Testad produkt: Xiaomi Smart Band 7
Pris: Ca 590 kronor hos Amazon Sverige

När förpackningen öppnas är det inte mycket som skiljer Smart Band 7 från Xiaomi Smart band 6, som vi testade i mars. Den ser i princip likadan ut. Ett svart armband med en väldigt slimmad klocka.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det finns en del småsaker att anmärka på, framför allt avsaknaden av en fysisk knapp. Annars är det här ett prisvärt aktivitetsarmband som grejar det mesta i träningsväg samtidigt som det har grym batteritid.

Positivt

  • Pris
  • Detaljerad app
  • Många träningslägen
  • Bra batteritid

Negativt

  • Appen är snudd på rörig
  • Gränssnittet aningen svårnavigerat
  • Saknar hemknapp
Tanken med aktivitetsarmband är att ge dig koll på din hälsa. Smart Band 7 visar dig allt från hjärtfrekvens, syresättning, sömn och mycket mer. Tillsammans med en app är det ett prisvärt och enkelt sätt att komma i form. Jämför detta med en smartklocka, som visserligen har fler funktioner och möjlighet att installera appar och ringa telefonsamtal med mera, men som kostar flera tusen kronor. Här får du en träningscoach på handleden för 600 kronor.

Xiaomi Smart Band 7 är en nätt historia. Det väger i princip ingenting, 13,5 gram utan armband. Skärmen är en oled som mäter 1,62 tum och har upplösningen 192 x 490 (326 ppi). Det är en smal och avlång skärm med andra ord. Den är också snäppet större än Smart Band 6, men det är marginell skillnad.

Skärmen har även en cool alltid på funktion. Vad den gör är att visa konturerna av siffrorna som visar tiden. När du sedan vrider på handleden fylls konturerna med färg och hela gränssnittet visas.

120 träningslägen

Xiaomi Smart Band har 120 olika sportlägen som du kan välja mellan: allt från tennis, cykling till rodd, basket och padel. Samtliga träningslägen registrerar hjärtrytm och brända kalorier. Du har även möjlighet att välja professionella träningslägen där klockan utvärderar din blodsyrenivå, träningsbelastning, återhämtningstid och träningseffekt.

Xiaomi Smart Band 7
Tennis, cykel, löpning…det finns mycket att välja på.

Detaljerad app

För att du ska kunna använda aktivitetsarmbandet fullt ut krävs det en telefon. Smart Band 7 fungerar lika bra med IOS som Android. Ladda ned appen Zepp Life, parkoppla med telefonen och sedan kan du börja med att skapa olika träningsmål. Appen påminner för övrigt väldigt mycket om den som Huawei använder.

Appen har sina för- och nackdelar. Den är otroligt detaljerad, vilket är bra, men det är lätt att gå vilse bland alla olika inställningar. Ibland säger klockan åt dig att aktivera en viss funktion i appen, men den är omöjlig att hitta.

Xiaomi Smart Band 7
Du får en enorm överblick över dina träningsdata i appen.

Däremot är det enkelt att tyda all träningsdata, som presenteras antingen i en lättläst överskådlig version eller, om du vill, detaljerade diagram med puls, hjärtslag, högsta och lägsta hastighet och mycket mer. Det är riktigt roligt att kunna se vilket tempo som hölls under träningspasset. Det är också bra att få påminnelser om att det är dags att stå upp, sträcka på sig med mera.

Dessvärre påminde klockan ett flertal gånger om att vi skulle ställa oss upp fast vi redan stod upp. Småsaker, men irriterande. En annan sak som är synd är att det inte går att ladda klockan med musik.

Svep & dutta

Gränssnittet navigeras genom att svepa och dutta på skärmen. Det är inte alltid enkelt. Ofta måste du svepa flera gånger för att den ska reagera. Något som vi inte riktigt förstår är varför de inte satsar på att göra skärmen större och addera en knapp. Redmi Smart Band har större skärm och väger bara några gram mer. Och den är enklare att använda.

Xiaomi Smart Band 7

Huawei Watch Fit 2, som vi nyligen testade är större, men det märks ingen skillnad mellan att bära den eller Xiaomi Smart Band 7. Missförstå oss inte, Smart Band 7 är fortfarande ett bra sätt att komma igång och få koll på sin träning.

Ingen gps

Något vi saknar är inbyggd gps. För att du ska kunna ha koll på exakta avstånd måste du ha med dig telefonen. Visserligen har klockan ett flertal olika sensorer som kan ge ett hum om hur långt du har sprungit. Den kan också mäta syrehalten i ditt blod, puls, hjärtslag samt sömn dygnet runt.

Specifikationer

Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth
Skärm: 192 x 490 (326 ppi)
Batteritid: Upp till 14 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, optisk pulsmätare, SpO2-sensor)
Vattentät: Ja, ned till fem atmosfärer
Pris: Ca 590 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5