Anledningen till att getingarna är som mest aggressiva är att deras samhällen splittras i augusti och september. Därmed blir arbetarna i stort behov av socker. Här är ett gäng fällor som ser till att de sista sommarmånaderna blir getingfria.

Betänk dock att getingar är synnerligen nyttiga djur, de är rovdjur som fångar mängder av insektslarver som de utfodrar sina larver med. Tack vare getingarna har vi därför betydligt färre andra insekter som stör oss. Getingar gillar också nektar och är en viktig pollinerare. Getingarna besöker våra vanligaste frukt- och bärväxter såsom äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar och hallon.

Läs också: Bäst i test – 10 listiga myggfångare

De här är fällor som inte nödvändigtvis behöver döda getingarna. I många fall kan du släppa ut getingarna. Vilket är både bra och dåligt. Bra, för att de är nyttiga insekter. Dåligt, för att de kan förvandla dig till en nåldyna när du släpper ut dem. Getinghonorna har en gadd kopplad till en giftkörtel som inte lossnar vid stick, därför kan gadden användas gång på gång.

Gör det själv

Getingfälla

Tekniskt sätt inte en fälla, men en del till fällan. De här är tillverkade av plast och används genom att du tar en pet-flaska som du gör hål i. Häll lite saft eller något annat som getingar tycker om i flaskan. Placera sedan den här i hålet. Getingarna kan krypa in men inte ut.

En förpackning innehåller tio stycken, du kan med andra ord tillverka ett gäng fällor att placera ut på strategiska platser i trädgården.

Pris: Kostar 77 kronor hos Amazon Sverige


Getingfälla Silvalure

Getingfälla

Praktisk, giftfri och återanvändbar getingfälla som ger en trivsam miljö, fri från getingar, såväl inom- som utomhus. Häng upp eller ställ fällan på plant underlag och fyll den med saft eller annan söt dryck. Fällan fångar effektivt getingar 24 timmar om dygnet.

Töm fällan när den är full, fyll på med saft och den är färdig att användas igen. Tänk på att det kan finnas levande getingar i den när du tömmer den.

Pris: Kostar 80 kronor hos Clas Ohlson


JTLB

Getingfälla

Getingfällan är tillverkad av lätt och väderbeständig plast och går att återanvända. Med ett rep kan du hänga fällan i ett träd eller buske eller, om du är höjdrädd, ställa den på en plan yta. Placera saft eller något annat sött i botten och njut sedan av dagen.

Pris: Kostar 58 kronor hos Amazon Sverige


Comfour

Getingfälla

Fungerar som många fällor. Placera något sött som lockar getingarna och de flyger in i fällan, men kan inte ta sig ut.

För priset får du fyra stycken Comfour att fånga getingar med.

Pris: Kostar 107 kronor hos Amazon Sverige