James Brown är ingenjör och uppfinnare, både på fritiden och på jobbet. Hans senaste hobbyprojekt är att göra fungerande Lego-datorer, skriver The Verge.

Datorerna i fråga är de små sluttande 2x2-brickorna som ända sedan 1970-talet har ingått i olika byggsatser med radarskärmar, datorskärmar och diverse instrumentpaneler tryckta på den sluttande delen. Istället för en stillbild har James Browns datorer en oled-skärm på 72x40 pixel som drivs av en mikrokontroller med en Arm Cortex M0-kärna på 48 megahertz.

Datorbrickorna drivs via Legos gamla system med niovoltsbatteri och strömförande kretsar inbyggda i särskilda brickor. Dessa såldes i olika byggsatser fram till 1990-talet då de fasades ut. I en video visar han hur han trycker fast datorn på den strömförande brickan och strax börjar skärmen visa ”text” som rullar fram rad efter rad.

Då James Brown inte var helt nöjd tog han fram en andra generation av den lilla datorn med ett specialdesignat kretskort som fyller hela utrymmet i brickan och får plats med ett Raspberry Pi RP2040-chipp, och i teorin kommer hans Lego-dator därmed kunna spela Doom. Han har även experimenterat med touch-kontroller i de två knopparna på ovansidan.