Den stora IFA-mässan har samlat pryltokiga journalister, tillverkare och faktiskt privatpersoner i mången decennium. Flera viktiga lanseringar har ägt rum genom åren och mässan är till vis del Europas alternativ till mässan CES som inleder varje pryl-år i Las Vegas. Vi brukar åka på båda, men de senaste åren har covid-19-pandemin gjort att de oftast ställts in. Nu vädras dock morgonluft och mässgolven ligger åter fria.
Vi får kanske se 2022 som något slags övergångsår – de riktigt stora nyheterna lyste med sin frånvaro och mässan kändes inte alls så matig som innan pandemin.
IFA är en demokratisk mässa av naturen; hit är alla teknikintresserade välkomna! Detta faktum gör också lokalerna något svåröverskådliga på grund av den stora mängden mässbesökare. I publikhavet har vi ändock lyckats urskilja ett antal hårda och mjuka trender inom konsumenttekniken som får antas prägla den närmaste tiden. Den röda tråden lyser inte lika starkt i år, så låt oss kalla nedan rader för "spaningar".
Vik allt – och lite till
I ett par år har framför allt Samsung satsat på mobiltelefoner med vikbara skärmar. Det gör enheterna mer hybrid-lika och låter oss hyfsat smidigt växla mellan mobil- och surfplattelägen. Olika scenarion kräver olika stor skärm, liksom. På IFA-mässan drogs trenden till sin spets – men då snarare på dator- och skärmområdet. Under eller i samband med IFA lanserade både Lenovo och Asus bärbara datorer med vikskärm, och vi blir inte överraskade om det blir fler vik-laptops under hösten och vintern.
Vi blev positivt överraskade av hur väl vik-konceptet fungerade. Asus Zenbook 17 Fold Oled imponerade stort med en nästan helt smärtfri övergång mellan 12,5 och 17 tum. Ingen "söm" kunde urskiljas där skärmen veks, och även om själva display-ytan inte var helt jämn så lovar det här mycket gott inför framtiden. Vi kan absolut se en stor nytta av att kunna justera skärmstorleken på en laptop – mer än på en smartphone – eftersom en dator i grunden är en mycket mer kompetent arbets- och underhållningsmaskin.
Också bland tv kan den vikbara trenden skönjas. LG visade upp en Flex-variant av sin oled-gamingtv som kunde ställas i 20 olika kurvaturer med ett enda knapptryck. Vik-tekniken har nu kommit långt och slipat bort en del barnsjukdomar – det kommer bara att bli bättre framöver.
Hälsan i händerna på våra prylar
Teknikprodukter inom hälsa och välmående är absolut ingenting nytt. Något som blev uppenbart i samband med IFA är dock hur vassa de blivit. Smartklockor, vågar och annan kroppsnära teknik kan mäta snart sett alla kroppens variabler. Över disk säljs nu enheter som mäter kvaliteten på våra blodkärl, ringer ambulans om vi ramlar och ger en fullständig överblick över kroppens sammansättning.
Den medicinska precisionen ökar i takt med tillgängligheten, vilket inte direkt kan ses som dåligt för folkhälsan. Det blir allt tydligare hur prylarna kan hjälpa oss att leva hälsosamt och upptäcka potentiellt farliga sjukdomar och åkommor i tid. En hypokondrikers dröm, om du så vill, men också något som i en utopi skulle kunna avlasta exempelvis vårdcentraler längre fram och göra självdiagnosticering relevant.
Alla ska med i smarta hemmet
En känsla vi haft är att utvecklingen inom uppkopplade hemmaprylar stannat av något de senaste åren. Det finns många orsaker till detta, men två av de tydligaste är standardkrångel och det faktum att smarta hemmet är svårt att tillgodogöra sig för vissa. Alla prylar pratar inte med varandra, tillverkare låser in sig i ekosystem och så vidare. Och hur ska egentligen morfar komma igång med hemautomatisering?
Det här är problem som relativt nybildade Home Connectivity Alliance (HCA) vill lösa. En branschorganisation med jättar som LG, Samsung och Electrolux anslutna, som vill göra det avsevärt enklare att kontrollera exempelvis uppkopplade vitvaror, tv-apparater och andra hushållsmaskiner som ventilation och termostater i en och samma app – oavsett tillverkare.
Vi fick en praktisk genomgång av HCA:s vision under mässan och lämnade rummet fulla av tillförsikt. Att inte tvingas köpa ett visst varumärke för att behålla visionen om ett enhetligt smart hem är A och O för att tekniken ska kunna gå framåt. Vi fick se en gränssnittsdemonstration som var lätt att förstå, där prylar från olika tillverkare var listade tillsammans och kunde kontrolleras ihop. Det såg enkelt ut!
Smart Home Alliance-vd:n, Yoon Ho Choi från Samsung, var också ödmjuk inför det faktum att ett liknande initiativ – Matter – också arbetar för interoperabilitet i det smarta hemmet. Yoon Ho Choi poängterade att HCA är mer fokuserat på vitvaror och andra stora pjäser som har en mer fast plats i hemmet och byts ut väldigt sällan, men var också öppen för samarbeten framöver.
Eko och energisnålt
Energieffektivitet blir alltmer ett modeord också inom konsumentteknik, inte minst med tanke på den kris Europa befinner sig i för tillfället. Många produktpresentationer fokuserade på just elbesparingar, bland annat Samsung som pratade vitt och brett om hur deras nya vitvaror använder AI (artificiell intelligens) för att optimera tvättcykler och sänka temperaturen. Eller för all del redan nämnda HCA som vill göra det lätt att sätta upp energieffektiva körscheman för alla uppkopplade hemmaprylar i ett och samma ekosystem.
Vidare vimlade det av solcellsteknik på IFA, både i stort och smått, vi såg mängder med smarta termostater, energisparlägen, generatorer med mera. Det börjar äntligen också handla om "energisnålt by design", snarare än att vi som konsumenter ska behöva göra aktiva val baserat på plånbok och samvete.
I hållbarhetshörnan utmärkte sig Nokia, som lanserade en miljömedveten prenumerationstjänst på mobiler. Förutom att själva telefonerna är framtagna i hållbara processer ska abonnemanget premiera den som behåller en telefon länge, och belöna denne med särskilda poäng som kan växlas mot olika miljöinitiativ. Nokia Circular, som tjänsten heter, verkar inte vara på väg till Sverige riktigt än, men det skulle förvåna om moderföretaget HMD inte gjorde slag i saken också hos oss.