Google har nu lanserat funktionen bränslesnåla rutter i Sverige och resten av Europa, efter att först ha lanserats i USA och Kanada förra året.

Bränslesnåla rutter går ut på att välja en resväg för vägbeskrivningar som beräknas använda mindre bränsle. Google har tränat maskininlärningsalgoritmer på data från amerikanska National Renewable Energy Laboratory och Europeiska Miljöbyrån och kombinerar det med statistik om den svenska bilflottan.

I Google Maps-appens inställningar kan du välja vilken typ av motor din bil har, vilket påverkar valet av resväg. Algoritmerna tittar till exempel på olika vägtyper och hur kuperad terrängen är, och kan ge väldigt olika förslag för till exempel en dieselbil och en helelektrisk bil.

Den som fortsatt föredrar att alltid välja den snabbaste resvägen kan välja det också i inställningarna, men kan alltid trycka på något av de andra förslagen för att se hur bränslesnålare de är.

I ett pressmeddelande säger Google att funktionen hittills har minskat utsläppen från nordamerikanska bilar med runt en halv miljon ton koldioxid.