Testad produkt: Oneplus 10T
Pris: 6 927 kronor hos ComputerSalg (8/128 GB), eller 7 857 kronor hos ComputerSalg (16/256 GB)
De senaste åren har Oneplus lanserat en strid ström av mobiler i premium-klass. Två på våren, en standard och en Pro-modell, och sedan en eller ett par till på hösten med tillägget T. Plus en och annan special-edition här och där. Senaste året har de hållit igen med mängden modeller. Det kom ingen Oneplus 9T, och Oneplus 10 Pro släpptes i våras, men utan en ”vanlig” Oneplus 10. Nu har tillverkaren lanserat Oneplus 10T, som lyckas fylla lyckan både för T-serien och standardmodellen.
Omdöme
Positivt
- Prestanda i toppnivå
- Snygg, ljusstark och snabb skärm
- Stort och extra snabbladdat batteri
- Fördelaktigt pris
Negativt
- Ingen alert-kontroll på sidan
- Kameror mer i mellanklass
- Ingen trådlös laddning

Försäljningen av Oneplus 10T drar igång först 25 augusti, men vi har redan nu fått möjlighet att testa en veckan innan dagens lansering. Sedan i fredags har den varit vår testredaktörs dagliga mobil och genomgått en noggrann granskning.
Oneplus 10T är på många sätt precis vad vi hade förväntat oss om Oneplus släppt en Oneplus 10 i våras. Fortfarande en mobil i toppklass, men med platt skärm istället för böjd, en enklare kamera utan optisk zoom och ett lägre pris. Oneplus T-modeller har genom åren varit både förenklade och uppgraderade versioner av vårens flaggskepp, mer avskalade i funktion och med ett lägre pris, men ofta även med någon intressant uppgradering. Oneplus 10T bockar av allt det.
För det första har den en betydligt mer överkomlig prislapp, 7 990 för en modell med 8 GB ram och 128 GB lagring, eller 8 990 för en modell med hela 16 GB ram och 256 GB lagring. Det finns också en mellanmodell med 12 GB ram, men den säljs inte i Sverige. Det är markant billigare än Oneplus 10 Pro som ligger på mellan 10 490 och 11 490 kronor.

En ny prestandaväxel
Samtidigt är 10T en prestandauppgradering, tack bare nya systemkretsen Snapdragon 8+ gen 1. Den trissar både upp hastigheten med högre klockfrekvens på flera kärnor och grafikprocessorn, och ska enligt uppgift öka energieffektiviteten. Vi har sett Snapdragon 8+ gen 1 i två mobiler hittills, bägge från Asus, och Oneplus 10T placerar sig prestandamässigt mitt emellan dem.
Hur mycket prestanda du kan klämma ur kretsen beror mycket på kylningen, och här har en större mobil som Oneplus 10T en fördel över en kompakt modell som Asus Zenfone 9, med den kan inte matcha ett specialbygge för spel som ROG Phone 6 Pro. Oneplus 10T ska ha fått förbättrade och större så kallade ångkammare för värmeavledning från kretsarna, och det verkar göra susen.
Med ett stort chassi att fördela överskottsvärmen i tar det också lång tid innan telefonen blir jobbigt varm att greppa. Det är i stort sett bara vid långvarigt spelande som vi upplever den som irriterande varm. Och det är lätt att åtgärda med ett skal. Modellen vi testar är den dyrare med 16 GB ramminne. Det gör att den kan ladda in och behålla fler appar i minnet, vilket ger snabbare växling mellan appar och snabbare laddning av de appar som används mest.

Blankt eller matt
Designen lånar från Oneplus 10 Pro, med en stor, fyrkantig kamerapanel på baksidan, men också från en del av senaste årets Oneplus Nord-modeller, med mjukare linjer och inga skarpa hörn som kan samla damm. Mobilen kommer i två utföranden, blanka Jade Green och matta Moonstone Black. Här föredrar vi nog den svarta, då modellen med blank glasbaksida är rätt så svettig att greppa, och inte bara när den blir ljummen av hård belastning.
En kromglänsande ram runtom med rundade kanter för telefonen extra greppvänlig, även om formen lägger till någon millimeter på en redan bred telefon. Du får volymkontroller på väster sida, på-knapp på höger, och simkorts-läsare för två nano-sim i botten.
Fans av tidigare Oneplus-mobiler kanske hajar till här. Var är Oneplus unika alert slider, det fysiska reglaget på sidan för att ställa den i tyst eller vibrations-läge? Det är här borttaget, för första gången i en toppmodell. Enligt Oneplus tog det helt enkelt upp för mycket plats och de har i 10T prioriterat att maxa batteriet och hålla kostanden nere.

Klar för uppdatering
Tyvärr har de inte ersatt slidern med något annat lättillgängligt. I Android 12 nås samma tre val enkelt med ett tryck på volymkontrollen, men i Oneplus gränssnitt Oxygen OS 12.1 finns inte det alternativet. Varför skulle det, när det finns en knapp för det? Vi blir tvungna att gå in i ljuddelen av inställningsmenyn för att få den kontrollen, och inte heller där finns det något snabbval. En mjukvaruuppdatering för just 10T som fixar det sätter vi på önskelistan.
Oneplus 10T ska under 2023 bli en av de första modellerna som uppdateras till kommande Oxygen OS 13 som presenterades samtidigt som den nya telefonen. Tillverkaren jobbar mycket på att understryka att släktskapet med Oppo inte innebär att de ger upp sin egna identitet, och att Oxygen OS fortfarande ska vara något helt eget. Vad det innebär får vi helt enkelt vänta och se, men det vi fått presenterat verkade lovande. Oneplus utlovar också tre stora Android-uppdateringar för 10T, vilket får anses godkänt.
Oneplus 10T har en skarp 1080p amoled-skärm med alla de fina bildegenskaper vi förväntar oss i premium-klass. Ljusstyrka på upp till 950 cd/m2, färgomfång som matchar Display P3-standard, hög färgkorrekthet testad på flera ljusstyrkor, 10 bitars färghantering och stöd för hdr10+.

Ledande snabbhet även i skärmen
Du får som mest skärmuppdatering i 120 Hz och har dessutom högsta skärmavläsningsfrekvensen vi hittills sett i en skärm på 1 000 Hz vilket tillsammans med väl optimerade gränssnittet och alert vibrationsmotor ger en skön känsla av direkt kontroll. Du kan manuellt ställa skärmen till 60 Hz, eller låta telefonen växla mellan 60, 90 och 120 Hz automatiskt efter behov. Det är dock inte ltpo-teknik i skärmen, så det är de fasta stegen som går att köra.
Det skulle kunna ha en negativ inverkan på batteritiden, men den är redan mycket bra så det är inget vi tycker blir till en nackdel. Mobilens 4 800 mAh stora batteri ger oss aktiv videoströmning i ett helt dygn, och så länge vi inte gör specifikt processorkrävande saker räcken den utan problem hela dagen även vid mer varierad användning. För det mesta går det upp till två dygn mellan laddningarna.
Givetvis går det att suga mer energi ut batteriet snabbare, med enstaka appar, kameraanvändning och spel. Så det kan vara bra att ha laddaren tillhands. Det är usb-laddare som gäller, någon trådlös laddning har inte Oneplus 10T. Det är givetvis ett litet minus, men ett som vi kan acceptera då det säkert bidrar till det sänkta priset.

Snabbladdat… och långlivat?
Och usb-laddningen går inte av för hackor. Det är Oneplus snabbaste hittills, proprietära SuperVOOC-tekniken adopterad från Oppo, här med hela 150 Watts effekt. På medföljande laddaren står det till och med 160 Watt, men det är just för att så här pass kraftfull laddning tydligen behöver lite felmarginal. Det går precis så löjligt snabbt att fylla på som man kan tro från noll till hundra procent på 19 minuter enligt Oneplus, 20 minuter enligt vårt tidtagarur.
Du kan även använda laddaren till andra usb c-laddade prylar, men då med maxeffekt på 45 Watt. Inte så lite det heller. Utöver att laddningen är snabb ska den också vara skonsam för batteriet. Oneplus påstår att den ska klara hela 1 600 laddcykler med en minskning i kapacitet på 80 procent. Det är givetvis omöjligt att testa på en vecka, men stämmer det så är det riktigt bra för långvarig användning. En laddning om dagen i över fyra år.
En sak som vi klagade lite på i Oneplus 10 Pro var dess svaga högtalare, som levererade snyggt ljud, men alltför tunt. Det har Oneplus 10T lyckats bättre med. Det är samma fina detaljåtergivning i mellanregister och diskant, men med bättre fyllighet i lägre frekvenser. Du har även här Dolby Atmos-stöd som kan ställas i en handfull förvalda profiler. Men tyvärr kan du inte justera ljudbilden i detalj om du till exempel vill ha mera bas.

Kameran största besparingen
Det som främst är en nerbantning jämfört med Oneplus 10 Pro är kameran. Det är det som framför allt gör att 10 Pro fortfarande trots lägre prestanda är det dyrare flaggskeppet. I 10 T får du en enkel makrokamera i stället för en högklassig telezoom, en enklare uppsättning sensorer för övriga kameror, och du får också klara dig utan den mer avancerade färg- och bildhantering från Hasselblad som 10 Pro har.
Nu tycker vi ärligt talat att de Hasselblads-brandade mobilerna från Oneplus inte har stått ut som exceptionella mobilkameror. Visst fotar de bra, men inte på något sätt bättre än andra toppmobiler, och kvaliteten i de flesta bättre mobilkameror nu för tiden är så pass hög att du behöver ha ett bra öga för foto för att uppleva skillnaden.
Här är kamerauppsättningen mer i bra mellanklass. Huvudsensorn är Sonys IMX766, samma 50-megapixlare som sitter i Oneplus Nord 2T, Nothing Phone 1 och Asus Zenfone 9. Du får optisk bildstabilisering som gör att du kan få stabil och vibrationsfri hantering vid långexponerande mörkerfoto, något som Oneplus genom åren utnyttjat väl i sitt nattläge. Och även gör här.
Du får dock inte samma enorma skärpa och stabilitet som Zenfone 9 kan erbjuda, och digital zoom blir snabbare suddig. Den höga färgmättnaden i foton kan också kännas lite överdriven, speciellt eftersom den inte matchas mellan huvudsensorn och vidvinkelkameran. Det gäller vare sig vi har kameraappens ai-läge på- eller avslaget.
Det är svårt att säga hur kunder kommer reagera på Oneplus 10T. Det här är både ett steg iväg från egenskaper och egenheter som genom åren gjort Oneplus unik, och en återgång till det som historiskt gjort Oneplus bra. Höga prestanda, lysande skärmkvalitet, ett system optimerat för snabb och direkt upplevelse och ett konkurrenskraftigt pris är precis vad en gång i tiden satte Oneplus kartan. Då kanske kompromiss i kameran och avsaknad av trådlös laddning inte gör så mycket.
Specifikationer
Produktnamn: Oneplus 10T
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8/16 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080x2412 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Oxygen OS 12.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare i skärmen
Batteri: 4 800 mAh, 26 tim 40 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 21 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 32 tim samtal
Batteriladdning: 150W usb (Super VOOC)
Storlek: 16,3 x 7,54 x 0,88 cm
Vikt: 204 gram
Pris: 6 927 kronor hos ComputerSalg (8/128 GB), eller 7 857 kronor hos ComputerSalg (16/256 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 1 020 711 poäng
Geekbench 5: 3 761 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 328 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 10 951 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 761 poäng
Lagring, läsning: 1 848,4 MB/s
Lagring, skrivning: 1 092,6 MB/s
