Ångesten över förra årets saftiga elräkningar har knappt lagts sig förrän det är dags för nästa (troliga) käftsmäll. Osäkerheten kring kommande vinters elpriser är stor och enligt vissa bedömare kan den återkommande effektbristen i extremfall innebära att vissa elanvändare i Sverige under kortare perioder får elen avstängd den kommande vintern. Så vad gör du om priset för el skjuter i höjden och det är riktigt kallt?

Läs också: Bli en prepper – prylarna att ha hemma om katastrofen inträffar

En vedkamin är givetvis ett alternativ men det är inte alla som vare sig har råd eller möjlighet att installera en sådan och rapporterna om stigande priser och begränsad tillgång på brasved duggar numera tätt.

En gasolkamin är kanske svaret

En gasolkamin är en typ av värmekälla som finns i alla former och storlekar och de går oftast att använda både inomhus och utomhus. Vid inomhusbruk bör du se till att rummet har bra ventilation för att undvika för hög koldioxidhalt, och flertalet moderna gasolkaminer är ofta utrustade med sensorer som känner av och stänger av sig själv om koldioxidhalten överskrider ett visst värde.

Gasol har ett mycket högt energiinnehåll, 1 kilo propan är lika med 12,8 kWh, och priset för påfyllning ligger i skrivande stund på runt 38 kronor per kilo.


Gasolkamin Home-it 4,2kW Med Fläkt

Gasolkamin

Det här är en gasolkamin med keramiska element som ger en effektiv strålningsvärme. Kaminen rymmer en 10 kg gasflaska och den inbyggda fläkten hjälper till att sprida värmen i hela rummet. Den har tre olika effektlägen (1,5/2,8/4,2 kW) och det går att ställa ned kaminen på sparlåga efter att önskad temperatur är uppnådd. Har co2-säkring.

Pris: Ca 1 299 kronor hos Amazon Sverige

Sunwind Miniflame V16

Gasolkaminer

Miniflame V16 utlovar snabb uppvärmning i kombination med en ren och luktfri förbränning och mest lämpad för mindre ventilerade utrymmen som gäststugan eller badrummet. Utrustad med tänd- och co-säkring. Vid fristående placering på golv kan en 5 kilos gasolbehållare placeras bakom kaminen. Effekten ligger mellan 630–1 550 watt.

Pris: Från 895 kronor via Prisjakt


Bluegaz BG64

Gasolkamin

Bluegaz BG64 gasolkamin är en kraftfull och multifunktionell gasolkamin med en elektrisk värmefläkt som hjälper till att sprida värmen jämnt i rummet samt ger extra värme. Uppvärmningskapacitet på hela 70 m³ och det går att köra kaminen med enbart gasolvärme (upp till 4 200 watt), enbart elvärme (upp till 2 000 watt) eller kombinera båda för extra kyliga stunder (max 6 200 watt).

Pris: 2 495 kronor hos Bluegaz


Bluegaz Sahara

Gasolkamin

Sahara gasolkamin har automatisk piezo-tändning som gör det lätt att sätta i gång kaminen samt tre lägen med en maxeffekt på 4 200 watt. Gasolkaminen har ett italienskt Oxygen Depletion System som stänger av gasolen automatiskt om co2 eller co blir för hög – detta gäller även om pilotlågan skulle slockna.

Pris: 3 465 kronor hos Villahome


Qlima GH959RF

Gasolkamin

Gasolvärmaren GH959RF från Qlimas har en kapacitet upp till 5,9 kW värmeeffekt med tre olika värmeinställningar för gasol 1,5kW, 2,8kW och 4,1kW. Det elektriska elementet ger ytterligare 1,8 kW extra kraft. Modellen är lämplig för gasflaskor med kapacitet upp till 15 kg och är utrustad med hjul för enklare förflyttning. GH959RF är även utrustad med ett "anti-tip"-skydd (kaminen stängs automatiskt av om den välter), överhettningsskydd och ett så kallat ods-systemet (syresäkerhet).

Pris: Från 1 895 kronor via Prisjakt


Jula Gasolkamin

Gasolkamin

Effektiv och lättanvänd gasolkamin från Jula med tre justerbara effektlägen (1 300, 2 700 och 4 100 W). Den justerbara effekten gör kaminen perfekt för olika stora ytor och tändning sker med piezotändare. När kaminen väl är tänd finns säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd, säkerhetsavstängning och tippskydd som borgar för trygg användning. Dessutom finns en syrenivåmätare som stänger av gasen om mängden syre i luften går under tillåten nivå.

Pris: 1 199 kronor hos Jula