Testat spel: Endling – Extinction is Forever
Pris: Kostar 319 kronor hos Amazon Sverige (PS4) 276 kronor hos Amazon Sverige (Nintendo Switch) 299 kronor hos Amazon Sverige (Xbox)

Vi har smugit förbi blodtörstande zombies, kravlat genom övergivna rymdstationer med en xenomorph flåsande i nacken och vi har besökt dimmiga helvetestäder. Ändå har vi aldrig varit så rädda som i Endling – Extinction is Forever. Och då är det inte ens ett skräckspel.

Betyg 4 av 5

Omdöme

I Endling – Extinction is Forever får vi följa en rävmamma och hennes valpar i en desperat kamp för överlevnad i en värld förstörd av människan. Miljötemat är uppenbart, men aldrig så överdrivet att det irriterar. Istället har vi fullt upp med att försöka hålla våra valpar vid liv på en resa som skrämmer och berör mer än mycket – trots att inte ett enda ord yttras.

Positivt

  • Ljuvlig och hemsk grafik på samma gång
  • Spelar på känslosträngarna
  • Har något viktigt att säga

Negativt

  • Begränsat spelmässigt
  • Svårnavigerad värld med en förvirrande karta

Endling eldhärjad skog

Överlev!

Premissen för Endling är enkel; vi intar rollen av en rävmamma som tillsammans med sina fyra valpar försöker överleva i en ogästvänlig värld förstörd av människans överexploatering. För att familjen ska klara sig måste vi gå upp på natten, utforska närområdet för att hitta mat och nya säkrare gryt – och skynda oss till säkerhet när dagen börjar gry.

Att hitta mat blir dock svårare för var dag som går. Turerna från gryten måste bli både längre och mer farliga, eftersom giftiga föremål, andra rovdjur, fällor och framför allt hungriga människor står i vår väg. Om vår uppmärksamhet brister kan vi bli skadade – eller ännu värre.

Men den största faran är hungern. En fara som ständigt gör sig påmind via en mätare på skärmen. För att hålla mätaren uppe måste vi regelbundet ge de små valparna mat. Om vi misslyckas dör de, en efter en. Och oj vad ont i hjärtat det gör när någon av de små krabaterna tar sitt sista andetag.

Endling rävar på promenad

En vacker död värld

Efter en tur utanför grytets säkerhet händer också det som inte får hända; en av valparna blir tagen av en människa. Varför vet vi inte, men vi måste sniffa upp ledtrådar och hämta tillbaka den förlorade valpen och samtidigt försöka hitta en bättre boplats. Världen är inte stor, men likt Castlevania och Metroid öppnas nya vägar av att valparna lär sig nya färdigheter eller att särskilda händelser påverkar miljöerna på något sätt.

På tal om miljöerna är det en besynnerlig känsla att vandra runt i spelvärlden. Å ena sidan är det en delvis hemsk värld som målas upp, å andra sidan gör den enkla stiliserade grafiken det hemska till något märkligt vackert.

Vårt enda klagomål med miljöerna är att det kan vara svårt att förstå vart det är möjligt att gå, trots att världen består av fasta stigar och inte är helt öppen. Stil och funktionalitet går tyvärr inte alltid hand i hand. Att kartan inte är helt lätt att läsa göra inte saken bättre. Å andra sidan kanske vi ska vara glada att en räv överhuvudtaget kan använda en karta?

Endling Räv i träd

En avskalad resa som berör

Med enkla medel lyckas Endling – Extinction is Forever ge oss en svårglömd upplevelse. Vad som skulle kunna vara ett begränsat och enformigt äventyr, blir istället raka motsatsen tack vare den täta stämningen och en värld som känns obehagligt nära vår egen.

I en berättelse utan ett enda ord blir vi helt uppslupna av att försöka föra rävfamiljen mot överlevnad. Samtidigt ska det sägas att den mörka och rent av deprimerande inramningen också är något som gör att Endling inte passar alla. Det här är ingen mysig skogspromenad. Men det är en viktig berättelse.

Räv och valpar i gryt

Endling – Extinction is Forever

Testat: September 2022
Genre: Äventyr
Utvecklare: Herobeat Studios
Utgivare: THQ Nordic
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Testat på: Playstation 5
Storlek: 4,8 GB
Pris: Kostar 319 kronor hos Amazon Sverige (PS4) 276 kronor hos Amazon Sverige (Nintendo Switch) 299 kronor hos Amazon Sverige (Xbox)

Betyg: 4 av 5