Testad produkt: Creative T100
Pris: Cirka 1 067 kronor hos Amazon Sverige

Creative har tillverkat högtalare och andra ljudrelaterade pryttlar i årtionden och kan det här med ljud. Eller kan de det?

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det är blandad påse upplevelser med Creative T100. Å ena sidan går det att få riktigt bra ljud, å andra sidan kräver det en musikspelare med equalizer. Att Creative sedan snålar genom att skicka med billigast möjliga sladdar till en högtalare som kostar 1 000 kronor drar ned betyget.

Positivt

  • Bra ljud
  • Enkelt handhavande
  • Robusta

Negativt

  • De låter platt utan equalizer
  • Billiga sladdar
T100 är ett par högtalare som ser ut som vilka högtalare som helst. De är svarta och har ett metallnät som skyddar högtalarelementen. Högtalarna kan anslutas via hörlursingången på datorn eller via bluetooth. De är dock inte 100 procent trådlösa, då det löper en sladd mellan högtalarna.

Någon installation är det alltså inte snack om. Packa upp högtalarna. Plugga in ström och sedan datorn. Det är enkelt och smärtfritt.

Creative T100
Creative T100 låter helt okej, om du trixar med ljudinställningarna.

Väl inkopplade satte vi på musik i Spotify och resultatet lät för jäkligt. Ljudet var platt, stelt och kallt. Det var inte i närheten av vad vi hade förväntat oss från ett par högtalare från Creative.

Efter den initiala besvikelsen lagt sig startade vi appen Musik på Mac-datorn vi testade med…och det lät bättre. Efter en snabb inställning av programmets equalizer lät det sedan riktigt bra! Ljudet blev levande och varmare, med djup bas och ett mellanregister som plötsligt fick fler nyanser. Ett riktigt behagligt ljud, oavsett musikgenre.

Det låter lika bra när vi sedan drar ut sladden och ansluter till högtalarna via bluetooth.

Dålig fabrikskonfigurering?

Med högtalarna följer visserligen en fjärrkontroll där du kan ställa in olika ljudlägen, som musik, film, gaming med mera. Det finns också separata bas- och diskantkontroller. Men utan equalizer lät det inte bra.

Att det skulle bero på Spotifys ljudkvalitet verkar långsökt, då det låter bra i andra högtalare, som exempelvis Creatives egna Stage Air V2. En gissning är att den initiala ljudkonfigureringen i fabrik är skyldig till detta. Ungefär som Apples gamla Ipod Hi-fi, som var inställd efter Steve Jobs öron. Dessvärre lyssnade Steve Jobs mest på Bob Dylan, vilket ledde till att all annan musik lät kass.

Creative T100
Du kan ansluta ett usb-minne och spela upp flac-filer.

Det går alltså att få till riktigt bra ljud i högtalarna. Det sitter ett 2,75-tums element med inbyggd digital förstärkare, som klarar upp till 40 watt rms, i högtalarna. Creative har också ett system för att förstärka basen, Basxport, men återigen, du behöver en equalizer för att få till djup bas.

Värt att påpeka är att du kan spela upp flac-filer genom att plugga in ett usb-minne i ena högtalaren samt att den har stöd för optisk kontakt (toslink).

Plastiga sladdar

Det här är ett par högtalare som beskrivs med orden ”elegant minimalistisk design”. Eleganta, nja, de ser mest ut som högtalare gör. Vad som är allt annat än elegant är kablaget. Då det krävs sladd mellan högtalarna, samt in i datorn, såvida du inte använder bluetooth, borde det inte vara för mycket begärt att dessa också fått en skopa av designsleven. Typ lindad nylon, något som gör att de känns och ser mer exklusiva ut. Så är inte fallet. Här är det plastiga och billiga kablar.

Creative T100

Om de hade kostat 500 kronor hade det inte spelat någon roll, men Creative T100 kostar 1 000 kronor och då har du rätt att förvänta dig något utöver det vanliga. Även från ett par datorhögtalare.

@Creative: The devil is in the details!

Att summera upplevelsen med T100 är som att beskriva en bergochdalbana. Direkt ur lådan lät de inte bra, men med en smula equalizer lät de mycket bra. Sladdarna som medföljer ser ut och känns som lakritsremmar, vilket drar ned på känslan, framför allt om du vill ha ett snyggt skrivbord.

Specifikationer

Tillverkare: Creative
Testad: Augusti 2022
Modell: T100
Anslutningar: Usb-a, bluetooth 5.3, optisk, 3,5-millimeter
Storlek: 410 x 94 x 75 mm
Effekt: 2 x 5W, total effekt: 20W
Pris: Cirka 1 067 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5