När Huawei fallit bort från marknaden, Motorolas Razr aldrig riktigt fått till det och Apple hittills inte gett sig in i fighten är det Samsung som helt dominerar det vikbara mobilsegmetet med sina Flip och Fold-modeller. Nu har de lanserat årets nya: Galaxy Z Flip 4 och Galaxy Z Fold 4. M3 var på plats tillsammans med en utvald medieskara för en exklusiv förhandstitt dagen innan den stora lanseringen. Här är våra första intryck av nykomlingarna.

Samsung ägnade de första tre generationerna av Flip och Fold åt att arbeta bort tekniska problem, som hållbarhet, komfort och handhavande, samt att hitta rätt format på enheterna. Så det var egentligen bara förra årets Flip 3 och Fold 3 som var mer än tekniska skrytbyggen, utan också riktigt bra och användbara.
Fyrorna i familjen känns därför mer som en försiktig vidareutveckling och finputsning. Det är inga enorma nyheter i design, format och funktion, utan mest uppgradering av hårdvara och putsning av detaljer. Bägge är utrustade med senaste och snabbaste Snapdragon-systemkretsen 8+ gen 1.
Vi testar Galaxy Z Fold 3: Ambitiös uppgradering

Putsad av design
Galaxy Z Flip 4 har med små designförändringar blivit bättre att hålla i. Den största förändringen är matta ytor istället för glasblank utsida, som är ett klart lyft för bekvämligheten. Det är också riktigt snyggt, med tre olika relativt dämpade pastellfärger och en mattsvart modell. Formatet är annars ungefär detsamma som tidigare.
Det är en stramare mer rätvinklig design på aluminiumramen, som löper runt telefonen. Och vad vi upplever som aningen hårdare motstånd i vikmekaniken, men ingenting som ändrar på grundstil och känsla under användning. Och ja, det är fortfarande en påtaglig glipa mellan delarna när den är ihopvikt. Det kommer Samsung visst inte undan. Den största nyheten för övrigt är ett större batteri, något som verkligen behövs då det var Flip 3:s svagaste punkt.

Nu går den från 3 300 milliamperetimmar till 3 700, vilket borde ge ett par timmars extra användningstid. Batterikapaciteten är det dock snarlik förra modellen, andra faktorer kan påverka, som skärmars ljushantering och processorns effektivitet. En sak som kan spara batteri är att miniskärmen på utsidan har försetts med fler funktioner.
Mer funktion på utsidan
Nu ska du kunna snabbsvara på meddelanden utan att behöva flippa upp skärmen, liksom lättare kunna hantera samtal. En handfull andra widgets har också lagts till, som kan göra behovet att vika upp telefonen mindre. Det har potential att spara batteri. De nya funktionera kunde vi dock inte testa på plats med demotelefoner, utan konton och folk att ringa upp. Men det ska bli spännande att utforska när vi kan lägga vantarna på ett testexemplar.
Är det några orosmoln? Ja, precis som med Galaxy Z Flip 3 ställer vi oss frågande om det verkligen behövs så här mycket prestanda i en mobil som denna. Den har tunn design och (fortfarande) relativt litet batteri. Vad gör då en så maxad processor och grafikkrets för värmeutvecklingen? Vi avvaktar också i skrivande stund priset. Kan Samsung fortfarande hålla det på en så lockande låg nivå som Flip 3? Ja, nästan. 12 290 kronor är det rekommenderade priset, aningen högre än fjolårets Flip. Men å andra sidan kanske det ska vara ett inflations-påslag i dessa tider.

Större nyheter i Fold än i Flip
Galaxy Z Fold 4 har fler nyheter och förändringar. Det kanske viktigaste är att formatet justerats, den är mindre långsmal i hopvikt läge, så skärmen på utsidan har fått bredare format och känns mer som en vanlig smartphone. Det var löjligt trångt att använda skärmtangentbord och skriva på skärmen, men i Fold 4 är det en mer acceptabel upplevelse. Skärmen på insidan har således också fått annat format. Bredare men kortare, och såvitt vi kan se samma diagonala mått på 7,6 tum. Fast med större yta totalt. Se Fold 4 i filmen nedan:
Den har samma nya, rätvinkliga design på ramen som Flip 4, och även den matt bak/utsida, men i mer sobra färger. Vår favorit är nog den matt mjölkvita modellen med guldram, men är det för vräkigt för dig finns det givetvis ett dämpat svart alternativ. Den nya bredare formen gör den inte mer otymplig att använda, vi upplever den faktiskt som smidigare att hålla i, vilka ihop med en hand och stoppa i en byxficka. Den ska enligt uppgift ha blivit marginellt tunnare.

En rolig detalj är att selfiekameran, den som i Fold 3 för första gången någonsin var dold *bakom* skärmen, nu är ännu mindre påtaglig. Samsung har lyckats justera de pixlar som sitter framför kameran så att det i de flesta situationer inte är någon större skillnad mellan dem och pixlarna runtom. Det är coolt. Allt annat än nödvändigt, men coolt.
Kamera i toppklass
Kamerorna är annars den största nyheten, de är rejält uppgraderade och ser ut att vara hämtade direkt från Galaxy S22 Plus. Det innebär en 50-megapixel huvudsensor i toppklass och framför allt att telezoomen har gått från 2x i Fold 3 till 3x i Fold 4. Hur bra den fotar återstår att se, men vi förväntar oss samma kvalitet som i vårens Galaxy-mobiler.
Pennkontrollen, som var bra i Fold 3, har blivit än mer responsiv. Det verkar som om Fold 4 har adopterat en del av tekniken från Galaxy Tab S8-serien, vars S-pen hör till marknadens bästa. Men det är fortfarande irriterande att den inte är en riktig Note. Det finns ingen naturlig plats för penna.

Annars är gränssnittet något som Samsung putsat på. Den har fått smartare och mer naturlig hantering för stor skärm, med taskbar i botten och smidigare multitasking med delad skärm. Det har länge varit en styrka i Samsungs tablets, men här har de överträffat sig själva med intuitiv hantering av fönster och aktiva appar.
Även om de revolutionerande nyheterna är färre i år, ser Samsung ut att ha något bra på gång med Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4. Kanske kan de locka ytterligare några som hittills varit tveksamma till vikskärm att våga ta steget.