Testad produkt: Sennheiser Momentum 4
Pris: 3 790 kronor hos Webhallen

Det är i princip omöjligt att recensera de efterlängtade Sennheiser Momentum 4 utan att jämföra med Sonys nyligen släppta värstinglurar Sony WH-1000XM5. För även om det skiljer en dryg tusenlapp i pris till Momentum 4:s fördel är detta två par hörlurar som helt klart konkurrerar med varandra.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Sennheiser Momentum 4 lever upp till förväntningarna och levererar såväl ett grymt bra ljud som en fantastisk batteritid på 60 timmar. De enda svagheterna är egentligen komforten, som inte är hundraprocentig och brusreduceringen som inte når upp i samma klass som hos konkurrenterna.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Bra samtalskvalitet
  • Grym batteritid

Negativt

  • Något begränsade funktioner
  • Inte hundraprocentig komfort
  • Brusreduceringen kunde vara bättre

Det första vi noterar är också att Sennheiser Momentum 4, precis som Sonys lurar, har steglös inställning för att justera passformen. De är dessutom bara "plattbara", inte vikbara. Inget stort problem, men det gör dem en aning mindre smidiga att ta med i jackfickan eller väskan.

Komforten för Sennheiser Momentum 4 är bra, men de når inte riktigt upp till samma klass som WH-1000XM5och därmed inte heller samma komfortklass som Bose 700 eller klassikern Bose QC35 II. De väger också något mer än Sonys lurar, 295 gram mot 250 gram. En marginell skillnad kan tyckas, men som ändå märks tydligt efter ett tags användande.

Grym batteritid

Det går att använda Sennheiser Momentum 4 länge. De stoltserar nämligen med hela 60 timmars batteritid (att jämföra med WH-1000XM5:s 30 timmar). En helt fantastisk siffra!

Båda hörlurarna har en bra fungerande touch-styrning på den högra hörluren. Med denna går det snabbt och smidigt att smidigt göra allt från att starta och stoppa uppspelningen till att höja/sänka volymen eller hoppa framåt/bakåt i spellistan. Båda saknar också möjligheten att själv kunna programmera deras funktioner.

Sennheiser Momentum 4 saknar dock Sony WH-1000XM5:s smarta funktion där du genom att kupa handen över hörluren, tillfälligt kan släppa igenom omvärldsljud, något som är smidigt om någon exempelvis börjar prata med dig utan att invänta att du pausar uppspelningen.

Det finns heller ingen knapp för att växla mellan brusreducering på och att släppa in omvärldsljud, däremot kan detta göras med touchkontrollen eller skötas i appen,

Appen för Momentum 4 är för övrigt bra och funktionsrik, även om den inte riktigt når upp till samma klass som appen för Sony WH-1000XM5, vare sig det gäller funktionsrikedom eller gränssnitt. Exempelvis har equalizern i Sennheiser-appen bara tre reglage.

Sennheiser Momentum 4
Sennheiser Momentum 4 har grymt bra batteritid, upp till 60 timmar!

Mycket bra ljud, okej brusreducering

Så långt är det, bortsett från batteritiden, inga större skillnader mellan Sennheiser Momentum 4 och Sony WH-1000XM5. Och det visar sig att Momentum 4 står upp bra mot konkurrenten även när det gäller ljudet. Framförallt om man tänker på att det skiljer mer än tusen kronor i pris.

Basen är tung och kraftig, mellanregistret klart och tydligt och diskanten ren och krispig. Det är kanske inte bättre än ljudet i Sony WH-1000XM5, men i alla fall lika bra. Och man slår konkurrenter i samma prisklass, som exempelvis Philips Fidelio L3, på fingrarna.

Men när det gäller brusreduceringen, då förlorar Sennheiser Momentum 4 kampen. Visst, brusreduceringen är helt okej, men den är långt ifrån samma klass som hos WH-1000XM5. Det är också opraktiskt att det inte finns någon knapp för att slå på/av den och även finjusteringen av den är användarovänlig.

Däremot är samtalskvaliteten bra, om än inte heller här riktigt i samma klass som hos Sony WH-1000XM5.

M3 rekommenderar Sammantaget står sig Sennheiser Momentum 4 alltså bra emot Sony WH-1000XM5. Brusreducering och komfort håller inte riktigt samma klass, men samtidigt briljerar man med en batteritid på 60 timmar och ett pris som är drygt tusen kronor lägre.

Specifikationer

Produkt: Sennheiser Momentum 4
Testad: Augusti 2022
Tillverkare/kontakt: Sennheiser
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Mikrofon: Ja
Stöd för röststyrning: Ja (Siri och Google assistant)
Anslutning via ljudkabel: Ja (kabel medföljer)
Färg: Svart, vit
Vikt: 295 gram
Vikbara: Nej
Plattbara: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 60 timmar
Pris: 3 790 kronor hos Webhallen

Betyg 4,5 av 5