Testad produkt: Dyson V12 Detect Slim Absolute
Pris: 6 690 kronor hos MediaMarkt

Dysons senaste skaftdammsugare förenar de bästa egenskaperna från deras toppmodell och förpackar dem i smidigare format. Det här är bra. Riktigt bra!

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det här är Dyson mest intressanta modell på mycket länge, med i stort sett alla fördelar och spännande teknik från toppmodellen V15 Detect. Här i ett mer kompakt och lätthanterligare alternativ, som gör jobbet minst lika bra.    

Positivt

  • Balanserad och lätthanterlig
  • Bra prestanda, effektiv filtrering
  • Gott om tillbehör
  • Laserbelysning på huvudmunstycke

Negativt

  • Liten dammbehållare
  • Dyr
  • Designen tilltalar inte alla

Även om Dysons minsting V12 Detect såg dagens ljus och presenterades samtidigt som storebror V15 Detect (som vi testade för snart ett år sedan) är det först nu som den mer kompakta modellen lanseras i Sverige. Äntligen säger vi, då den ståtar med samma teknologi och liknande prestanda som toppmodellen, men i en mer slimmad och lätthanterlig kostym.
Dyson V12 Detect Slim Absolute
V12 Slim är mer kompakt och känns mer balanserad än den större och tyngre V15.

Sett till formspråk finns det egentligen inget att tillägga till våra från tidigare erfarenheter av Dysons skaftdammsugare – det är samma högst diskutabla ”futuristiska” design och färgsättning, som onekligen är en vattendelare. Det finns liksom inget mellanläge, antingen gillar du den eller så gör du det inte. Men oavsett vad du tycker om det visuella kan vi fastställa att tillverkaren har ett välförtjänt rykte gällande prestanda och kvalitet.

Kompakt och välbalanserad

Och det finns ingen anledning att revidera den uppfattningen med nya V12 Detect. Modellen lirar i samma liga som V15 Detect gällande i stort sett allt, men gör det mer elegant och lättsamt.

Även om modellerna ståendes sida vid sida har samma höjd skiljer det en hel del mellan modellerna rent fysiskt. V12:ans huvudenhet är betydligt mindre och lättare, vilket gör den mer lättmanövrerad. Den upplevs helt enkelt som mer balanserad när vi leder den runt i hemmet, något som blir än mer påtagligt på mer svåråtkomliga ställen samt när vi använder den som handdammsugare – här smiskar lillebror den större och mer otympliga V15 på fingrarna så det sjunger om det.

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Prestandamässigt når V12 Slim inte upp till storebrors, på pappret, imponerande sugkraft. 150 jämfört med 240 aw låter på förhand som utklassning, i praktiken är skillnaden betydligt mindre. Vi utmanar bägge dammsugarna med samma övningar och hinder (sand, riskorn) utplacerat mer eller mindre otillgängligt. Förutom att V15 Detect presterar något bättre på mattor är det i övrigt dött lopp mellan kombattanterna.

Huvudenheten upplevs som sagt både kompaktare och lättare än någonsin, och givetvis har även V12 Slim det sedan tidigare inarbetade pistolgreppet. Skillnaden här är att ”avtryckar”-knappen har ersatts av en av/på-knapp på enhetens ovansida. Bra, vi hade en del synpunkter på V15, bland annat på just avtryckarknappen som kontinuerligt måste hållas intryckt under arbetet.

Dyson V12 Detect Slim Absolute

I bakkant finns en funktionsknapp med vilken du väljer vilket av de tre olika effektlägena som ska användas: Eco-, Medium eller det kraftfullaste ”Boost”-läget, där motorn snurrar upp till 125 000 varv/min och genererar en sugeffekt på 150 aw. Genom att trycka in samma knapp något längre nås inställningsmenyn för språkinställning, motorns reaktiva känslighet, varningssignaler samt om sensorn som mäter och registrerar partiklar ska vara aktiv eller inte.

Räknar partiklar

Den så kallade piezo-sensorn registrerar kontinuerligt nivåerna av damm, för att sedan blixtsnabbt i autoläget anpassa sugkraften. Teknologin både beräknar och kategoriserar uppfångade partiklar. Resultatet presenteras sedan i realtid på den lilla lcd-skärmen, placerad precis ovanför funktionsknappen. Själva nyttan med informationen kan diskuteras och bör snarare ses som en gimmick – coolt och kanske en aning skrämmande till en början, men du tröttar snart på den här sifferexercisen.

Precis som Dyson V15 är det löstagbara batteriet placerat i handtagets underkant och är enkelt att ersätta med ett fulladdat (om du köpt till ett extra, kostar runt tusenlappen). Fulladdat mäktar batteriet med drygt 60 minuters dammsugning, i boost-läget betydligt kortare, runt åtta minuter.

Dyson V12 Detect Slim Absolute

Till Modellen V12 Detect Slim Absolute+ som vi fått in för test ingår ett gäng olika tillbehör. Förutom de självklara – laddaren och väggdockan – finns här några mindre munstycken, var och en för specifika arbetsuppgifter, liksom två större huvudmunstycken: Ett motordrivet med borst av nylon för djuprengöring av alla golv (även mattor) och ett med kolfibertrådar som fångar upp damm från hårda golv.

Effektiv grön laser

Det andra munstycket är anpassat för hårda golv och har en vals av mjuk nylon och antistatisk kolfiber. Munstycket har även en vinklad grön laser och en specialanpassad lins som sprider laserljuset framför munstycket och synliggör allt damm på golvet. Påslaget levererar lasern en häftig visuell effekt, som även innebär att du ser vartenda dammkorn på golvytan.

Dyson V12 Detect Slim
Dyson är utrustad med laser. Feel the power of the force!

Nackdelarna med Dyson V12 Detect Slim jämfört mer sitt större syskon – finns det sådana? Ja, vet du med dig att du samlar på dig damm i drivor lär du bli besviken på att dammbehållaren endast rymmer 0,35 liter (jämfört med 0,77 liter) och att den är något mer högljudd. Vi mätte upp 80 dBA i Boost-läget från en meters avstånd, jämfört med 76 dBA från samma avstånd och effektläge för Dyson V15.

Så, har du redan införskaffat en V15 Detect finns sammanfattningsvis ingen anledning till att slå till. Är det däremot dags att pensionera din gamla trotjänare, eller är du kanske sugen på att komplettera med ytterligare en skaftdammsugare, är den högintressant, framför allt med tanke på att tillbehören är kompatibla mellan båda modellerna (förutom batterierna).

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: V12 Detect Slim Absolute +
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Dyson
Batteri: 3 600 mAh, spänning 29,4 V
Batteritid: Upp till 60 min
Laddningstid: 4 timmar
Kapacitet behållare: 0,35 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt:150 AW
Ljudnivå: 80 dBA (enligt tillverkaren)
Vikt huvudenhet: 1,48 kilo
Pris: 6 690 kronor hos MediaMarkt

Betyg 4,5 av 5