Testad produkt: Galaxy Watch 5 Pro
Pris: Från 4 819 kronor via Prisjakt (med 5G)

Samsungs lämnade förra året sitt eget system Tizen och övergick till Wear OS i Galaxy Watch 4, med vad vi skulle säga var ett blandat resultat. Det öppnade upp för ett robustare och mer varierat app-bibliotek, men Samsung förlorade sitt unikt smidiga gränssnitt, samt sitt tidigare försprång i batteritid. Nu har generation 5 släppts, och Samsung gör en del påtagliga förändringar.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Batteritid och tålighet har ökat, men på bekostnad av komfort. Här finns också andra sympatiska hälso- och träningsnyheter, men inget revolutionerande. Att vissa funktioner är låsta till Galaxy-mobiler är ett klart minus. Annars hade vi rekommenderat klockan för alla med Android. Nu kan vi bara rekommendera den för Samsung-ägare. Även om det finns många sådana räcker det inte till toppnotering.

Positivt

  • Stort lyft i batteritid
  • Nya bra hälsofunktioner
  • Tydlig, ljusstark skärm

Negativt

  • Den roterande ringen är borta
  • Tjock och tung
  • Ej för IOS, och vissa funktioner endast för Samsung

Det mest uppenbara är att det nu finns en vanlig Galaxy Watch 5 och en Galaxy Watch 5 Pro. Det fanns en Galaxy Watch 4 och en Galaxy Watch 4 Classic, men skillnaden mellan dem var mest design, en sportig och en i klassisk armbandsurstil. Årets modeller är det större skillnad på i konstruktion och specifikationer. Här testar vi Pro-modellen, vi återkommer snart med ett separat test av ”vanliga” Galaxy Watch 5.

Galaxy Watch 5 Pro är inte en direkt arvtagare till förra årets Galaxy Watch 4 Classic, men den är det närmaste vi kommer, då det var förra årets dyrare modell. Designen här är stramare och klockan ser mindre ut som ett klassiskt armbandsur, utan har strikt raka sidor, diskret utskjutande fäste för armband upptill och nedtill, och knappar i sportklockestil.

Den finns i en storlek, 45 millimeter. Valet du har är om du vill lägga ned mer pengar på en lte-modell med e-sim eller nöjer dig med bluetooth och wifi. De kostar 5 490 respektive 4 990 kronor. Bägge finns med två färgval, grå eller svart. Med så liten skillnad i pris ser vi ingen anledning till att snåla med en utan möjlighet till mobiluppkoppling.

Galaxy Watch 5 Pro färgval
Svart eller grått är de två färgvalen i de flesta butiker. Beställer du direkt från Samsung finns det färggladare armbands-alternativ. Men då inte med samma smidiga spänne.

Mer som alla andra

Vi blir aningen sorgsna av att Samsung helt övergett dess unika roterande boettring, som fanns i Galaxy Watch 4 Classic. Den var inte lika användbar som när Samsung körde egna operativsystemet Tizen för ett par år sedan, men även i förra årets modell, med Wear OS och Samsungs egna gränssnitt One UI Watch, gav den smidigare navigering i notifieringar, widgets, appmeny och långa menylistor. Nu får vi svepa på skärm och trycka på knappar, precis som alla andra klockor. Det är ingen dealbreaker, men helt klart trist.

Den modell av klockan som säljs i butiker i skrivande stund har ett följsamt silikon-armband som du trär på armen och fäster med smidigt magnetlås. Det sitter överraskande stadigt och bekvämt. I Samsungs webbutik kan du också beställa den med alternativt silikonarband med klassiskt spänne, om du föredrar det. På Samsungs lanseringsevent för klockan visades också modeller med olika sorts metallarband.

Klockan är byggd för att vara tålig. Stomme och ytor i titan med safirkristallglas framför skärmen. Runt skärmen har den dessutom en upphöjd kant som ska skydda glaset. Det är på gott och ont, det gör också att klockan blir någon millimeter tjockare. Tyvärr gör det och den kantigare designen överlag att klockan har en irriterande tendens att fastna i tröjärmar och eventuella andra armband. Vi undrar om någon som designade den hade långärmat i tankarna. Den upphöjda kanten tar också emot och är obekväm när vi sveper på skärmen.  

Galaxy Watch 5 Pro
Som en liten snusdosa på handleden. Galaxy Watch 5 Pro är allt annat än diskret.

Dubblar batteriet

Föga överraskande är också klockan tung, du känner verkligen massan i den när du är ute och rör på dig. En del gillar det säkert, men kan upplevas som irriterande för andra. Det finns en stor bidragande orsak till vikten, nämligen batteriet. Det är rejält mycket större med hela 590 milliamperetimmar. Mer än dubbelt så stort som i 42 mm-modellen av Watch 4 Classic och nästan dubbelt så stort som i 46 mm-modellen.

Batteritiden i Samsungs klockor trendade mot att bli lika kort som i Apple Watch och många av de andra Google-baserade klockorna. Men här vänder de åt rätt håll och vi kan använda klockan för allt utom gps-navigering i åtminstone tre dagar, utan att behöva ladda. Kanske till och med fyra med urtavlans alltid-på-läge avstängt. Skärmens automatiska ljusstyrka är välbalanserad och vi finner inga tillfällen då vi behöver mer ljus.

Årets klockor är byggda på samma hårdvaruplattform som förra årets, med samma processor, lika mycket ramminne och samma 16 gigabyte för lagring av appar och media. Det upplever vi inte som något negativt vid praktisk användning. Den känns rapp att använda, det finns ingen seghet i navigeringen eller långa väntetider vid laddning av appar.

Galaxy Watch 5 Pro stegräknare.
Enkel och tydlig aktiviteskoll som du lätt kan anpassa efter egna mål.

Det finns mer nyheter när det gäller uppkoppling och sensorer. Bland annat har Galaxy Watch 5 Pro fått stöd för bluetooth 5.2, och klockan har försetts med en termometer som mäter hudtemperatur. Funktionen är dock inte aktiverad ännu, utan ska komma i en framtida systemuppdatering. Vi får dock inget rakt besked från Samsung om när det kan tänkas ske.

Smartare analys och ny funktion för rutt

Sömnspårningen har förbättrats och vi får mer detaljerad analys om hur natten varit jämfört med tidigare. Det är givetvis svårt att säga om det stämmer, eftersom vi inte är vakna och minns hur natten var, men de verkar pålitliga. En annan ny funktion runt sömn är att sömndata kan analyseras och användas av en interaktiv sömncoach i klockan och mobilen. Den kan hjälpa dig till bättre vanor, se till att du kommer i säng i tid, och så vidare.

Andra mer avancerade funktioner, som mätning av kroppssammansättning, blodsyrenivå, blodtryck, puls och ekg verkar också ha trimmats. De ger ett resultat som stämmer hyfsat överens med vad vi förväntar oss. Vi jämför med en medicinsk blodtrycks- och pulsmätare för hemvårdsbruk och får inom felmarginalen matchande siffror. Att få blodtrycksmätaren att fungera kräver dock just en kalibrering med en sådan tillhands, något som gör att den inte blir användbar för alla användare.

Galaxy Watch 5 Pro blodtryck
Hallå? Blodtrycksmätning funkade när vi testade med en Galaxy Z Flip4. När vi sedan bytte till en Asus Zenfone 9 möts vi av denna barriär, som det inte finns någon lösning på. I alla fall ingen tillåten.

Du ska aldrig lita helt på vad en smartklocka säger, men resultaten efter det, och andra mätvärden, är bra nog för att se om din hälsa trendar åt rätt eller fel håll. Precis som för sömn kan klockan ge kontinuerliga tips om hur du kan uppnå olika hälso- och träningsmål du sätter upp.

Som träningsklocka har Pro-modellen också fått fler funktioner, framförallt möjligheten att importerna så kallade gpx-filer för att planera en rutt för din motionsrunda och Track Back-funktion, som ger dig möjlighet att spåra den väg du tagit och få navigationshjälp hem. I bägge fallen får du röstguidad, haptisk och visuell hjälp.

Småsaker som stör

Vi hade hoppats på mer kraft i den haptiska vibrationsmotorn, som kan vara för diskret i vissa situationer, men annars fungerar det utmärkt. Att hantera och manuellt importera gpx-data känns också som en onödigt bökig manuell process, något som Samsung borde ha kunnat göra enklare.

Galaxy Watch 5 Pro bixby.
Bixby på engelska är tillsvidare det som gäller om du vill prata med telefonen.

Vi hade vissa problem med gps-en, som hoppade runt några meter hit och dit under våra första loggade aktivitetspass, men den var i gengäld snabbare än många andra klockor med att hitta position. Vi utesluter inte att vårt problem med den mer är en fråga om att något behöver kalibreras eller om-initieras, än att det är en generell miss. Avvikelserna var dessutom som sagt så små att det inte gör någon skillnad annat än i väldigt specifika situationer.

Det finns snabbkommandon för att prata med Bixby, ställa frågor och stya klockan med röstkommandon, men bara på engelska. Google Assistent ska i teorin också fungera och det finns app för det, men försöker vi aktivera den får vi besked att regionens språk inte stöds på klockan, och sedan händer ingenting. Det hjälper inte att byta språk i telefonen till Engelska. Det här känns halvbakat och som något Samsung borde ha rett ut innan lansering.

Samtidigt är andra delar utmärkt genomtänkta. Notifieringshanteringen, möjligheten att svara på meddelanden, kontaktfria betalningar med både Samsung Pay och Google Pay, hanteringen av mediabibliotek för offlinemusik, anslutning av hörlurar, samtalshantering och lte-uppkoppling har vi inga som helst klagomål på.

Samsungs appar
Galaxy Wearable (vänster och mitten) ger utmärkt kontroll över klockans personliga anpassningar. Samsung Health (höger) bidrar med snygg och tydlig hantering av hälso- och aktivitetsdata. Till exempel testarens dåliga sömnvanor. 

Märklig isolering av funktioner

En sista viktig sak att komma ihåg är att Galaxy Watch endast fungerar med en Android-mobil. En del tidigare modeller har haft rudimentärt IOS-stöd, men sedan förra generationen finns det inte längre. Det är inte unikt. Inga Wear OS-klockor funkar fullt ut med Iphone, och Apple gör ju samma sak med Apple Watch, som bara är IOS-kompatibel.

För att få full funktionalitet behöver du dock inte bara en Android-telefon utan en från Samsung. En kompletterande app som behövs för ekg och blocktrycksmätning finns bara i Samsungs egna app-butik, som andra mobiler inte når. Vi får inte veta detta förrän vi har klockan på armen och försöker använda funktionerna. Det upplevs som märkligt, med tanke på att Galaxy Wearable, för att administrera klockan, och Samsung Health, där andra hälsospårnings- och träningsfunktioner är samlade, finns i Google Play Butik.

Det känns som om Samsung vill både äta kakan och ha den kvar, sälja till alla med Android, men inte ge upp egna exklusiviteten. Kan de sluta med sådant nonsens, och sedan aktivera temperatursensorn samt finputsa en del handhavande, då finns det utrymme för höjt betyg.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Watch 5 Pro
Testad: Augusti 2022
Tillverkare: Samsung
Processor: Exynos W920, 2st Cortex-A55 1,8 GHz
Minne: 1,5 GB
Lagring: 16 GB
Bildskärm: 1,4 tum rund amoled, 450x450 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g (alternativ), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS 3.5 med One UI Watch 4.5
Mått, boett: 45,4 x 56 x 10,5 mm
Vikt, inkl armband: 76 gram
Systemkrav: Smartphone med Android 8.0 eller nyare, Samsung Galaxy-telefon för full funktionalitet
Batteritid, uppmätt: 3-4 dygn (blandad användning)
Övrig: Vattentålig (ip68, 50 meter), stöttålig (MIL-STD-810H), mikrofon, högtalare
Rek. pris: 4 990 kronor (utan 4g), 5 490 kr (med 4g)
Pris: Från 4 819 kronor via Prisjakt (med 5G)

Betyg 3,5 av 5