Testad produkt: Ngenic Tune
Pris: 5 195 kronor via Prisjakt (en innegivare, utan Track)

Om du inte bytt värmesystem hemma de senaste 5-10 åren har du troligtvis ett ganska analogt system med begränsade möjligheter att kontrollera på distans. Har du en luftvärmepump fanns det kanske wifimodul som tillval när du köpte den, för ett par tusenlappar extra. Vi som sitter med en gammal elpanna eller äldre värmepump har det dock lite svårare.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Ngenic Tune visade sig fungera precis så bra i praktiken som vi hoppades på när vi först fick höra talas om systemet. Här finns helt klart potential att spara el och därmed pengar även om du sitter med ett gammalt osmart uppvärmningssystem. Rekommenderas!

Positivt

  • Mycket smart koncept
  • Håller jämn temperatur
  • Enkelt att installera och använda
  • Snygg och lättanvänd app
  • Ingen abonnemangskostnad på tjänsten

Negativt

  • Lite buggar i appen
  • Track hade problem med vår elmätare
Test Ngenic Tune

Smart koncept

När vi fick höra talas om Ngenic Tune blev vi riktigt intresserade. Det här smarta systemet gör nämligen att du kan styra äldre värmesystem genom att lura din befintliga utegivare. Vi fick in ett testkit bestående av en gateway, en styrdosa och två innegivare. Samt en extra modul (Track) som kopplas till elmätaren för att hålla koll på faktisk förbrukning löpande. Vilka värmesystem som är kompatibla med Ngenic Tune finns att se här.

Det lilla paketet är väldigt enkelt att koppla in tack vare föredömligt pedagogiska instruktioner på svenska. Att klippa kabeln till utegivaren känns trots allt lite riskabelt, men vi lovar dig – det är superenkelt att koppla in styrenheten. I vårt fall behövde vi koppla bort den befintliga innegivaren till vår Nibe-panna vilket innebar att lossa fyra kablar bakom höljet på systemet.

Test Ngenic Tune

Efter en halvtimme hade vi installerat allt och satt upp en innegivare på undervåningen och en på övervåningen i huset. Därefter var det bara att börja utforska appen. I startvyn ser du aktuell temperatur från din(a) innegivare, ute-temperatur och aktuell förbrukning från ditt hem. Här ställer du också enkelt måltemperatur och väljer vilken givare inne som ska styra. Perfekt om du till exempel eldar med braskaminen på bottenvåningen men ändå behöver få upp värme till sovrummen en våning upp.

Efter att ha kört Ngenic Tune under ett par veckor konstaterar vi att den gör jobbet galant. Värmen är jämn och behaglig, faktiskt bättre än när den gamla utegivaren skötte jobbet.


Track håller koll på förbrukningen

För att kunna installera Track-enheten och se din förbrukning krävs att din elmätare har en aktiv HAN-port (ethernet). Enligt vår elleverantör skulle detta fungera, men av någon anledning rapporteras förbrukningen inte kontinuerligt utan här får vi bara data ibland. Lite synd då den här grafen gör det mycket tydligare när du vill hålla koll på hur du energieffektiviserar hemma.

För att dra maximal nytta av systemet behöver du ha tim-taxa på ditt elabonnemang. På så sätt kan Ngenic Tune hjälpa dig med att värma upp när elpriset är lägst och sedan dra ned när priset går upp. Spot-priset är nämligen integrerat i tjänsten och med funktionen "Elprisstyrning" i appen (ställbar i flera steg) väljer du hur hårt systemet ska optimera utifrån priskurvan. Smart!

Test Ngenic Tune
Appen är tydlig och snygg.

Appen låter dig även ställa in "Planeringar", dvs schemalägga din måltemperatur. Antingen i form av återkommande mål (till exempel dag/natt-temperatur) eller för längre perioder när du inte är hemma. I dagsläget buggar funktionen en aning men Ngenic har lovat att en uppdatering ska fixa felet inom kort. Appen är annars riktigt snygg och användarvänlig. Vi gillar framför allt vyn där du med snygga grafer kan följa temperatur (inne och ute), elpris, förbrukning och besparing (osäkert dock hur denna siffra räknas ut) dag för dag och månad för månad.

Paketet kostar en slant att köpa men å andra sidan åker du inte på någon löpande kostnad för tjänsten och systemet när du väl köpt det. Och om du är Tibberkund får du några hundralappar i rabatt.

M3 rekommenderar

Fakta Ngenic Tune

Tillverkare: Ngenic
Pris: 5 195 kronor via Prisjakt (en innegivare, utan Track)
Medföljande delar: Gateway, Styrdosa, innegivare
Övrigt: Återställningskit och verktyg medföljer

Betyg 4,5 av 5