Testad produkt: JBL Quantum 810 Wireless
Pris: 1 790 kronor hos MediaMarkt eller hos Amazon Sverige

JBL må vara pionjärer inom ljudsegmentet, men just gamingheadset är de faktiskt rätt färska på. De senaste två åren har företaget dock gjort allt för att ändra på detta faktum genom att formligen pumpa ut nya modeller – ofta med gott resultat. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Quantum Wireless 810 är ett bra headset utan krusiduller. Undantaget den klumpiga designen finns det inte mycket att klaga på, och det här är ett mångsidigt och välljudande val för de allra flesta. 

Positivt

  • Riktigt bra ljudkvalitet
  • Aktiv brusreducering
  • Rekorderlig batteritid

Negativt

  • Stort och tungt
  • Platt rumsligt ljud
  • Strul med mjukvaran

Quantom 810 Wireless är nytt för i år och landade i svenska butiker precis innan sommaren. Med ett rekpris på cirka 1 800 kronor talar vi om ett headset i övre mellanklass, där det råder hård konkurrens. 810 Wireless saknar till råga på det en gimmick eller killer-funktion som är tänkt att dra någon slags nischpublik, varför JBL får förlita sig på ett gediget grundjobb och locka en bred, kvalitetsmedveten grupp köpare.

Design och komfort

Quantum 810 lyckas kännas tungt (418 gram) och lite plastigt på en och samma gång. Headsetet är grå-svart med lysande JBL-logotyper på kåporna. Belysningen kan detaljstyras i Quantum Engine-mjukvaran, men rutinerade – och halvgamla – batteritids-älskare lär stänga av detta omgående.

Quantum 810

Headsetet har ett antal reglage på kåporna, som exempelvis på/av/bluetooth, en chattljudmix som låter användaren ställa in ljudbalansen mellan röstkommunikation och spelljud, aktiv brusreducering, volym och mute-knapp för mikrofonen. Det är faktiskt småpilligt att lära sig vad som sitter var, men efter en hel sommar med detta headset sitter finmotoriken som gjuten. I övrigt hittar vi en nedfällbar bom-mikrofon och utgångar för 3,5-millimeter och usb-c för laddning.

Det här är ett bekvämt headset med mjuka kåpor i fejkskinn. Även med brusreducering avslaget isolerar det bra mot utvärtes ljud. Det är dock inte en modell vi skulle trivas med utanför gamingrummet; profilen på huvudet blir väldigt stor på grund av det brötiga huvudbandet och de stora kåporna. Mikrofonen går heller inte att plocka bort. Även om headsetet ansluter smidigt över bluetooth trivs det alltså inte särskilt bra utanför hemmets trygga vrå. 

Ljudkvalitet

JBL har i Quantum 810 lyckats snickra ihop ett riktigt välljudande headset för såväl spel som musik. I det förstnämnda scenariot glänser det med ett fylligt och detaljrikt ljud som imponerar oavsett genre. En del trådlösa headset kan låta lite mjäkigt eller underprestera på hög ljudvolym, men inget sådant kan vi skönja här. Faktum är att headsetet gärna hade fått gå lite högre!

Quantum 810

Vi föredrar Bass Boost-läget i alla testmiljöer, men det fungerar inte alls ihop med de två surround-tekniker som erbjuds: DTS och JBL:s egna Quantum-surround. Dessa förstärker på sedvanligt manér de olika kanalerna för ljudriktning och ger avsevärt bättre precision i fps-spel, men i ärlighetens namn föredrar vi "standardläget" alla dagar i veckan, som ger ljudet betydligt mer karaktär och fyllighet.

I musikväg har vi ingenting att klaga på; Quantum 810 låter både fenomenalt och välavvägt och klarar allt vi kastar åt det. Ljudet får en påtaglig kvalitetshöjning med brusreduceringen påslagen. Även om det sörplar mer batteri ser vi ingen som helst anledning att inte använda det brusreducerande läget, eftersom det gör ett helt okej jobb med att stänga ute buller från exempelvis datorfläktar och diskmaskiner. 

Quantum 810

Mikrofonen skämmer inte heller ut sig utan erbjuder ett klart och tydligt ljud som drar åt det vassare hållet. Den är väldigt riktad och plockar inte bort oönskat tangentbordssmatter eller liknande. 

Funktioner

Quantum Engine är ett bra program för att skräddarsy headsetets funktioner. Här finns lagom mycket valmöjligheter, lägen och presets att botanisera runt bland utan att det blir rörigt. Ett fåtal gånger verkar det uppstå konflikt mellan Windows ljudinställningarna och de i Quantum Engine, vilket tvingat oss till någon omstart här och ett par vändor i datorns ljudmenyer där. JBL:s mjukvara har också kraschat på oss en gång eller två, men det är egentligen inte så mycket att skriva hem om. 

Quantum 810

Batteritiden når inte riktigt upp i de 43 timmar som tillverkaren aviserar. Däremot klarar headsetet gott och väl över 30 timmar innan det något överraskande dör mitt i en spelsession. Det är mer än godkänt men vi hade gärna haft en tydligare indikator eller avisering när batteriet är på väg att dö. Som tur är går det att ladda och spela samtidigt – om du har två usb-portar över på datorn det vill säga.

Quantom 810 är flexibelt med sitt stöd för såväl 2,4 GHz som bluetooth. Vi har primärt använt det tillsammans med pc, men även med mobiltelefon och Nintendo Switch. Playstation-konsoler stöds också trådlöst, medan du får använda 3,5-millimeterssladd till Xbox. 

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Quantum 810 Wireless
Tillverkare: JBL
Testat: Juli 2022
Anslutning: Trådlöst (2,4 GHz eller bluetooth 5.2)
Fungerar till: Pc, Playstation, Switch, mobil, Xbox (3,5mm)
Rek. pris: 1 790 kronor
Pris: 1 790 kronor hos MediaMarkt eller hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5