Det finns i dag så många streamingtjänster och bra serier att välja mellan att det är svårare än någonsin att bestämma sig för något att titta på. Här tipsar vi om några av de bästa serierna du kan se under 2022, samt var du hittar dem.

Läs även: Bästa filmer att streama just nu

Artikeln uppdateras löpande, se till att komma tillbaka varje gång du har serietorka!


Översikt:

Bästa serier 2023


The Last of Us (HBO Max)

The Last of Us

Efter att en global pandemi raserat vår civilisation tar en härdad överlevare hand om en 14-årig flicka som kan vara mänsklighetens sista hopp.

The Last of Us är baserad på spelet med samma namn. Pilotavsnittet är precis så bra som alla säger! Äntligen en lyckad tv-serie baserad på ett spel.

Genre: Drama, skräck
Se The Last of Us här på HBO Max


11.22.63 (Prime Video)

11.22.63

Jake Epping (James Franco) är en lärare som hittar en tidsportal som tar honom tillbaka till 1958. Vännen som visar honom portalen ger honom ett uppdrag: Stoppa mordet på John F. Kennedy 1963. Att ändra det förflutna visar sig vara lättare sagt än gjort. Serien är baserad på romanen med samma namn av Stephen King.

Genre: Dramathriller
Se 11.22.63 på Prime video


Yellowstone (Skyshowtime, C More)

Yellowstone

Westerndrama med Kevin Costner i huvudrollen. Serien följer konflikten mellan en stor boskapsranch, ett indianreservat, nationalpark och människor som vill bygga ut på marken. Serien har nominerats till många priser och får höga betyg på recensionssajter. Västerndrama när det är som bäst helt enkelt.

Genre: Western, Drama
Se Yellowstone på


The White Lotus säsong 2 (HBO Max)

The White lotus

På en tropisk resort får vi följa både gäster och anställda under en händelserik vecka. Det är både roligt och obekvämt. I säsong ett hittas skådespelare som Alexandra Daddario och Sydney Sweeney.

I säsong två får vi följa nya personer, den här gången på Sicilien. Skådespelare som Aubrey Plaza och Tom Hollander gör säsong 2 till möjligtvis ännu bättre än den första.

Genre: Drama, komedi
Se The White lotus på HBO Max


En spion bland vänner (C More)

En spion bland vänner

Spiondrama som bygger på den verkliga historen om Kim Philby, en brittisk aristokrat som nådde en hög position inom den brittiska underrättelsetjänsten. Samtidigt spionerade han för Sovjets räkning under 30 års tid. Antagligen den största spionskandalen i historien.

En spion bland vänner utspelar sig när Kim Philby blivit avslöjad och hans kollega och bästa vän får uppdraget att klämma ur honom ett erkännande.

Fantastiska skådespelare gör detta till en fröjd för alla spion-serie-konnässörer där ute.

Genre: Spiondrama
Se En spion bland vänner på C More


Wednesday (Netflix)

Wednesday

Wednesday Addams, från klassiska familjen Addams, är tillbaka i rutan. Den här gången får vi följa Wednesday under hennes år som student. Förutom skolgång försöker hon även bemästra sina psykiska krafter samtidigt som hon försöker lösa ett mysterium kring hennes föräldrar. Höga betyg på såväl IMDB som Rottentomatoes.

Genre: Komedi
Se Wednesday på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Dead to me (Netflix)

Dead to me

Jens (Christina Applegate) make har plötsligt dött i en smitningsolycka. Under sorgearbetet träffar hon Judy som också drabbats av en förlust. De blir vänner trots sina olika personligheter. Men det finns en chockerande hemlighet som riskerar att förstöra allt. En mörk komedi som håller kvar tittaren.

Genre: Komedi, drama
Se Dead to me på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Tulsa king (Skyshowtime)

Tulsa king

Sylvester Stallone spelar maffiabossen Dwight "The General" Manfredi som precis släppts ut ur fängelset efter 25 år. Hans boss skickar honom till Tulsa, Oklahoma, för att där bygga upp en ny brottslig verksamhet. Då han inte känner till området tvingas han ta hjälp av nya lokala förmågor som består av ett gäng udda karaktärer.

Genre: Mafia, drama
Se Tulsa king på Skyshowtime

Hela listan: Bästa serier SkyShowtime


Gomorrah (Viaplay)

Gomorrah

Italiensk serie som skildrar livet i den ökända italienska maffian "Camorra", som har sitt ursprung kring Neapel. Serien är smutsig, våldsam och har mer gemensamt med brottsskildringar som The Wire än glättig mafiaromantik à la Hollywood. Skapad av Roberto Saviano, som även skrivit en omtalad bok med samma namn som serien bygger på.

Genre: Maffia, drama
Se Gomorrah på Viaplay

Hela listan: Bästa serierna på Viaplay


Line of duty (C More)

Line of duty

Brittisk polisserie som följer antikorruptionsgruppens arbete inom polisen. Det betyder att de utreder andra poliser, vilket inte alltid är så populärt. Hyllad serie som nominerats och vunnit måga priser. Hittills har serien fått sex säsonger.

Genre: Deckare
Se Line of duty på C More

Hela listan: Bästa serier C More


Futurama (Disney Plus)

Futurama

Tecknad serie av skaparen bakom The Simpsons som tål att se om hur många gånger som helst. Philip J. Fry blir av mistag nedfryst och vaknar upp tusen år framåt i tiden. Han får jobb på ett företag som levererar paket runt om i universum. Det är smart, roligt och kreativt när besättningen åker runt på olika äventyr i rymden. Definitivt en måste-se-serie om du gillar serier som Simpsons.

Genre: Tecknat, komedi
Se Futurama på Disney Plus

Hela listan: Bästa serier på Disney Plus


The Handmaid's Tale säsong 5 (HBO Max)

The Handmaid's Tale

Få kan ha undgått denna käftsmäll till serie. I en dystopisk framtid har en drastiskt sjunkande fertilitet bland mänskligheten lett till att USA blivit en totalitär stat med en kristen fundamentalistisk ledning. Offren är en av få fertila kvinnor i landet som hålls fången som slav, vars enda uppdrag är att producera fler barn.

Säsong fem är ute nu.

Genre: Drama
Se The Handmaid's Tale på HBO Max här

Hela listan: De bästa serierna på HBO Max


The Peripheral (Amazon Prime)

The Peripheral

Vi följer Flynne Fisher, en kvinna som försöker hålla ihop sin trasiga familj i ett bortglömt hörn av morgondagens Amerika. Flynne är smart, ambitiös och fördömd. Hon har ingen framtid. Inte förrän framtiden kallar på henne. The Peripheral är mästerberättaren William Gibsons otroliga och hallucinatoriska inblick i mänsklighetens öde – och vad som väntar. Med Chloë Grace Moretz, från Kick Ass, i huvudrollen.

Genre: Sci-fi
Se The Peripheral här på Prime

Hela listan: Bästa serier på Amazon Prime Video


Devil's hour (Amazon Prime)

Devil's hour

Peter Capaldi och Jessica Raine spelar huvudrollerna i denna gripande psykologiska thriller i sex delar. Lucy vaknar varje natt exakt kl. 03:33. Inget i hennes liv har varit begripligt på länge. Men svaren finns någonstans därute, vid slutet av ett spår av brutala mord.

Genre: Thriller
Se Djävulens Tid här på Prime

Hela listan: Bästa serier på Amazon Prime Video


Yellowjackets (Skyshowtime)

Yellowjackets

Ett damlag i fotboll flyger från New Jersey till Seattle, men planet kraschar i Kanadas vildmark. Där blir de fast och tvingas göra allt de kan för att överleva i 19 månader. Och med allt…menar vi allt. Serien skildrar de överlevandes kamp i vildmarken, men också deras liv efter i nutid. Serien nominerades till flera Emmys.

Genre: Thriller, mysterium
Se Yellowjackets på Skyshowtime

Hela listan: Bästa serier SkyShowtime


The offer (Skyshowtime)

The offer

En miniserie i tio delar som berättar historien om hur det gick till när Francis Ford Coppolas mästerverk Gudfadern blev till, och vad som egentligen hände bakom kulisserna. Det visar sig att göra den första ingående filmen om den tidigare så hemliga maffian inte är det enklaste jobbet. Den riktiga maffian har nämligen många åsikter om projektet...

Genre: Biografi, drama
Se The Offer på SkyShowtime

Hela listan: Bästa serier SkyShowtime


The Great (HBO Max, Viaplay)

The Great

En serie om den ryska kejsarinnan Catherine the Great. Men mer än namnet är nog inte direkt historiskt korrekt. Däremot det mycket välgjort och roligt, och skådespeleriet som håller världsklass. Om du är historienörd rekommenderas att du sväljer stoltheten och bara njuter av en härlig satir.

Genre: Komedi
Se the Great på HBO Max
Se The Great på Viaplay (Säsong 1)


Schitts' Creek (C More)

Schitts' Creek

I denna charmiga komediserie från Kanada får du följa familjen Rose, som går från superrika till utfattiga efter att ha blivit blåsta av familjeföretagets revisor. Från att ha levt i lyx och flärd i ett enormt hus tvingas de flytta till den lilla staden Schitts' Creek, som pappa Johnny Rose en gång "köpte på skoj". De flyttar in i ett nedgånget motell. Att vänja sig vid det nya livet och alla märkliga småstadsmänniskor är inte det enklaste. Men det är roligt!

Genre: Komedi
Se Schitts' Creek på C More

Hela listan: Bästa serier C More


Cyberpunk: Edgerunners (Netflix)

Cyberpunk: Edgerunners

En vuxen animé-serie som bygger på världen som spelet med samma namn skapade. Men där spelet möttes av massiv kritik på grund av buggar och uteblivna delar av den utlovade historien, har Cyberpunk Edgerunners hyllats vitt och brett. Följ med in i en Bladerunner-liknande framtid där kroppsdelar kan förbättras med hjälp av teknik.

Genre: Framtid, anime
Se Cyberpunk: Edgerunners på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Star Wars Andor (Disney Plus)

Star Wars Andor

Andor utspelar sig innan Star Wars Rogue One och låter oss följa Cassian Andor på hans väg till att bli en hjälte inom rebelrörelsen. I huvudrollen hittas Diego Luna, som spelade samma roll Rouge One. Även Stellan Skarsgård är med i serien.

Genre: Star Wars
Se Star Wars Andor på Disney Plus

Hela listan: Bästa serier på Disney Plus


Snabba Cash säsong 2 (Netflix)

Snabba Cash säsong 2

Svenska storsuccén som till och med fått brittiska komikern Ricky Gervais på fall. Leya gör sitt bästa för att lyckas som entreprenör samtidigt som hon försöker uppfostra sin son Sami på egen hand. Men hon inser snart att hon måste välja hur långt hon är villig att gå för att lyckas. Om du är orolig för att du redan ska veta vad som händer, för att du sett filmen med Joel Kinnaman från 2010, kan vi försäkra dig om att så inte är fallet, det här är en väldigt annorlunda tolkning av Jens Lapidus bok med samma namn.

Nu har säsong två släppts och vi får äntligen se vad som hände efter den spänande säsongsavslutningen från del ett.

Genre: Svenskt drama
Gå till serie: Se Snabba Cash Säsong 2 på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Rick and Morty (HBO Max)

Rick and Morty

Succéserien Rick and Morty är tillbaka med en sjätte säsong. Följ Morty och hans galna farfar Rick när de ännu en gång ger sig ut på vilda äventyr i universum. Rick är en vetenskapsman som kan bygga i princip vad som helst, och med sin portal-pistol kan de färdas till var som helst. Varje avsnitt är fullpackat av bisarra karaktärer, smart humor och nya äventy. Inte en tråkig stund!

Genre: Komedi
Se Rick and Morty på HBO Max

Hela listan: De bästa serierna på HBO Max


House of the Dragon (HBO Max)

House of the Dragon

Uppföljaren till Game of Thrones är äntligen här! Eller snarare föregångaren. House of the Dragon är baserad på boken Fire and Blood av George RR Martin, som även är författaren bakom Sagan om is och eld, som Game of Thrones-serien baseras på. Händelserna i Fire and Blood, eller Eld och Blod, påbörjas cirka 300 år innan serien Game of Thrones.

I House of the Dragon är fokus primärt på familjen Targaryen. De är kända för att kunna rida på drakar, och förstås för att de är släkten som Khaleesi Daenerys Stormborn kommer från (läs mer om alla karaktärer här). Efter en lång tids stabilt ledarskap över de sju rikena börjar Targaryen-dynastin falla när kung Viserys utlyser sin dotter som tronföljare.

House of the Dragon hade premiär den 22 augusti 2022, och ett avsnitt släpps i veckan. Säsong ett har tio avsnitt.

Genre: Fantasy, drama
Se House of the Dragon på HBO Max

Hela listan: De bästa serierna på HBO Max


Peaky Blinders (Netflix)

Peaky Blinders

Kritikerrosad brittisk serie som utspelar sig under 1900-talet i Birmingham, England. I serien får du följa den brittiska maffialiknande familjen Peaky Blinders, löst baserad på ett verkligt gäng. Med den ambitiöse bossen Tommy Shelby (Cilian Murphy) växer sig gänget allt starkare och sprider sig utanför Birmingham.

Genre: Drama, maffia
Se Peaky Blinders på:


Better Call Saul (Netflix)

Better Call Saul

Den här spinnoff-serien till den hyllade serien Breaking Bad är nu inne på sin sjätte och sista säsong. Jimmy McGill (Bob Odenkirk) är en före detta bedragare som bestämmer sig för att bli en respektfull advokat. Gillade du Breaking Bad är den här serien ett måste.

Genre: Drama
Se Better Call Saul på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Peacemaker (HBO Max)

Peacemaker

Peacemaker är den fristående serien om karaktären med samma namn, spelad av John Cena, som senast gick att se i filmen Suicide Squad. I den här tv-serien, som faktiskt överraskar med både humor, tragik och djup, måste han rädda världen från ”fjärilar”. En av de bättre tv-serierna som handlar om superhjältar. Innehåller även musik från svenska The Hellacopters!

Genre: Action
Se Peacemaker här på HBO Max

Hela listan: De bästa serierna på HBO Max


The Expanse (Prime Video)

The Expanse

Julie Mao är en rik flicka som ägnar sig åt politisk aktivism som en dag försvinner, då sammanlänkas Ceres-polisen Joe Millers (Thomas Jane), tillfällige skeppskaptenen James Holdens (Steve Strait) och FN-politikern Chrisjen Avasaralas (Shohreh Aghdashloo) liv. Mitt uppe i alla politiska spänningar mellan Jorden, Mars och Bältet, avslöjar de tidernas största konspiration. Science fiction när den är som bäst.

Genre: Science fiction
Se The Expanse här på Prime

Hela listan: Bästa serier på Amazon Prime Video

The expanse trailer:


The Boys (Prime Video)

The Boys

The Boys är en minst sagt satirisk titt på vad som händer när superhjältar, lika populära som kändisar, lika inflytelserika som politiker och vördade som gudar, missbrukar sina supermakter snarare än att använda dem för gott. Gott om action, oväntade vändningar med perfekt castade skådespelare. Säsong 1-3 går att strömma. En av de bättre superhjälte-serierna, och då räknar vi även med Marvel.

Genre: Action, drama
Se The Boys på Prime Video här

Hela listan: Bästa serier på Amazon Prime Video


Only murderers in the building (Disney Plus)

Only murderers in the building

Tre personer som bor i samma hus (spelade av Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez) delar ett djupt intresse frör true crime-poddar. En dag dör en granne mystiskt och de blir plötsligt indragna i ett verkligt brottsfall de tillsammans försöker lösa. En spännande komediserie där säsong två precis blivit tillgänglig.

Genre: Komedi
Se Only murderers in the building på Disney Plus

Hela listan: Bästa serier på Disney Plus


What We Do In the Shadows (Disney, HBO)

What We Do In the Shadows

Här får vi en inblick i hur fyra vampyrer som varit tillsammans i hundratals år lever. Serien är baserad på filmen med samma namn. Skapad av Jemaine Clement som även låg bakom den sjukt roliga Flight of the Concords.

Genre: Komedi
Se What We Do In the Shadows på Disney Plus
What We Do In the Shadows på HBO Max


Upload (Amazon Prime)

Upload

Upload är en komediserie skapad av bland andra producenten Greg Daniels (The Office och Parks & Rec). Här får vi följa Nathan som lever i framtiden. När han dör laddas hans medvetande upp till en lyxig virtuell resort där de rikaste hamnar i livet efter döden. Här tampas han med att hitta en mening med allt. En mycket rolig och charmig feel good-sci-fi-serie som rekomenderas.

Genre: Komedi
Se Upload på Prime

Hela listan: Bästa serier på Amazon Prime Video


All of us are dead (Netflix)

All of us are dead

Efter Squidgame har koreanska filmer och serier skjutit i taket av popularitet. Men långt innan Squidgame kom en annan koreansk film som hyllades brett – Train to Busan. En riktigt välgjord zombierulle. All of us är en serie på samma tema – zombier. Den här gång i en skola där studenterna tvingas samarbeta för att överleva.

Genre: Skräck
Se All of us are dead på Netflix

Hela listan: Bästa serierna på Netflix just nu


Fler topplistor streaming: