Spider-man har varit ett av de starkaste korten på Playstations spelbord sedan releasen för fyra år sedan – och nu får även pc-spelare smaka på kakan. En kaka som är extra god för de som har en dator som tillåter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Efter att ha gjort succé på Playstation får nu pc-spelare möjligheten att ta sig an Marvel’s Spider-man. Även om vissa delar av äventyret kändes föråldrade redan för fyra år sedan, är de bra delarna precis lika härligt underhållande nu som då. Att flytten till pc är precis lika bra som vi hoppats gör inte saken sämre.

Positivt

  • En överlag utmärkt pc-konvertering
  • Fortfarande lika underhållande att svinga mellan höghusen på Manhattan
  • Enkla men ändå djupa och underhållande strider

Negativt

  • Kan kräva en del pill i grafikinställningarna
  • Uppdragen med andra karaktärer än Spider-man är ingen höjdare
  • Repetitiva och mediokra sidouppdrag
Spiderman pc

En lika väntad som oväntad succé

Marvel’s Spider-man var en oväntad braksuccé när det ursprungligen lanserades hösten 2018. Nog för att Spindelmannen var mer poppis än på länge, och Insomniac Games en erkänt skicklig studio, men över 30 miljoner sålda exemplar var det få som trodde på. Men folk ville uppenbarligen leka spindelhjälte, och den utmärkta mixen av lättsmält action och härligt nätsvingande i ett öppet och utforskarvänligt Manhattan visade sig vara ett vinnande koncept.

För en matigare recension av grundspelet kan ni läsa den fulla recensionen av Playstation 4-versionen här.

Spiderman tittar på manhattan

PC-konvertering med extra allt

Spider-man är det fjärde Sony-utvecklade storspelet som hittar från Playstation till pc. Det första, Horizon: Zero Dawn, fick massiv kritik för en mängd tekniska problem när det lanserades, vilket sannolikt var en bidragande faktor till att Sony lite oväntat köpte Nixxes Softwares – en studio med över 20 års erfarenhet av att konvertera spel till olika format.

Att Nixxes vet vad de sysslar med blir snabbt uppenbart i Spider-man Remastered; en konvertering som är så långt ifrån en enkel konsolport det går att komma. Nu fick Nixxes visserligen hjälp av att Insomniac Games redan förbättrat spelets grafik till Playstation 5-releasen, men här finns ändå en hel del godis för pc-ägare, särskilt om du har bra kräm i burken.

Spindelmannen svingar

Välfyllda menyer

Grafikinställningarna innehåller de flesta alternativ vi kan önska oss: justeringar i flera nivåer vardera av texturer, detaljer i omgivningen, skuggor, antalet bilar och fotgängare, vädereffekter med mera. Det finns också ett flertal inställningar som rör kvaliteten på strålspråning, det vill säga raytracing. Om du inte orkar sätta dig in i alla grafikalternativ finns också ett övergripande alternativ som påverkar flera inställningar samtidigt.

Vad gäller upplösningen hittas, förutom fasta alternativ, också uppskalnings-funktioner i form av igti (Insomniacs egna lösning från Playstation 5-versionen), AMD fsr 2.0 och dlss. Likaså finns möjligheten att lägga till dynamisk upplösning för att försöka nå en stabil bilduppdatering i flera nivåer från 30 bilder per sekund och uppåt. Flera bildformat stöds också, som 16:9, 16:10, 21:9, 32:9 och inte minst 48:9-format för de som vill använda tre monitorer.

Något som är värt att notera är att ett flertal uppdateringar av både spelet och drivrutiner släpptes några få dagar innan release. Dessa uppdateringar förbättrade både bilduppdateringsfrekvensen och grafiken avsevärt för oss, men såpass sena uppdateringar kan också innebära att andra dator-uppsättningar kan stöta på problem.

Grafikinställningar
De huvudsakliga grafikinställningarna. På fliken display går det också att ändra upplösning, skärmformat, uppskalningsmetoder och önskat mål för bilduppdateringen.
Exempel på raytracing
Raytracing, eller strålspårning, gör att ljus och reflektioner från omgivningen syns i allt i från fönster till bilarnas lack och renskurade golv. Det höjer inlevelsen en hel del, men kräver också ett kraftfullt grafikkort. Om du vill ha så hög bilduppdatering som möjligt är raytracing den första effekten du ska stänga av, även det resulterar i felaktiga låtsas-reflektioner (t.h.).
Jämförelse PS4 vs pc spiderman
Grafiken i Spider-man på pc påminner mycket om grafikläget i Playstation 5-versionen, men jämfört med originalspelet på Playstation 4 (t.v.) märks stor skillnad. (Försök ignorera att Peter Parker tagit en öl för mycket när jämförelsebilden togs, redsanm.)

Handbord eller tangentkontroll?

Vid sidan av grafikinställningarna är det kontrollen som var ett frågetecken inför lanseringen, men även här har Nixxes gjort sitt jobb och flytten till mus och tangentbord har skötts bra. Både nätsvingande och strider fungerar fint med de förvalda tangenterna – men det går att både anpassa de förvalda och lägga in alternativa knappar. Det stora problemet är egentligen alla timmar vi lagt på Playstation-versionerna, vilket gör att vårt muskelminne får härdsmälta när vi fumlar förvirrat över tangentbordet.

För att förhindra fingerrelaterade olyckor spelade vi därför mestadels med en Playstation 5-kontroll. Det är bara att koppla in kontrollen via en usb c-sladd och de flesta funktioner fungerar rakt av, inklusive rörelseplattan och motståndet i axelnapparna. Undantagen är Share- och Playstation-knappen, som inte har någon funktion.

Vi provade även att spela med en Playstation 4-kontroll och en Xbox Series X-dito, något som även det fungerar smärtfritt. Ikonerna på skärmen ändras såklart beroende på vilken kontrollmetod som används.

Spiderman har besegrat kriminella
Aj.

En utmärkt konvertering av ett utmärkt äventyr– men varför inte 2-i-1?

Trots att vi har spelat igenom Spider-man två gånger tidigare, på Playstation 4 respektive 5, sitter vi ännu en gång klistrade när spelet nu släpps på pc. Att svinga runt mellan husen i Manhattan är ruskigt roligt och beroendeframkallande, likaså att leta hemligheter och spöa kriminella. Men visst märks det att spelet är fyra år gammalt i grunden.

Pc-konverteringen gör mer eller mindre allt rätt och erbjuder gott om alternativ för den som vill skräddarsy sin upplevelse, eller ett enkelt övergripande alternativ som påverkar flera inställningar med ett klick. För att grafiken, och bilduppdateringen, ska komma till sin rätt krävs dock en hyggligt stark dator.

Det enda som känns lite surt är priset. Cirka 600 kronor för ett spel med fyra år på nacken är i överkant, även om allt nedladdningsbart material ingår. Men för ungefär samma peng kan du få ett paket med Playstation 5-versionerna av Spider-man Remastered och den utmärkta halv-uppföljaren Miles Morales - som släpps till pc senare i höst.

Å andra sidan går det inte att förneka att mycket jobb lagts på denna pc-konvertering, och att det här faktiskt är den bästa versionen av en modern klassiker.


Systemkrav

Minimum:

Kräver en 64-bitars processor samt operativsystem
OS: Windows 10 64-bit
Processor: Intel Core i3-4160, 3.6 GHz or AMD equivalent
Minne: 8 GB RAM
Grafik: NVIDIA GTX 950 or AMD Radeon RX 470
DirectX: Version 12
Lagring: 75 GB ledigt utrymme

Rekommenderade:

Kräver en 64-bitars processor samt operativsystem
OS: Windows 10 64-bit
Processor: Intel Core i5-4670, 3.4 Ghz or AMD Ryzen5 1600, 3.2 Ghz
Minne: 16 GB RAM
Grafik: NVIDIA GTX 1060 6GB or AMD Radeon RX 580 8GB
DirectX: Version 12
Lagring: 75 GB ledigt utrymme

Marvel’s Spider-man Remastered

Testat: Augusti 2022
Genre: Äventyr
Utvecklare: Insomniac/Nixxies
Utgivare: Sony
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, pc
Testat på: pc (Nvidia Geforce 3070 ti, 32GB ram, Intel Core i5-8600K, 3,6 GHz)
Storlek: 65 GB

Betyg: 4 av 5