Testad produkt: Dewalt DCV584L-QW
Pris: 2 296 kronor hos Amazon Sverige

Vi på M3 avskyr sladdar. På senare tid har tillverkarna verkligen visat att det går att göra effektiva dammsugare med bra sugförmåga, utan att de måste vara anslutna till 230-voltsuttaget. Skaftdammsugarna har som bekant utvecklats till att på riktigt bli ett vettigt alternativ till den traditionella dammsugaren. Hur är det då med så kallade grovdammsugare? Vi bestämde oss för att ta in Dewalts maskin för test, en dammsugare som går både på batteri och på 230 volt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En hyfsat kraftfull batteridriven grovdammsugare som gör jobbet, både när vi städar bilen och till verkstaden i garaget. Framför allt gillar vi formatet och flexibiliteten. Ett bra köp helt enkelt, även om det finns konkurrenter som är kraftfullare och tystare.

Positivt

  • Suger bra
  • Lång batteritid
  • Praktiskt format
  • Både batteri- och nätdrift
  • Hepafilter

Negativt

  • Kort dammsugarslang
  • Hög ljudnivå
Test Dewalt batteridriven dammsugare

Stor men inte klumpig

Det här är en betydligt större modell än de så kallade handdammsugarna, som ofta marknadsförs som bildammsugare. Dewalts modell är dock inte särskilt klumpig då den är utformad som en liten väska. När du inte använder den lindar du enkelt upp både nätkabel och dammsugarsladd smidigt och de två medföljande munstyckena fästs på ett enkelt sätt i maskinen. Det ryms också en hel del skräp i behållaren, 7,5 liter närmare bestämt. Och det sitter ett hepafilter i dammsugaren som klarar både torr- och våtsugning.

Test Dewalt dammsugare batteri

Vi börjar med att låta Dewalts maskin gå loss på en riktigt skitig bil med både damm, lera, grus och hundhår. Det sistnämnda är varje bilägares mardröm, men här klarar Dewalts dammsugare jobbet förvånansvärt bra. De långsmala munstycket är också riktigt bra för att komma åt trånga utrymmen, som bredvid och mellan stolarna i bilen. Vi testar både med ett 5Ah-batteri (18 volt) och med nätanslutning och kunde inte märka någon skillnad i sugförmåga beroende på drift. Motorn är på 300 watt och maskinen suger klart bättre än en genomsnittlig skaftdammsugare. Våtsugning fungerar också helt okej, glöm inte bara att göra rent filtret enligt instruktion, så att inte maskinen börjar lukta mögel efteråt.

Läs även: M3 testar Dewalts minidammsugare

Du kopplar enkelt in dammsugaren direkt till dina maskiner i verkstaden om du har dammutblås i kompatibel storlek (annars finns adaptrar). Vi testade både med cirkelsåg och sticksåg och det är väldigt smidigt att kunna vara sladdlös när du jobbar, utan att damma ned omgivningen allt för mycket. Allt sågspån hamnar givetvis inte i dammsugaren, men det mesta gör det. Visst är det smidigt med att slangen enkelt fästs runt maskinen när den inte används, men i flera situationer upplever vi att den är i kortaste laget. Ibland får vi dra ut flexslangen maximalt för att nå.

Test Dewalt batteridriven dammsugare

Batteritiden är givetvis beroende på vilken typ och storlek du använder. Vi kopplade på ett cirka ett år gammalt 18V 5Ah XR-batteri, som annars sitter på en Dewalt-skruvdragare. Dammsugaren klarade nästan 24 minuter innan den gav upp, vilket är klart godkänt. Och det finns ju ännu större batterier. Lite synd att inte maskinen laddar batteriet när du har den påslagen under nätdrift, det hade varit smidigt.

Ljudnivån är hög, nästan i klass med de billigaste 230-voltsgrovdammugarna du köper på Jula och Biltema för runt en tusenlapp. Det är nästan så att vi vill sätta på hörselskydden, vilket du inte ska behöva göra när du dammsuger bilen. Dewalts modell är dock en i våra ögon bra kompromiss, där du får både bra sugförmåga och rejäl dammbehållare i ett format som tål att bäras runt. Oavsett om det är bilstädardag eller om du bara ska borra något i hemmet och vill undvika att sågspån eller damm sprids i hela huset.

M3 rekommenderar

Fakta Dewalt DCV584L-QW

Tillverkare: Dewalt
Pris: 2 296 kronor hos Amazon Sverige
Drivspänning: 230V eller 14,4/18V XR-batteri
Luftflöde: 954 l/min
Ljudnivå: 87 dB
Effekt: 300W
Skyddsklass: IPX4
Mått: 435 x 318 x 330 mm
Vikt (utan batteri): 4,2 kg

Betyg: 4 av 5