Ångesten över förra årets saftiga elräkningar har knappt lagt sig förrän det är dags för nästa (troliga) käftsmäll. Osäkerheten kring kommande vinters elpriser är stor och enligt de flesta bedömare kommer den återkommande effektbristen i extremfall innebära att vissa elanvändare i Sverige under kortare perioder får elen avstängd. Så vad gör du om priset för el skjuter i höjden och det är riktigt kallt?

Läs också: Bli en prepper – prylarna att ha hemma om katastrofen inträffar

En vedkamin är givetvis ett alternativ men det är inte alla som vare sig har råd eller möjlighet att installera en sådan och rapporterna om stigande priser och begränsad tillgång på brasved duggar numera tätt.

En gasolkamin är kanske svaret

En gasolkamin är en typ av värmekälla som finns i alla former och storlekar och de går oftast att använda både inomhus och utomhus. Vid inomhusbruk bör du se till att rummet har bra ventilation för att undvika för hög koldioxidhalt, och flertalet moderna gasolkaminer är ofta utrustade med sensorer som känner av och stänger av sig själv om koldioxidhalten överskrider ett visst värde.

Gasol har ett mycket högt energiinnehåll, 1 kilo propan är lika med 12,8 kWh. Priset för påfyllning ligger i skrivande stund på runt 40 kronor per kilo.


Gasolkamin Kastvind

Gasolkaminer

En av Gasoltubens storsäljare. Värmen emitteras från keramiska element som ska ge en mycket effektiv strålningsvärme. Kaminen rymmer en 10 kg gasflaska och värmejusteringen är enkel. C0-2-säkring gör den säker att använda och den den elektriska värmaren och gasolvärmaren kan samköras vilket gör att du snabbt värmer upp ett rum till en behaglig temperatur. 2 års garanti!

Pris: Kostar 1 990 kronor hos Gasoltuben


Kesser Gas Heater

Gasolkaminer

Det här är en gasolkamin med effektiv strålningsvärme. Kaminen har två effektlägen – 1,9kW (min) samt 4,2kW (max) och rymmer en 11 kg gasflaska. Enheten har vidare co2-säkring liksom automatiskt avstängning om den skulle tippas.

Pris: 2 197 kronor hos Amazon Sverige


Dewalt DXH8BX

Gasolvärmare

En något annorlunda modell som utöver att värma med en effekt på mellan 1,15 - 2,4 kw även är enkel att bära med sig. Ansluts till en 450 grams gasolbehållare (drifttid 3 - 5 timmar). Dewalt är avsedd för att värma rum upp till 21 m². Den har en inbyggd sensor för syredetektering samt automatisk avstängning om den skulle välta.

Pris: 1 990 kronor hos Amazon Sverige


Sunwind Miniflame V16

Gasolkaminer

Miniflame V16 utlovar snabb uppvärmning i kombination med en ren och luktfri förbränning. Den är bäst lämpad för mindre ventilerade utrymmen som gäststugan eller badrummet. Utrustad med tänd- och co-säkring. Vid fristående placering på golv kan en fem kilos gasolbehållare placeras bakom kaminen. Effekten ligger mellan 630–1 550 watt.

Pris: Från 895 kronor via Prisjakt


Bluegaz Sahara

Gasolkamin

Sahara gasolkamin har automatisk piezo-tändning som gör det lätt att sätta i gång kaminen, samt tre lägen med en maxeffekt på 4 200 watt. Gasolkaminen har ett italienskt Oxygen Depletion System som stänger av gasolen automatiskt om co2 eller co blir för hög – detta gäller även om pilotlågan skulle slockna.

Pris: 3 695 kronor hos Bluegaz


Gasolvärmare Jakt-Buddy

Gasolkaminer

Gasolvärmare Jakt-Buddy är enligt återförsäljaren Gasoltuben en av Amerikas mest sålda portabla gasolvärmare. Den är speciellt utvecklad för jakt och båtliv men passar givetvis även för alla typer av utomhus aktiviteter där värme önskas alternativt som extra säkerhet den dagen strömmen går. Effekten är 1,2 kW – 2,64 kW och kaminen har automatisk piezotändning.

Pris: Kostar 1 990 kronor hos Gasoltuben


Jula Gasolkamin

Gasolkamin

Effektiv och lättanvänd gasolkamin från Jula med tre justerbara effektlägen (1 300, 2 700 och 4 100 W). Den justerbara effekten gör kaminen perfekt för olika stora ytor – tändning sker med piezotändare. När kaminen väl är tänd finns säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd, säkerhetsavstängning och tippskydd som borgar för trygg användning. Dessutom finns en syrenivåmätare som stänger av gasen om mängden syre i luften går under tillåten nivå.

Pris: 1 199 kronor hos Jula