Ett nytt lagförslag från EU-kommissionen kan göra att mobiler och surfplattor håller längre i framtiden, rapporterar Ars Technica.

Lagförslaget har arbetsnamnet ”ekodesignkrav för mobiltelefoner, sladdlösa telefoner och surfplattor” och går ut på att ställa olika krav på tillverkare så att kunder kan fortsätta använda sina prylar längre och inte behöver köpa nytt – med allt vad det innebär i resursslöseri.

En föreslagen regel är att tillverkare ska tvingas tillhandahålla femton viktiga reservdelstyper i fem år efter att en modell har tagits ur sortimentet. Det handlar om batterier, skärmar, laddkontakter, knappar, högtalare och annat. Manualer och eventuell mjukvara som krävs för att aktivera produkten efter en reparation måste finnas tillgängliga i minst sju år.

Nya krav på batterier föreslås också, med ett intressant förslag att tillverkare ska kunna välja mellan att tillhandahålla ersättningsbatterier och att garantera att de inbyggda batterierna håller minst 83 procent laddning efter 500 och 80 procent efter 1 000 laddcykler.

Utöver reservdelar och batterier föreslås nya regler för hur länge telefoner och plattor måste förses med mjukvaruuppdateringar – funktionsuppdateringar i tre år och säkerhetsfixar i fem år. Om förslaget röstas igenom kommer det kräva stora ändringar för Android-tillverkare.