Med vattenburen värme och elpanna i ett tämligen illa isolerat hus har jag svårt att hålla ned elförbrukningen när kylan smäller till. Vi har luftvärmepump som kämpar på och en braskamin i vardagsrummet, men kalla månader är det ändå svårt att få ned förbrukningen under 4 000 kWh. Det är inte bara värmesystemet som drar mycket el, jag testar ofta nya elbilar, två rum i huset har elektrisk golvvärme och båda barnen valde nyligen att skaffa reptiler. Att hålla tropiskt klimat i två gigantiska terrarier är inte billigt. Dessutom har jag tre frysar igång konstant (jag är jägare). I januari i år hade jag en elräkning på 17 000 kronor…

Läs också: Prylarna att ha hemma om katastrofen inträffar

Just nu preppar jag för fullt för en ännu tuffare vinter. Dels gör jag det jag kan för att hålla ned förbrukningen, dels tittar jag på olika smarta lösningar för att tidsoptimera elanvändningen. Jag gick precis över till tim-abonnemang på elen, vilket gör att jag kan spara en slant genom att försöka förbruka mindre el dagtid. Genom att tvätta och köra diskmaskinen när elpriset är lägre borde det gå att spara några hundringar i månaden (även om det inte är att rekommendera att göra när du sover eller inte är hemma pga viss brandrisk i en del typer av vitvaror). Min ej uppkopplade elpanna får snart smart styrning i form av en liten uppkopplad dosa (Ngenic Tune) som lurar pannans sensorer, vilket möjliggör appstyrning och schemaläggning av värmen.

Jag planerar även att byta ut termostaterna till golvvärmen i badrum och garage mot smarta varianter som går att programmera och styra på distans. Härlig värme på morgonen i badrummet när jag är uppe klockan 4.30 och ska tända en megabrasa. Inte fullt så härligt kanske kvällstid…

Terrarierna är en svårare utmaning då jag inte gärna vill försätta ormen och ödlan i dvala hela vintern. Men varför inte låta dem byta dygnsrytm? 35-40 grader nattetid och lite svalare dagtid? Eller kanske koppla in en power station som får ladda upp nattetid och sedan driva värmelampa och värmekabel dagtid? Kommer jag att tjäna in pengarna för hårdvaran som krävs? Knappast, men det är samtidigt kul att leta smarta lösningar för att spara el och optimera förbrukningsschemat.

Läs också: Stort test av inverter-elverk

"Borde jag då inte installerat solpaneler i somras?" tänker ni säkert. Jag har absolut funderat på det, men då dessa är slutsålda överallt och då jag dessutom först borde lägga nytt tak är det inte görbart till den här vintern. Men tankarna om hur jag kan bli så oberoende som möjligt av köpt el är redan igång. Möjligheten att använda en elbil som powerbank till villan (Vehicle to Grid) är särskilt intressant tycker jag. Min timmerstuga i Norrland fick i alla fall en liten solpanel i somras, så nu slipper jag släpa hem fritidsbatteriet för att ladda det.

Hur förberedd är du inför ännu högre priser på el i höst/vinter? Har du hittat några smarta lösningar för att styra om din förbrukning till när priset är lägre? Hur löser du det om det blir fråga om avstängningar? Maila mig gärna och berätta!