefonen inte har stöd för mikro sd-kort.

De tre konfigurationer som finns att välja mellan är på 8/128, 8/256 och 12/256 gigabyte, med rekommenderade priser på 8 499, 8 999 och 9 499 kronor. Det är dyrare än lanseringspriset för Zenfone 8, men väntat med tanke på inflation och växelkurs senaste året. Och så länge vi slipper betala över 10 000 kronor ska vi inte klaga.
Video nedan: Mattias Inghe demonstrerar Asus Zenfone 9
Snapdragon-processorn 8+ gen 1 har vi tidigare bara sett i just Asus gamingmobil ROG Phone 6 Pro, där den får assistens av stort chassi med avancerad kylningslösning. Därför blir den extra intressant i den här mobilen som är raka motsatsen, minimal, kompakt och med få ställen att leda bort överskottsvärme.
Zenfone 9 kan vara ruggigt snabb i korta perioder, i stort sett lika snabb som ROG Phone. Och med gott om minne, snabb lagring, en kvick 120 Hz amoledskärm och snabb uppkoppling med 5g och wifi 6e är användarupplevelsen för det mesta klanderfri. En högklassig vibrationsmotor för taktil feedback bidrar också till det.

Kylningen begränsar i extrema fall
Långvarig belastning gör den snabbt varm att hålla i. Under stresstest med benchmark-appar ser vi hur prestanda märkbart sjunker efter bara någon halvminut. Det här är inget unikt för Zenfone 9, så här ser det ut för de flesta mobiler, både Android och Iphone, och det är endast i stora modeller som har bra värmeavledning som det kan undvikas.
Men du får räkna med att prestanda sjunker snabbare i den här telefonen. Och framförallt kan Zenfone 9, precis som Zenfone 8, bli så pass varm att den inte är kul att hålla i handen. Under stresstest av enbart processorn blir den svettigt varm, men hanterbar. När vi kör ett stresstest av både processor och grafik blir metallramen runt mobilen rent smärtsamt varm.
I verkliga livet innebär det att vissa operationer, som att köra tunga appar för exempelvis medieredigering, kan bli irriterande. Vill du spela de mest krävande mobilspelen får du se till att montera på ett skal. Ett skal som delvis täcker sidorna medföljer, men det finns mer omslutande tredjepartsalternativ.
I vardaglig användning med samtal, surf, sociala medier, fotografering och strömning är inte värmen ett bekymmer, så länge du inte filmar för mycket. När vi filmar i 4k eller 8k blir telefonen relativt varm efter ett tag, men fortfarande greppbar. Vi tror inte det här är en mobil som särskilt många kommer att spela grafikintensiva spel på, med tanke på hur liten skärmen är.

Färgsäkert och ljusstarkt
Skärmkvaliteten är annars i toppklass, här sitter en av Samsungs senaste amoled-paneler med 1080p-upplösning, 120 Hz bildfrekvens och upp till 1 100 cd/m2 i punktljusstyrka för hdr-visning och upp till hela 800 cd/m2 för hela skärmen ute i solljuset. Så länge vi inte får direkta solkatter i skärmen är den fullt användbar även en solig sommardag.
Skärmen har färgomfång långt över dci p3-standard, klockren färgkorrekthet, och bra möjligheter att själv justera färgpalett och färgtemperatur efter eget tycke. I standardläge är skärmen inställd på att automatiskt växla mellan 120 Hz och lägre frekvensen när det inte behövs, vilket ser ut att fungera så bra att vi inte märker av det. Vi är inte säkra på om skärmen har ltpo-teknik som justerar det dynamiskt, eller om det handlar om fast nedväxling till 60 Hz. Asus nämner inte det, så vi antar att det är enklare teknik.
Det kan möjligen ha en negativ effekt på batteritiden, men den är ändå tack vare väl optimerat system och liten skärmyta så pass bra att det inte är något vi saknar. Med ett större batteri än föregångaren lyckas Asus här lägga på ytterligare tre timmars driftstid, där Zenfone 8 redan övertygade. Batteriet laddar du sedan med medföljande 30 watts snabbladdare på drygt en timme. Zenfone 9 har inte trådlös laddning, en av få premium-funktioner som den saknar.

Smart kontroll för smidig navigering
Zenfone 9 har fingeravtrycksläsare inbyggd i på-knappen till höger på mobilen. Den är liten i ytan och placeringen gör den behändigare för högerhänta än vänsterhänta, men den fungerar problemfritt. Asus gör mer med knappen än andra tillverkare, och kallar den i inställningsmenyn för en ”Smartknapp”.
Du kan dubbelklicka för en förinställd snabbfunktion, till exempel röstimatning eller att öppna en valfri app. Du kan svepa uppåt och nedåt på knappen och med det kontrollera andra funktioner. Nedrullning av snabbkontroller och notifikationer, navigering på webbsidor, uppdatering av webbsida eller app, samt vissa mediaspelarkontroller.
Det är en smart funktion som vi finner överraskande praktisk just för notifieringar. Men det hade varit kul med fler alternativ, som en standardkontroll för scroll, justering av skärmljusstyrka eller kanske zoom i kameran. Utöver smart-knappen har Asus också samma stöd för knackkontroll på baksidan av telefonen som till exempel går att få i Iphone och Google Pixel. Det är en funktion som stödjs av Android 12, men som inte så många andra tillverkare än Google har aktiverat.
Senaste årens Asus-mobiler har utmärkt sig med riktigt bra ljud, och Zenfone 9 är inget undantag. Den har kraftfulla högtalare med utmärkt klarhet i detaljerna och mer tryck i basen än vad man har rätt att förvänta sig i en så liten enhet. Ljudsystemet från Dirac ger effektiv anpassning för film, musik och spel, om än inte med detaljkontroll över equalizer. Vill du inte störa omgivningen kan du ansluta Bluetooth-hörlurar med de flesta profiler för hög kvalitet, eller via både usb c och separat 3,5 millimeters analogt uttag.

Snabb, skarp och stabil huvudkamera
Kameran baktill en dubbelkamera med en stor huvudsensor och en mindre vidvinkel. Huvudkameran är en rejäl uppgradering mot Zenfone 8. Här sitter nu stora 50-megapixelsenorn Sony IMX766. Färre pixlar än i föregångaren, men betydligt större sensoryta, vilket ger både snabbare hantering och bättre ljusintag för kvälls- och mörkerfoto.
I fullt dagsljus imponerar den stort och med väl balanserad efterbehandling blir det överraskande skarpt på detaljnivå. Det är samma sensor som till exempel Nothing Phone 1 och OnePlus Nord 2 har, men här får vi klart mer detaljer i än med dem. Det gör att vi inte saknar separat zoomkamera särskilt mycket, Att köra huvudkameran i 2x-läge fungerar bra, och upp till cirka 4x ser det fortfarande okej ut. Därefter börjar avsaknaden av optisk zoom märkas. Dynamiken i bilderna är något hård, med överdrivet mörka ytor där en del detaljer försvinner. Men för övrigt gillar vi färgåtergivningen, som känns naturlig.
Kameran har följsam och effektiv bildstabilisering som kombinerar optisk och digital rörelseutjämning. Huvudkomponenten här är en gimbal-upphängning som ger stadigare optisk stabilisering än vi sett i en mobil hittils. Asus pratar om sex axlars Hybrid Gimbal-stabilisator, vilket innebär att den optiska stabiliseringen kombineras med gyro i tre riktningar och accelerometer i tre för att detektera och kompensera för rörelser.
Vi kan se den mekaniska delen tydligt i den extra utstickande linsen på baksidan, med det är svårt att på rak arm säga hur mycket av slutresultatet som ska tillskrivas optisk och digital stabilisator. Oavsett vad är det väldigt imponerande.

Superstadigt, eller normalstadigt
Du kan aktivera visuella kontroller i sökaren som ger dig koll på hur stadigt och hur rakt du håller kameran. Med den och aktiv stabilisering blir det en behaglig mobil att filma med. Särskilt om du håller dig till 1080p-video. Då kan ett extra mjukt läge kallat Hypersteady användas. Även standardläget för bildstabilisering, som fungerar i 4k, är effektivt. Går du upp till 8k får du nöja dig med det optiska.
När du filmar och tar ljud från inbyggda mikrofonerna har du möjlighet att applicera effektivt vindbrusskydd, rundupptagning eller riktad mikrofon med högre dynamik. I alla fallen tycker vi dock att volymen på det inspelade ljudet blir märkligt låg. Det skulle behövas en normaliserings- eller gain-funktion i drivrutinen. När vi väl exporterar video till ett separat program och drar upp volymen manuellt låter det riktigt bra. Vi kan också ansluta extern mikrofon via usb eller hörlursuttaget. Men då får vi klara oss utan ljudfilter.
Vidvinkelkameran har inte gimbal-funktionen, men ger även den en relativt skakfri bild. I dagsljus har den precis samma färgbalans och dynamik som huvudkameran, och den klarar sig bra även på kvällen, även om färgtoner blir aningen kalla. Det är dock långt ifrån samma detaljskärpa, utan det här känns mer som en typisk mellanklassmobilkamera. Vidvinkelkameran fungerar också som makrokamera, gå tillräckligt nära ett objekt och läget aktiveras automatiskt.

Små men smarta tillägg
Asus Android-gränssnitt Zen UI gör inte några stora avvikelser mot standardupplevelsen i original-Android, det är samma grafiska stil och upplägg. Men de adderar en handfull funktioner, appar och alternativ, som ett snabbt och lättanvänt enhandsläge, en inbyggd systemoptimerare, spelhanteraren Game Genie, och en sidomeny för favoritappar.
Asus har också egna appar, en del användbara, medan andra är mer onödiga. Det följer även med tredjepartsappar som Netflix, Facebook och Instagram. Men de går att avinstallera om du inte är intresserad.
När det gäller Android-uppdateringar är inte Asus den mest proaktiva tillverkaren. Två år av nya Android-generationer och två år säkerhetsuppdateringar har utlovats på deras andra mobiler. Vi har hittills inte fått besked om att Zenfone 9 skulle ändra på detta. Det är något i underkant för en mobil som i övrigt är i toppklass. Vore det inte för den lilla tveksamheten är Zenfone 9 en alldeles lysande mobil för vad den är.

Asus har förbättrat nästan allt vi önskade skulle förbättras från Zenfone 8 och byggt en telefon som trots sina små mått känns helt rätt att använda. Enda orosmomentet är hög värmeutveckling vid tung belastning, om du vill filma mycket eller spela krävande spel. Det får oss åter igen att drömma om en light-version med mellanklassprestanda och ytterligare trimmat pris. En sådan skulle troligen få full pott i betyg. Nu blir det bara nästan en fullträff.
Specifikationer
Produktnamn: Zenfone 9
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 5,9 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 12 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Zen UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip68),
Batteri: 4 300 mAh, 23 tim 30 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 33 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (pd 3.0, qc 4.0)
Storlek: 14,65 x 6,8 x 0,9 cm
Vikt: 169 gram
Pris: 8 190 kronor hos Dustinhome (8/128 GB) eller från 8 990 kronor via Prisjakt (8/256)
Prestanda
Antutu Benchmark: 1 088 948 poäng
Geekbench 5: 3 935 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 250 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 11 000 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 763 poäng
Lagring, läsning: 2 004,2 MB/s
Lagring, skrivning: 1 485,7 MB/s
