Vi testade senast Model Y Long Range strax innan sommaren och imponerades då av Teslas el-suv som bjöd på imponerande räckvidd, mängder av smarta funktioner och prestanda som räckte till de flesta behov. Nu är dock prestandaversionen här, Model Y Performance, en bil med riktigt sportbilsprestanda och tuffare utseende.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En extremt rapp elbil med en del förbättringar och nya stylingdetaljer jämfört med gamla Model Y. Visst kostar den en slant, men skillnaden mot en Model Y Long Range är inte jättestor. Den bästa Teslan just nu enligt oss och kan du leva med det avskalade konceptet lär du gilla den här bilen.

Positivt

  • Brutal prestanda
  • Bra räckvidd
  • Teslas laddnätverk
  • Massor av smarta och unika funktioner

Negativt

  • Aningen för avskalad i vår smak
  • Lane assist-funktionen
Test Tesla Model Y Performace
Bilen är riktigt avskalad, vilket är skönt för ögonen, men inte lika bra egonomiskt.

Tesla Model Y Performance är den första modellen som är byggd i den tyska fabriken som ska hjälpa till att skala upp produktionen av bilar. Är det någon skillnad mot de tidigare Model Y vi testat? Jo, en aning, i alla fall inbillar vi oss att bilen går mjukare på landsväg. Men det är svårt att avgöra, nu när det gått några månader sedan vi hade föregångaren inne för test. Vad som slår oss mest är givetvis de nya motorerna. Om du inte aktiverar "chill"-läget skjuter bilen iväg som en raket när du pressar gasen i botten. Vi blir nästan åksjuka efter en tur aktiv körning då vi pressar gränserna.

Den nya hatthyllan bak tar bort en del vägljud, men den är onödigt klumpigt konstruerad. Om du vill lasta högt är den mest i vägen. Annars är det gott om utrymme i bilen och vi sitter bekvämt både fram och bak. Kvalitetskänslan i materialen håller inte toppklass, men det är snyggt och rent. Panoramaglastaket är underbart och skapar härlig rymd.

Test Tesla Model Y Performace
Skärmen skarp, fin och systemet är lättjobbat.

Invändigt är det extremt avskalat och du styr i stort sett allting på den rejält tilltagna skärmen. Det fungerar för det mesta bra och du vänjer dig vid att snegla till höger för att hålla koll på hastighetsmätaren, även om en heads up display hade varit bättre ur ergonomisk synvinkel. Att behöva dutta på skärmen för att justera värme och vindrutetorkare är inte speciellt praktiskt.

Imponerande MMI

Systemet som sådant imponerar annars stort. Navigatorn är helt suverän och vi gillar hur Tesla integrerat laddningsdelen i systemet när du planerar rutter. Laddnätverket är en av Teslas allra största fördelar gentemot konkurrenterna, det är sällan kö när vi ska snabbladda Model Y Performance längs med vägarna. Och den här bilen laddar riktigt snabbt, upp till 250 kW på pappret. Vi toppade aldrig så högt, men det går helt klart undan. Laddar du hemma är det 11 kW som mest för ac-laddning.

Om du ställer in en laddare som destination i navigatorn börjar bilen förvärma batteriet för snabbare laddning. Och när vi parkerar efter körning kyls batteriet oftast en lång stund efteråt, en process som låter en hel del. Vi trodde först att det var kupéfläkten som var igång långt efter att vi låst bilen.

Läs även: Bäst i test – stort test av elbilar

MMI:t har massor av bra underhållningsfunktioner. Inte bara inbyggd Spotify-klient utan även Youtube, Netflix och mycket mer. Ingen annan biltillverkare är i närheten av Tesla när det gäller coola underhållningsfunktioner. Detta tillsammans med en ljudanläggning som är helt makalöst bra borgar för trevliga laddpauser.

Test Tesla Model Y Performace

Model Y Performance har inte riktigt lika lång räckvidd på pappret som Long Range-modellen, men skillnaden är marginell. När vi kör med varsam högerfot tar vi oss utan problem 40 mil innan vi börjar få laddångest, men tack vare den ärliga och tydliga räckviddsmätaren i bilen känns det som att vi hela tiden har bra koll.

Tesla har varit drivande när det gäller autonom körning och därför har vi givetvis höga krav på att den adaptiva farthållaren och lane assisten ska fungera bra. Här har dock sensorerna problem till och från i testbilen. Farthållaren vill vid flera tillfällen avbryta omkörningar då den "upptäcker" hinder som inte finns och bilen bromsar ibland till utan förklaring. Och det är jobbigt att vi manuellt måste återaktivera lane assist när den hoppar ur på grund av dåliga väglinjer.

Test Tesla Model Y Performace
Frunken rymmer en hel del och Model Y Performace lastar mer än du tror.

Du kan lasta extra bagare i frunken fram, och det finns även extra lastmöjlighet under en lucka i bagagutrymmet. Även inne i bilen är det genomtänkt när det gäller förvaring, den här bilen går utan problem att packa full och dra iväg med hela familjen. Om du har hund kan du nyttja den unika funktionen "Dog Mode" som håller kupén sval varma sommardagar, om du inte kan parkera i skuggan när du behöver gå ifrån bilen.

Test Tesla Model Y Performace
Testbilen har 21-tums fälgar med röda läckra bromsok. Kärlek!

Sportig look

Nya Tesla Model Y Performance har 21-tums sportiga fälgar som standard, med röda bromsok. Detta tillsammans med den lilla sportiga spoilern på bakluckan och att bilen är lägre än föregångaren gör att den får ett sportigare utseende. Behöver du den extrema prestandan? Troligtvis inte, vi hade hellre sett att tillverkaren lagt pengar på ännu längre räckvidd. Men då den här bilen inte är särskilt mycket dyrare än Long Range-versionen, är det ändå så att vi skulle välja Performance-modellen idag om vi skulle skaffa en Model Y.

Test Tesla Model Y Performace
M3 rekommenderar

Fakta

Testad: September 2022
Tillverkare: Tesla
Modell: Model Y Performance
Pris: Från 808 990 kronor (inkl dragkrok)
Motorer: 554 hk totalt
Drivning: AWD
Batteri: 82 kWh (brutto), 75 kWh (netto)
Snabbladdning: Upp till 250 kW DC
Ombordladdare AC: 11 kW
Räckvidd (WLTP): 514 km
Prestanda: 0-100 km/h på 3,7 sek
Toppfart: 250 km/h
Fordonsskatt: 360 kr/år

Betyg: 4 av 5