Testad produkt: Galaxy Watch 5 40mm
Pris: Från 2 887 kronor via Prisjakt

Nya toppmodellen Galaxy Watch 5 Pro överraskade oss positivt med en tålig konstruktion och stort batteri, men också negativt med tjock, kantig design och både medvetna och omedvetna kompatibilitetsproblem. Nu har vi testat den minsta av två Galaxy Watch 5, standardmodellen av klockan. Den är betydligt nättare och har ett mer lockande pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med smidigare design och ett lägre pris föredrar vi minstingen framför massiva Galaxy Watch 5 Pro. Visst, vi får mer normal-kort batteritid, och minimum istället för tuff titan-konstruktion. Men den är både lättare att bära och lättare för plånboken. Hade Samsung inte låst in ett par funktioner och levererat ett par andra halvbakade, hade det blivit ännu högre betyg.

Positivt

  • Rätta komforten
  • En del nya hälsofunktioner
  • Utmärkt skärm

Negativt

  • Måttlig batteritid
  • Ej för IOS, och vissa funktioner endast för Samsung
M3 rekommenderar

Galaxy Watch 5 säljs i två storlekar, med 40 respektive 44 millimeters bredd på boetten. Prisskillnaden på dem är marginell, den större är 200 kronor dyrare, medan upplevelsen mellan dem kan avgöra mer. Här har vi fått in 40-millimetersmodellen för test, en klocka som kan passa många med mindre handleder eller de som helt enkelt tycker att smartklockor i allmänhet är för biffiga och vill ha något nättare på handleden.

Förutom måtten har de två modellerna en viktig skillnad, i den mindre sitter ett 284 milliamperetimmars batteri, medan den större har 410 milliamperetimmar. Det är sedan ett långt steg upp till Pro-modellens 590 milliamperetimmar, som vi gav beröm för dess markant förbättrade batteritid, jämfört med förra årets Samsung-klockor.

Det kan vi tyvärr inte ge pluspoäng för här. Klockan drar visserligen mindre ström tack vare mindre skärm, men inte så mycket mindre att den kompenserar för det mindre batteriet. Och för övrigt matchar de varandra i prestanda, funktioner, system och skärmljusstyrka. Här får vi mer mediokra ett till två dygns normal användning innan det är dags att ladda. Med alltid på-urtavla, aktiv loggning av hälsodata och en timmes gps-spårning om dagen räcker vår klocka exakt ett dygn.

Stänger vi av alltid på-funktion och håller gps-användning till ett minimum kan vi ha kvar 50 procent batteri efter en lång dag, men det är ingen garanti. Samsung uppger 40 timmar av ”körtid”, men de är inte mer specifika med vad det innebär. Batteriet laddar i alla fall godkänt snabbt, med full laddning på en dryg timme.

Galaxy Watch 5 färger
De fyra vanligaste varianterna av Galaxy Watch 5. Fler designer kan köpas direkt från Samsung.

Fler val att göra

Precis som Galaxy Watch 5 Pro finns klockan sedan i två versioner, med eller utan lte-stöd, det vill säga 4g-uppkoppling. Det är ingen övrig avgörande skillnad på dem, såvitt vi kan se. Samma uppgivna vikt och mått, samma batteristorlek och samma lilla prisskillnad som vi såg i Pro-klockan, bara 500 kronor. Det gör att vi rekommenderar lte-modellen, om du ska skaffa en Galaxy Watch 5. Även om du inte tänker skaffa ett mobilabonnemang till den har du den möjligheten senare.

Klockan har en mer slimmad design än Galaxy Watch 5 Pro, med ett chassi i lättare aluminium eller grafit, och en liknande halvsportig stil. Utan att titta noggrant ser vi inte skillnad på den och förra årets Galaxy Watch 4. Det handlar om en annan avfasning av glaset framför skärmen och nytt utseende på undersidan, tack vare den nya sensoruppsättning som är placerad där.

Den har även samma standardarmband som föregångaren, i följsamt och bekvämt silikon med traditionellt spänne. Ute i butik finns fyra färger att välja mellan och i Samsungs webbshop kan du hitta ytterligare fem färger, eller välja alternativa armbandstyper mot en extra kostnad. Till exempel samma smidiga spänne som Galalxy Watch 5 Pro levereras med.

Wear OS
Wear OS, som Samsung bytte till förra året, är inte lika smidigt som gamla Tizen, men har robustare app-utbud.

Snurra, med vissa förhinder

Samsungs tidigare så ikoniska roterande boettring har nu försvunnit. Den fanns kvar i Classic-designen förra året, men har nu plockats bort på samtliga modeller. Funktionen finns dock kvar, i form av pekskärmsfunktion ända ut i kanten på glaset, så du kan svepa utmed kanten med ett finger och få samma snabba navigeringssätt som med gamla ringen.

Det går även i Pro-modellen, men med dess upphöjda metallkant runt skärmen var den nästen omöjlig att använda praktiskt. Här, med upphöjt safirglas ända ut i kanten, går det smidigare. Inte perfekt och inte alls med lika bra kontroll som med en riktig mekanisk ring, och med viss risk för fel-pek. Men det är godkänt, mycket tack vare bra haptisk feedback.

Klockan har alla utmärkta hälsofunktioner som Galaxy Watch 5 Pro har, med pålitlig pulsmätning, stegmätning, koll på blodsyrevärden, sömnspårning, stressanalys och mycket mer. Nytt är att flera av sensorerna uppgraderats för bättre precision än tidigare, och vi ser ingen orsak att tvivla på det.

Galaxy Watch 5 gps
Gps-spårningen är inte den bästa vi sett, men bra nog för det mesta. Här testade vi först att spåra oss själva med klockan, och sedan gå tillbaka med gps-spårning i en mobil, I detta fall en Asus Zenfone 8. Klockan håller lite bättre precision, men inte avgörande, och vi har sett bättre än bägge.

Vi får exakt samma mätresultat som med en Galaxy Watch 5 Pro, som vi redan tidigare kontrollmätt mot professionella blodtrycks- och blodsyremätare med så bra resultat som går att begära av en smartklocka. Återigen är det viktigt att poängtera att dessa mätningar inte ska tas bokstavligen. Men du kan se trender och förändringar och få en snabb fingervisning om det är något att oroa sig för. Allt presenteras snyggt både i klockan och i Samsungs hälso-app i mobilen.

Mycket funktionalitet, men inte lika för alla

Du har också goda möjligheter att exportera träningsdata till tredjepartstjänster som Strava och Map My Run. Antingen ifrån appen, eller med klock-appar som går att ladda hem och installera. Du har 16 gigabyte med lagringsutrymme för appar och media i klockan, vilket bör räcka ett tag, oavsett och du fyller den med appar eller offline-musik.

Hälsomätningarna har samma brasklapp som Galaxy 5 Watch Pro. Blodtryck och ekg fungerar inte om du inte har en Samsung Galaxy-mobil och kan ladda hem appen Samsung Health Monitor, som bara finns i deras egna appbutik. Samsung berättar bara det i det finstilta att dessa två funktioner, viktiga i en klocka som vill skilja sig från enklare och billigare, är stympade för alla andra Android-användare.

Galaxy Watch 5 problem
Ett par saker vi kunde varit utan. Till vänster, inkompatibilitet med svensk Google Assistent, som vi hoppas Samsung löser snart. Till höger, medveten inkompatibilitet med allt som inte heter Samsung.  

Under användning fungerar de bara inte och du får ingen vettig förklaring varför. Det kanske beror på att förklaringen inte är så smickrande för Samsung. De vill att du köper en Samsung-mobil istället för en konkurrent, kort och gott. Men vi tror att det snarare gör att färre köper en Samsung-klocka, eller ångrar sitt köp om de inte gjorts medvetna om det från början. Med tanke på det lägre priset är det dock inte en lika stor felinvestering. Även utan de två funktionerna finns det tillräckligt med kvalitet. Samsung kunde dock ha skött detta snyggare, tycker vi.

Nya temperatursensorn är inte aktiverad i firmware ännu, och ska dessutom enligt uppgift inte tillföra så mycket funktion när den väl är igång, bara extra data till sömnspårningen. Vi hoppas givetvis att det inte stämmer utan att Samsung också lägger till något i stil med en febervarnare i systemet.

Hopp om framtiden

Slutligen har vi samma problem här med Google Assistent som i Pro-modellen. Klockan ska ha stöd för både Bixby och Google Assistent, och vi kan välja vilken av dem som ett långtryck på en av knapparna ska aktivera. Men Bixby kan vi bara prata engelska med, och Google Assistent kan vi inte prata alls med, då klockan inte stödjer svensk Assistent ”ännu”. Förhoppningsvis kompletteras klockan med det snart.

Galaxy Watch 5 textinmatning
Samsung har ett av de bästa och mest mångsidiga systemen för att hantera meddelanden och mata in text i en smartklocka.

Annars har vi inga klagomål på systemet. Samsung lyckas utmärkt med att bygga sitt egna gränssnitt ovanpå Wear OS 3.5 och lyckas behålla en del av det upplägg vi gillade från Tizen-baserade klockorna. Om än inte allt. Vi får snabb och smart tillgång till notifikationer och widgets utan att de känns i vägen, flera olika sätt att hantera och till och med svara på de flesta typer av meddelanden, en bra uppsättning praktiska egna appar, och givetvis tillgång till hela Goole Play Butik för fler.

Samsung har fortfarande lite att fila på med sin övergång från Tizen till Wear OS, men inte så mycket så det stör i daglig användning. Och One UI Watch-gränssnittet har tillräckligt många fina egenskaper för att kompensera för detta.

I denna minsta modell av årets Samsung-klockor får vi dras med mer ”vanlig” kort batteritid som många Wear OS-klockor liksom Apple Watch lider av. Men det är i gengäld en mer bekväm klocka att både bära och använda än den massiva Galaxy Watch 5 Pro. Det enda vi tappar funktionsmässigt är möjlighet att importera gtx-filer för förplanerade tränings-rutter, och en trackback-funktion för träningspass.

Galaxy Watch 5 baksida
Armbanden är lätta att byta ut för den som vill det.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy Watch 5 40mm
Testad: September 2022
Tillverkare: Samsung
Processor: Exynos W920, 2st Cortex-A55 1,8 GHz
Minne: 1,5 GB
Lagring: 16 GB
Bildskärm: 1,2 tum rund amoled, 396x396 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g (alternativ), gnss, nfc
Operativsystem: Android Wear OS 3.5 med One UI Watch 4.5
Mått, boett: 39,3 x 40,4 x 9,8 mm
Vikt, inkl armband: 50 gram
Systemkrav: Smartphone med Android 8.0 eller nyare, Samsung Galaxy-telefon för full funktionalitet
Batteritid, uppmätt: 1,5-2 dygn (blandad användning)
Övrigt: Vattentålig (ip68, 50 meter), stöttålig (MIL-STD-810H), mikrofon, högtalare
Rek. pris: 3 290 kronor (utan 4g), 3 790 kr (med 4g)
Pris: Från 2 887 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5