Testad produkt: Nokia T10 4G
Pris: 2 290 kronor hos Proshop

HMD:s första surfplatta, 10,4-tummaren Nokia T20, var en riktigt lyckad platta i prisklassen runt 2 000 kronor. Nu har de släppt en kusin till den, Nokia T10. Den ligger på samma prisnivå men är mer kompakt med skärm på åtta tum, och innebär en uppgradering på ett par punkter, men en nedgradering på andra. I en budgetpryl är det alltid en källa till oro, har det sparats in på rätt saker?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nokia T10 är inte lika bra som större T20 trots samma prisnivå och prestanda. Det är mer plast och budgetkänsla, lågupplöst och pixlig skärm med snäva vinklar, och svagare kameror. Bra batteritid är dock fortfarande ett plus. Vi hade också hoppats på nya Android 12L för surfplattor istället för vanliga Android 12. Det saknar även Nokia T20, men är för övrigt en bättre platta. Köp den istället.

Positivt

  • Kompakt och bekväm i handen
  • Bra batteritid
  • Lågt pris även med 4g

Negativt

  • Blek och pixlig skärm
  • Plastigare konstruktion
  • Måttliga prestanda

Här är svaret ett rungande nja. På två punkter har den tappat det som gjorde 10-tummaren T20 så prisvärd. Nokia har till att börja med inte behållit den lyxiga aluminiumkonstruktionen från T20 utan har här ersatt den med betydligt mindre tilltalande plast. Det gör att den känns just som den budgetplatta den är att greppa och hantera.

Baksidan är räfflad och lätt avrundad mot kanterna vilket ger den ett bekvämt grepp, och vi gillar den mörkt blågröna färgen med metalliskt glitter i ytan. Volymknappar och på-knapp är stora och tydliga, om än med lite stum respons. Plattan är en millimeter tjockare än T20, och inte så mycket lättare som vi tycker att den borde vara med tanke på liten skärm och betydligt mindre batteri.

Läs också: Bästa surfplattan runt 10 tum (alla under 5 000 kronor)

Just de två sakerna tar dock ut varandra, så vi får ut ungefär lika bra batteritid som i T20. Bättre för videoströmning, upp till tio timmar, men i gengäld lite kortare än T20 för annan blandad användning som webb, e-post, anteckningar och sociala appar. Där landar vi på drygt tolv timmar. Plattan stödjer bara 10 watts batteriladdning, så det kan ta ett tag att fylla på ett tömt batteri.

Nokia T10 4G baksida
Nokia T10 4G ser inte så illa ut, och har greppvänlig baksida. Men plastiga budgetkänslan går samtidigt inte att komma ifrån.

Mer minne värt pengarna

Systemkretsen i Nokia T10 liksom i T20 är en åttakärnig budgetprocessor från uppstickaren Unisoc, som levererar precis lagom med prestanda för enklare surf, kommunikation och mediaströmning, men inte så mycket mer. Det går även bra att navigera i Google Maps och jobba i kontorsappar som Google Docs och Microsoft Word, men inte utan en påtaglig seghet i responsen. Nokia T10 presterar lite sämre i våra benchmarktester än Nokia T20 med samma krets, men inte så mycket att det är avgörande.

T10 och T20 kommer bägge i två versioner, med eller utan 4g-modem inbyggt. Denna gång har vi testat en 4g-version av plattan. Den har dessutom har mer ram-minne, fyra istället för tre gigabyte, och dubbelt så mycket lagring, 64 istället för 32 gigabyte. Skillnaden i pris mellan basmodellen och 4g-modellen är bara 300 kronor, 2 290 mot 1 990 kronor, så vi tycker absolut att det är värt det, även om du inte är intresserad av att stoppa in sim-kort.

Mer ram-minne gör att vi får lite mer utrymme för multitasking så växling mellan ett par, tre öppna appar går snabbt. Det kan annars vara ett problem om du behöver ta till flash-lagringen i plattan för det, den är ovanligt långsam. Med mer lagringsplats kan du ladda ner mer musik och filmer för offlinevisning. Skulle du trots det få slut på lagringsplats har bägge modellerna plats för mikro sd-kort på upp till 512 gigabyte till.

Nokia T10 4G skärm
Redan vid lite avvikelse i betraktingsvinkel börjar via ytor i skärmen se grå ut, som i övre delen av skärmen här.

Inte rätta känslan

Den andra saken förutom designen som är en nedgradering är skärmen. Den är på 800 gånger 1 280 bildpunkter, vilket ger en lägre punkttäthet än Nokia T20, och med tanke på att vi tenderar att vilja ha en 8-tums-platta närmare ansiktet än en på 10,4 tum så blir enskilda pixlar mycket påtagliga. Skärmen har inte heller särskilt övertygande kvalitet. Det är en ips-panel med helt okej ljusstyrka på upp till 450 cd/m2 punktvis.

Men den har svag kontrast med mycket ljusläckage i svarta ytor, bleka färger och stora avvikelser i ljusåtergivning om inte betraktningsvinkeln är perfekt rakt framifrån. Förvänta dig helt enkelt ingen livfull bild eller medryckande biokänsla här. De inbyggda högtalarna hjälper inte heller till mycket på den punkten, med sin klena bas, och såvitt vi kan se ingen möjlighet att justera equalizer för att åtgärda det. De levererar i alla fall rent ljud och med extra stereospridning i horisontellt läge.

Kamerorna på plattan är en enkel åtta-megapixlare baktill som tar godkända foton i dagsljus. Selfiekameran bredvid skärmen är klart sämre än i Nokia T20. Två megapixel istället för fem, och med grynig, brusig bild och tveksam färgbalans. Det är synd, då kvaliteten i den för videosamtal är en av T20:s styrkor. Den kvaliteten får du inte här. Inbyggda mikrofonen håller dock god klass, även om grundvolymen är låg.

Nokia T10 4G simkort
Plats för ett sd-kort och ett sim-kort på sidan.

Android 12 med små tillägg

HMD stoppar alltid in en nästan ren Android-installation i sina Nokia-mobiler, och så även i plattorna. Här får vi Android 12, med mediacenterfliken Entertainment Space ett svep på sidan på startskärmen, och även barnsäkra gränssnittet Kids Space som alternativt gränssnitt. Nokia kan inte hålla sig helt från att stoppa in lite bloatware, Netflix, Spotify, Amazons shopping-app och en prova på-version av Express VPN. Men de är lätta att ignorera eller avinstallera.

Slutligen får du en bonusfunktion, möjlighet att med en app som heter Andra Bildskärm använda plattan som en trådlös display som du kan ansluta en Windows-dator till, så länge de är på samma nätverk. Det fungerar riktigt bra och vi får upp plattan som en utökad skärm för skrivbordet, med förvånansvärt lite lagg. Det kan dock ta upp till en minut för datorn att hitta skärmen, så hur praktiskt det är att använda dagligen är svårt att säga.

Vi hade hoppats på en sak till. En ny Android-surfplatta lanserad augusti 2022 borde absolut ha haft Android 12L istället för Android 12. L-versionen är just designad för större skärmar och perfekt för surfplattor, något som Android annars är ett halvdant gränssnitt för. Nu får vi precis som i tidigare Android-plattor ett utsträckt telefongränssnitt som inte alltid är praktiskt. Det kan förhoppingsvis bli ändring på det under plattans livstid. Nokia utlovar två år av ny Android-versioner och tre års säkerhetsuppdateringar.

Nokia T10 som extern skärm
Windows-platta? Nej, men Nokia T10 kan fungera som extern trådlös skärm till din Windows-dator, en kul extra funktion som vi bara sett i enstaka dyrare plattor tidigare. Det är inte helt problemfritt, men fullt användbart med lite tålamod.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia T10 4G
Testad: September 2022
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Unisoc T606
Processor: 2 st Cortex-A75 1,6 GHz + 6 st Cortex-A55 1,6 GHz
Grafik: Mali-G57 MP1
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 8 tum ips, 800x1280 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, galileo
Operativsystem: Android 12
Övrigt: Stänktålig (IP52)
Batteri: 5 250 mAh, 11 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), 12 tim 10 min blandad användning (wifi, låg ljusstyrka)
Batteriladdning: 10 W usb
Storlek: 12,3 x 20,8 x 0,9 cm
Vikt: 375 gram
Rek. pris: 2 290 kr
Pris: 2 290 kronor hos Proshop

Prestanda

Antutu Benchmark: 172 553 poäng
Geekbench 5: 1 297 poäng
Geekbench 5 en kärna: 306 poäng
3dmark Wild Life: 415 poäng
Lagring, läsning: 227,6 MB/s
Lagring, skrivning: 121,7 MB/s

Betyg: 3 av 5