Testad produkt: Galaxy Z Flip 4 SM-F721B
Pris: 10 054 kronor hos ComputerSalg (8/128 GB)

Förra årets Galaxy Z-mobiler visade att vikbara smartphones faktiskt kan vara både tekniskt bra, väl genomtänkta och prisvärda nog att tas på allvar och konkurrera direkt med vanliga stelryggade mobiler i premiumklass. Inte minst Galaxy Z Flip 3, som levererade nästan allt som en traditionell modell gör utan att kosta för mycket. Men visst fanns det utrymme för förbättringar, och det är dessa ett team på Samsung ägnat senaste året åt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den som väntade sig något radikalt från Samsung lär bli besviken, men om du var nyfiken på förra årets Z Flip, men höll tillbaka på grund av batteritiden, är det nu dags. Det, och andra små livskvalitetsförbättringar, gör att vi rekommenderar den. Kameran är fortfarande medioker för prisklassen, men det är en kompromiss som man nog fortsatt får acceptera.

Positivt

  • Coolt koncept som fortfarande håller
  • Toppklass på skärm och ljud
  • Bättre batteritid
  • Fler funktioner i extraskärmen

Negativt

  • Underpresterar något
  • Måttlig förbättring av kameror
  • Fortfarande tjock hopfälld
M3 rekommenderar

Nya Galaxy Z Flip 4 gör inga stora förändringar i designen. Z Flip har nu hittat sin form och bygger istället vidare med trimning och finputsning. Till det yttre kan vi notera aningen kompaktare design, tack vare en tillplattad ram, som hyvlar av någon millimeter på höjden och bredden.

Z Flip 4 har fortfarande kvar den tydliga glipan mellan de hopfällda halvorna. Det är tydligen ingenting som de kan göra något åt med nuvarande mekaniska design. Utöver det är det ett betryggande stabilt bygge. Ramen är i samma hårda aluminiumtyp som Samsung introducerade förra året och med halvmatt ytbehandling är den både snyggt glänsande och bekväm att greppa.

Precis som föregångaren är Z Flip 4 vattentät med IPX8-klassing. X:et innebär att den inte testats för dammtålighet, bara vatten. Men den tål att tappas ned i 1,5 meter djupt vatten upp till en halvtimme. Vi är fortfarande imponerande att de lyckats med det, med tanke på rörlig mekanik och de hållbarhetsproblem de första Flip och Fold-modellerna hade.

Många färgval

Det sitter volym och på-knapp högt upp på ena långsidan och sim-kortsläsare på den andra. Den har plats för endast ett mikro-sim, det finns vare sig plats för extra simkort eller minneskort. Vill du köra dubbla sim går det dock bra så länge ett av dem är e-sim. På-knappen är även fingeravtrycksläsare som fungerar utmärkt, men som möjligen kan kännas störande högt placerad. Det blir svårt att låsa upp mobilen med en hand. Vi använder hellre ansiktsigenkänningen för detta. Men den är inte säker nog för sådant som bank-id.

Galaxy Z Flip 4 uppfölld
Med skärmen halvt uppfälld kan vissa appar, som kameran, få funktionerna uppdelade på en övre och lägre halva. Men det är något vi finner att vi utnyttjar extremt sällan. Telefonen är bäst helt uppfälld eller helt hopfälld.

Den största skillnaden utseendemässigt är baksidan, som har fått Gorilla Glass Victus+ med ny matt yta som gör den behagligare att hålla, än den något svettiga blanka glasyta som Z Flip 3 har. Du får också en ny uppsättning färger att välja mellan, en neutralt gråsvart och tre pastellfärgade; blå, lila och guld.

Faller ingen av dem dig i smaken kan du designa din egen med ytterligare fem färgval och tre alternativ för ramen; svart, silver eller guld. En sådan får du betala en tusenlapp extra för och de går endast att beställa i Samsungs webbshop. Kika efter Bespoke Edition, sedan får du välja färger.

Bästa processorn, men inte full fart

Givetvis är hårdvaran uppdaterad till en ett år färskare systemkrets och därmed ökad prestanda, men det räknar vi inte som en förbättring, utan något som vi förväntar oss av varje ny mobil i toppsegmentet. Det är dock ett plus att den kör Snapdragon 8+ gen 1, Qualcomms absolut senaste uppgradering. När Z Flip 3 släpptes med Snapdragon 888 kom snabbare Snapdragon 888+ strax efter. Den här gången är Samsung med på tåget med det allra senaste.

Galaxy Z Flip 4 profil
Det är fortfarande en springa mellan delarna där damm och smuts kan komma in.

Det ger dock inte riktigt den kick i prestanda som vi hoppats på. Hur mycket en mobil får ut av årets Snapdragon 8-kretsar verkar mycket bero på hur aktiv och effektiv kylningen är. Vi har sett stora variationer i de telefoner vi hittills testat med samma krets – Z Flip 4 är den som presterar svagast. Eller vi kanske snarare ska säga minst starkt. För givetvis går det undan även här, runt 10 till 20 procent snabbare än Z Flip 3.

Den är bara inte lika snabb som till exempel Oneplus 10T eller Asus Zenfone 9 med samma processor. Det kan ha att göra med att dessa finns med större ramminne och de modellerna vi testade hade detta. Z Flip 4 finns med åtta gigabyte minne och inget annat. Sedan finns det tre nivåer av lagring, 128, 256 och nya alternativet 512 gigabyte, alla av samma snabba ufs 3.1-typ. Här skulle vi rekommendera åtminstone 256 gigabyte, då den bara är marginellt dyrare än 128 gigabytesmodellen. Och Sd-kortläsare finns som sagt inte, så det kan vara osmart att dumsnåla på utrymmet.

Batteritid på rätt väg

Nya kretsen har en annan fördel utöver prestanda, den är mer energisnål. Och samtidigt har Z Flip 4 fått ett större batteri, 3 700 milliamperetimmar istället för 3 300. Det förbättrar batteritiden under aktiv användning med flera timmar, vilket är välkommet då det är en av föregångarens svagaste punkter. Batteriet kan laddas med upp till 25 watt. Laddare för ändamålet ingår, i sann Samsung-anda, inte. Likaså trådlöst, upp till 15 watt. Det gör den inte direkt snabbladdad, men godkänt.

Galaxy Z Flip 4 på högkant.
Större batteri men inte större telefon, Z Flip 4 är faktiskt aningen mindre i måtten än föregångaren. Men samtidigt marginellt tyngre.

Tanken är också att du ska kunna spara batteri genom att använda extraskärmen på utsidan till enklare sysslor som att kolla klockan, läsa notifikationer, kontrollera mediaspelare med mera. Varje minut som du slipper aktivera stora amoledskärmen på insidan innebär sparad energi. Den har nu försetts med en samling funktioner.

Här finns en ny snabbinställningsmeny för sådant som bluetooth, flygplansläge, skärmljusstyrka, en snabbgenväg till kontaktlösa betalningar med Samsung Pay, och ett par nya widgets, bland annat för att aktivera scenarion i Samsung Smart Things. Det finns också upp till tre favoritkontakter, som du kan ringa utan att öppna telefonen. Du kan nu också svara på direktmeddelanden med förinställda fraser och emojis, direkt från notifikationsskärmen. Dock är notifikationssidan lika trång och med lika dålig översikt som tidigare. Men det kanske är svårt att designa bättre på en så liten skärm.

Flera sätt att fota

Slutligen går det också att aktivera en kamera så att du direkt kan ta snygga selfies eller filma dig själv med huvudkameran, med miniskärmen som sökare. Den har kanske inte det mest intuitiva gränssnitt vi sett, och det tar ett tag att lära sig sådant som att växla mellan porträttläge, foto och film, eller att byta objektiv. Men omöjligt är det inte.

Extra kameraapp
Dubbelklick på på-knappen aktiverar kamera-app i miniatyr i extraskärmen.

Vill du fota på allvar fäller du givetvis upp mobilen och startar den riktiga kamera-appen. Z Flip 4 har liksom föregångaren 12-megapixelsensorer, en standard och en vidvinkel, (eller som alla mobiltillverkare envisas med att kalla det, vidvinkel och ultravidvinkel). På insidan sitter också en enklare, men fullt duglig, 10-megapixel sensor för selfies. Medan storebror Z Fold 4 har fått samma stora 50-megapixelsensor som Galaxy S22 Plus, får vi här alltså nöja oss med lägre upplösning.

Men det är fortfarande en uppgradering, en större sensor med större pixelstorlek, vilket ger bättre ljusintag och förhoppningsvis bättre egenskaper vid fotografering på natten. Det, tillsammans med ny bildprocessor, ser ut att göra susen för kvällsfoton, som nu är mindre brusiga och ger oss mer detaljer. Det är dock en påtaglig skillnad i färgtemperatur mellan huvudkameran och vidvinkelkameran när vi kör med långexponerande nattläge aktiverat, något som inte sker med nattfoto avaktiverat. Det känns som en vitbalanskalibrering Samsung borde kunna fixa med en uppdatering.

Praktisk till det mesta

Nej, det här är fortfarande inte kameran du köper för att fota i proffsklass med, men för enkla semesterbilder, vloggande och videosamtal funkar den alldeles utmärkt. Och för allt annat, surf, navigering, kommunikation, sociala medier och medieströmning håller Z Flip 4 mycket hög klass. Även för spel håller den måttet, trots att den inte är i absoluta prestandatopp. En lång spelsession gör telefonen punktvis varm, men det är lätt att undvika att hålla den just där.

Galaxy Z Flip 4 widget
Nu finns det ett tiotal widgets att välja bland.

Skärmen är en av dess starkaste sidor, trots att inget nytt skett jämfört med Z Flip 3. Men den var så bra att den fortfarande är svår är slå. Knivskarp amoled med ljusstyrka på upp till 1200 cd/m2 för hdr-film, välbalanserad automatisk ljusstyrka i solen, så att den alltid är läsbar och 120 Hz fullt dynamisk bildfrekvens. Det är svårt att klaga, och det lilla vecket mitt i skärmen är bara påtagligt om du verkligen fokuserar på det.

Lägg till det hyfsat välljudande stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd och du kan få en riktigt rik upplevelse. Detaljåtergivningen i ljudet är inte det bästa vi hört, särskilt inte med Atmos aktiverat, men då är vi petiga.

Priset för en Z Flip 4 ligger på 12 290 för den billigaste modellen med 128 gigabyte lagring. Men du kan dubbla det till 256 gigabyte för 500 kronor. Sedan är steget till 512 gigabyte ett större prishopp, av någon anledning. Ingångspriset är alltså 800 kr högre än för Z Flip 3, vilket kanske kan ta emot. Men det ligger i linje med årets inflation. Det kanske är dags att börja justera förväntningarna på vad som är ett rimligt pris? 

Galaxy Z Flip 4 färger

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Z Flip 4 SM-F721B
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Processor: Kryo Prime 3,2 GHz + 3 st Kryo Gold 2,75 GHz, 4 st Kryo Silver 2 GHz
Grafik: Adreno 730 900 MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080x2640 bildpunkter, 120 Hz
Yttre skärm: 1,9 tum amoled, 512x260 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1.1
Övrigt: Dubbla sim (nano+esim), vattenskydd (ipx8), vikbar
Batteri: 3 700 mAh, 17 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 27 tim samtal
Batteriladdning: Upp till 25W usb, 15W trådlös, 4,5W omvänd trådlös.
Storlek: 16,52 x 7,19 x 0,69 cm
Storlek, hopvikt: 8,49 x 7,19 x 1,71 cm
Vikt: 187 gram
Pris: 10 054 kronor hos ComputerSalg (8/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 842 601 poäng
Geekbench 5: 3 415 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 284 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 11 059 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 387 poäng
Lagring, läsning: 1 685,6 MB/s
Lagring, skrivning: 1 001,6 MB/s

Betyg: 4 av 5