Produkt: Switchbot Hub Mini
Pris: Ca 499 kronor hos Amazon Sverige

Många av våra nya prylar har redan uppkoppling via wifi och möjliggör styrning på distans. Men om du har en äldre luftvärmepump i sommarstugan som du vill kunna dra igång innan du åker dit? Eller om du vill kunna stänga av tv:n och ljudanläggningen i vardagsrummet från sängen en våning upp. Då kan det vara dags att investera i en uppkopplad ir-sändare.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Den här lilla hubben ser inte mycket ut för världen men det kan utföra underverk för dig med icke uppkopplade prylar. Rekommenderas!

Positivt

  • Billig
  • Bra app
  • Stöder manuell programmering

Negativt

  • Lite svajig anslutning
  • Stöder endast 2,4 GHz wifi

Vi har testat tidigare produkter från större tillverkare, lösningar som varit dyrare och som samtidigt inte funkar helt klockrent, till exempel Tados lösning. Switchbot Hub Mini är billig och när vi packar upp den lilla plastdosan är vi en aning skeptiska. Vi pluggar in den med medföljande strömkabel (usb) och i den minimala bruksanvisningen finns en QR-kod som leder oss till den tillhörande appen.
Switchbot

Installationen är förvånansvärt enkel. Du konfigurerar enheten först via bluetooth för att sätta upp wifi-uppkopplingen. När du väl konfigurerat ditt konto är det bara att lägga till olika enheter. Här finns ett stort antal förinställningar för apparater i olika kategorier, men du kan även välja att helt manuellt programmera enheten med hjälp av din befintliga fjärr med nos-mot-nos-metoden. Det här fungerar klockrent och du kan sedan anpassa knapparna själv och skapa din egen virtuella fjärr i appen.

Vi testade med att koppla upp en IVT luftvärmepump med trasig wifi-modul. Enheten fanns inte med i apparatlistan, men det gick bra att programmera den manuellt. Efter fem minuter kunde vi styra värmepumpen från mobilen med minimalt lagg mellan knapptrycken. Perfekt! Visst, Switchbot Hub Mini har så klart ingen koll på hur IVT-pumpen är inställd så du får ingen rapportering tillbaka till appen av naturliga skäl. Men helt plötsligt kan vi styra den icke uppkoppade enheten på distans med mobilen.

Switchbot

I appen finns även möjlighet att sätta upp makron, eller "scenes" som de kallar funktionen. Här testade vi att skapa en funktion för att stänga ned alla prylarna i tv-bänken med ett klick, något som också fungerade perfekt. Dessutom stöder Switchbot Hub Mini Google Home, Alexa, Siri och IFTTT.

Det enda negativa med den här hubben är att den vid ett par tillfällen tappade kontakten med nätet tillfälligt. Detta trots att den var placerad bara 5-6 meter från routern och trots att vi ställt nätverket på 2,4 GHz (vilket är nödvändigt).


Fakta Switchbot Hub Mini

Tillverkare: Switchbot
PrisCa 499 kronor hos Amazon Sverige
Kommunikation: Wifi, bluetooth, ir
Röststyrning: Alexa, Google Assistant, Siri

Betyg 4,5 av 5