Testad produkt: Legos McLaren
Pris: Ca 1 590 kronor hos Amazon Sverige

När du öppnar en kartong som innehåller 1 432 bitar slås du av två saker: det är en himla massa legobitar och tack gode gud att allt inte är förpackat i en och samma påse.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det spelar ingen roll hur gammal du är, att bygga Lego sätter fart på hjärnan och när du har byggt ihop något så avancerat som en formel 1-bil kommer du att mysa av välbehag.

Positivt

  • Roligt!
  • Pedagogisk manual
  • Tålamodsprövande

Negativt

  • Kostar en hel del

Legos McLaren bygger på förra årets McLaren-bil. Hemlighetsmakeriet i f1-världen är stort och med största sannolikhet fick ingenting som ens påminde om 2022 års bil lämna McLarens kontor innan bilen lanserats.
Lego McLaren
Foto: Dante AhrnstedtAllt ligger förpackat i pedagogiskt uppmärkta påsar.

Bilen ingår i Legos serie Technic, vilket innebär mer avancerade grejer. Och visst är det en avancerad modell. Precis som den riktiga bilen har den här modellen en V6-cylindermotor med rörliga kolvar, styrning, fjädring och differentialväxel.

Det är ett himla pillande med delar för att få ihop bilen. Och det är precis så Lego ska vara. Att sitta försjunken i en den digra bygganvisningen och sakta men säkert knåpa ihop bilen är riktigt avkopplande. Förutom när du upptäcker att en vital part av styrningen är felaktigt ihopsatt, vilket innebär att du måste ta isär halva bilen för att reparera skadan.

Lego McLaren
Foto: Dante AhrnstedtHjulupphängning och diffspärr = många delar.

Men sådant hör till. Manualen är trots allt otroligt pedagogisk och alla legobitarna ligger förpackade i olika påsar märkta med ett nummer. Tekniskt sett går det inte att göra fel, men så finns den där mänskliga faktorn…


Att sitta framför ett skrivbord fyllt av lego påminner om att läsa en förbaskat bra bok. Det är svårt att sluta när du väl har börjat.
Lego McLaren
Det färdiga resultatet!

Lider du av abstinens nu när f1-cirkusen har sommaruppehåll, då är det här något för dig. Eller om du har barn i 11-12 års åldern, då kan det vara här ett perfekt sätt att spendera tid tillsammans.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Tillverkare: Lego
Modell: 42141
Antal bitar: 1 432
Svårighetsgrad: Japp
Pris: Ca 1 590 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5