Hyundai har onekligen fört en tynande tillvaro på den svenska bilmarknaden de senaste åren och just Sverige är ett av få länder där Kia är större än Hyundai, trots samma ägare och i stort sett samma grundteknik i bilarna. Kanske kom vändningen med Ioniq 5 – en av marknadens bästa elbilar just nu och som vi förärat med spaltmeter av beröm?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Tuscon Plug-in Hybrid upplevs som modern sett till teknik och förarhjälpmedel. Den är rymlig och komfortabel och erbjuder eldrift upp till dryga 6 mil. Förutsatt att du har laddningsmöjligheter hemma och ett inte alltför långt pendlaravstånd till och från arbetet har du här en vettig laddhybrid, som förtjänar en betydligt högre placering i försäljningsstatistiken.

Positivt

  • Snygg design
  • Komfortabel och rymlig
  • Uppkopplingen och tillhörande tjänster

Negativt

  • Menysystemets gränssnitt
  • Klen ombordladdare

Men alla har varken möjlighet eller råd att skaffa en ren elbil, i synnerlighet inte en Ioniq 5 – som dessutom dras med rejäla leveranstider.
Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid

En plug in-hybrid kanske lockar mer än en elbil?

Nya Tucson är, vid sidan av Ioniq 5, märkets viktigaste modell på åratal. Det är en suv i mellanklassen, som vi kört tidigare; mildhybriden med en fyrcylindrig bensinmotor i botten. Även en ”vanlig” hybrid erbjuds, men bilen vi testar är den nya plug in-versionen, som erbjuder en samlad effekt på 265 hk och möjlighet till körning på enbart el upp till 62 km.

Tuscon Plug-in Hybrid finns med tre olika utrustningsnivåer; instegsmodellen ”Essential”, ”Advanced” och som testbilen, den till utseendet sportigare, ”N Line”. N Line är Hyundais motsvarighet till Audis S line eller BMW:s M Sport. Det vill säga att bilen är utrustad med motorsportinspirerade designdetaljer exteriört och interiört.

I fallet Tuscon handlar det på utsidan exempelvis om en annorlunda grill, sportigare luftintag, dubbla avgasrör, en aerodynamisk spoiler och exklusiva 19-tumsfälgar. Interiören har försetts med bland annat sportigare säten, aluminiumpedaler samt röda kontrastsömmar på säten, ratt, dörrklädsel och armstöd. Kort sagt: ett snyggare och sportigare alternativ till standardversionen.

Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid
Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid

Vi sitter oförskämt bra på samtliga platser i Tuscon. Benutrymmet bak lämnar lite att önska, även om några liter förvinner från bagageutrymmet, i och med batterierna, räcker det gått och väl för den mindre familjen. Interiören känns fräsch och även om vi ibland kan sakna traditionella knappar för de viktigaste funktionerna fungerar de mer "tidsenliga" touchknapparna riktigt bra.

Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid
Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid

Ingen trådlös Carplay

Den stora pekskärmen på 10,25 tum är snyggt integrerad i mittkonsolen. Gränssnittet kan diskuteras men i övrigt upplever vi menysystemet som logiskt och enkelt att hantera. Instrumenteringen är digital och ger en bra överblick. Givetvis erbjuds trådlös laddning av mobiltelefon, däremot kan du inte få Apple Carplay och Android Auto trådlöst.

Ljudsystemet, totalt åtta högtalare samt en subwoofer, presterar riktigt bra. Långt ifrån det bästa vi upplevt men tillräckligt för att vi ska dra på smilbanden.

Uppkoppling är en självklarhet numera, så även för Tuscon. Via Bluelink-appen kan du styra flera av bilens funktioner via din smartphone.

Hyundai Tuscon Plug-in Hybrid

Det mest intressanta med Tuscon Plug-in Hybrid är givetvis drivlinan, som har en samlad effekt på 265 hk. När vi kör på enbart el når vi i snitt runt fem mil, det vill säga tillräckligt långt för de flesta jobbpendlare. I Hybrid- eller Auto-läget, eller när elen är förbrukad, tar det helt parallella hybriddrivlinesystemet över, något som sker i stort sett obemärkt.

Ekipaget ligger fint på vägen och ljudnivån i kupén är riktigt behaglig. Fjädringen är väl avvägd och fokus ligger på en komfortabel färd, snarare än sportig. Säkerhetssystem och förarhjälpmedel finns det gott om och dessa fungerar i stort sett klanderfritt. Det är enbart lane assist-funktionen vi upplever som lite väl intensiv i sitt uppträdande och för att slippa det kontinuerliga ryckandet i ratten måste vi således koppla ur funktionen vid varje start.

Efter testperioden, tack vare en vaken och påläst läsare, har vi informerats om att funktionen går att stänga av permanent alternativt ställa i tre olika nivåer. 

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Tuscon Plug-in Hybrid
Tillverkare: Hyundai
Pris: Från 439 900 kr (Essential, N Line från 479 900 kr)
Motor: 1,6-liters, 4-cylindrig, bensin + elmotor, totalt 265 hästkrafter.
Växellåda: 6-stegad automatlåda
Drivning: Fyrhjulsdrift
Prestanda: 0–100 km/h på 8,2 sek
Batteri: 13,8 kW
Ombordladdare: 7,3 kW
Räckvidd el: 62 km, stad74km (WLTP)
Toppfart: 191 km/h
CO2-utsläpp: 31 g/km (WLTP)
Angiven bränsleförbrukning: 0,14 l/mil (WLTP)
Miljöklass: Euro 6
Årsskatt: 360 kr

Betyg: 4 av 5