Har du utforskat varje vrå av Rise-världen, besegrat alla monster och samlat ihop din drömutrustning, men suktar ändå efter mer? Eller vill du bara ha nya områden och fler monster att dunka kallt stål mot? Då är Monster Hunter Rise: Sunbreak för dig.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Monster Hunter Rise: Sunbreak är en välfylld expansion som bygger vidare på grundspelet. Det är nya svåra monster, en ny stad och några nya spelmekaniker. Även om det inte är några omvälvande tillskott, är expansionen ett måste för fansen – och också en hyggligt bra startpunkt för nybörjare.

Positivt

  • En perfekt expansion för de som vill ha nytt och svårare innehåll
  • Ett tekniskt mästerverk för att vara Nintendo Switch
  • Smidigt flerspelarstöd

Negativt

  • Invecklade kontroller som blivit än mer invecklade
  • Inget nytt för nya spelare

En fortsättning på slutet

Monster Hunter Rise: Sunbreak är en expansion som sätter sin anfang direkt där det sista storyuppdraget i grundspelet avslutas. Åskormen Narwa är dräpt och ett relativt lugn vilar över Kamura. Tills en dag då en ny best plötsligt anfaller. En best som blir bortmotad av Fiorayne, en riddare från det avlägsna riket Elgado. Fiorayne behöver emellertid spelarens hjälp, då hennes rike blivit invaderat av arga monster.

Monster Hunter drake

Dags att jaga! Plus att ta reda på vad som hänt och hur den nya monsterattacken kan stoppas. Och nej, berättelsen är inte mycket att bry sig om denna gång heller. Även spelupplägget är väldigt välbekant; tala med specifika personer, välj huvud- och sidouppdrag – och bege dig ut på jakt efter nya monster i nya miljöer. Fantasilöst, men ack så beroendeframkallande, nervpirrande och utmanande.

Monster Hunter nya karaktärer

Inte mycket nytt på nybörjar-fronten

Om du inte har nått det sista storyuppdraget har du däremot inte tillgång till mycket nytt i denna expansion. Då är det bara att nöta det gamla innehållet tills det är avklarat. Men trots det är Monster Hunter Rise: Sunbreak inte ett helt dumt val för nybörjare till serien.

Dels är Monster Hunter Rise någorlunda snällt för nybörjare (för att vara ett Monster Hunter-spel det vill säga), dels eftersom en uppdatering som kom tidigare i år lade till en topptrimmad startutrustning, som gör äventyrets första delar lekande lätta – för den som vill. Det går också bra att bara använda viss übermench-utrustning om du vill ta av stödhjulen i lagom takt.

Sunbreak är också en bra början för nybörjare som är intresserade av succé-serien eftersom grundspelet och expansionen inte kostar mer än ett vanligt spel – och fullkomligen svämmar över med speltimmar.

Monster hunter nytt monster

Ny värld, samma vissa

Oavsett hur lång tid det tar att nå det nya innehållet är det mycket som är välbekant. Den medeltidsinspirerade hamnstaden Elgado och de två nya jaktmarkerna känns visserligen både unika och spännande, men vad som ska göras på platserna följer den vanliga mallen. Även många av de monster som befolkar miljöerna känns igen sedan tidigare.

Själva uppdragen går oftast ut på att ta kål på specifika monster och i sann Monster Hunter-anda innebär varje nytt möte också nya taktiker att reda ut. Beroende på rörelsemönster kan vissa av vapentyperna vara smidigare än andra. Varelserna har dessutom olika svagheter, och just därför är det viktigt att bygga en stor garderob av vapen och rustningar.

För en mer ingående recension av grunderna i Monster Hunter Rise kan ni läsa recensionen av grundspelet.

Monster Hunter isdrake

Vilsna fingrar och nya förmågor

Det ska sägas att jag inte har spelat Monster Hunter Rise den här sidan av årsskiftet, vilket gjorde att mina fingrar inledningsvis förvirrat halkade över Switch-kontrollens knappar. Att det nya innehållet snabbt går åt det svåra hållet gjorde inte fumlande bättre.

Efter ett tag, och oklart antal tömda hälsomätare, började lyckligtvis jaktinstinkterna komma tillbaka – och vi slängde oss obehindrad fram genom miljöerna med den magiska insektspiskan. I samma veva kan vi också börja uppskatta de spelmässiga tillskott som tillkommit, såsom datorstyrda medhjälpare och inte minst den så kallade Skill Swap.

Med denna nya finess går det att med ett knapptryck skifta mellan olika utrustningar och attacker, även mitt i strid. På så sätt öppnas en mängd nya taktiker, rörelser och attackkombinationer. Ett välkommet lyft för spelmekaniken

När monsterjakten vänder håll och vassa tänder nafsar i nacken, gör den än mer avancerade kontrollen att striderna inte direkt blir lättare. Men det är så klart mer av en vanesak och skicklighet, än ett faktiskt fel.

Monster hunter glatt jägargäng

För de frälsta – och för de som vill bli

I slutändan är Monster Hunter Rise: Sunbreak en välfylld expansion som främst riktar sig till fans som suktar efter mer. Och mer är precis vad du får. En ny stad, två nya jaktmarker, nya monster, nya rustningar, nya ranker, nya karaktärer och en smula ny spelmekanik. Under det kommande halvåret har Capcom också utlovat att ytterligare en jaktmark och än fler monster ska släppas via gratis uppdateringar.

De som kommer i kläm är alla som har grundspelet, tyckte det var helt ok och inte skulle säga nej till mer innehåll. Att då behöva lägga upp 400 kronor för enbart expansionen är väl saftigt. De som tröttnade på grundspelet lär inte heller hitta tillräckligt med nyheter här för att väcka intresset till liv.

För fansen är det däremot 400 väl spenderade kronor. Även om det kanske inte är några omvälvande nyheter i expansionen, är det en hel del nytt utmanande innehåll och också en snäppet fräschare spelupplevelse.


Monster Hunter Rise: Sunbreak

Testat: Juli 2022
Genre: Äventyr
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Storlek: 10GB inkl grundspelet
Pris: Cirka 400 kronor hos Nintendo

Betyg: 4 av 5