Testad produkt: Xplora Xgo 3
Pris: 590 kronor hos Komplett eller från 1 690 kronor via Prisjakt

Innan du ger barnen en egen mobil kan det vara bra att börja med en smartklocka för barn. Den gör att det känns tryggare att släppa iväg din älskade avkomma på egen hand. Du håller ett öga på positionen via gps och det är enkelt för er båda att hålla kontakten via chatt eller telefon.


Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Xgo 3 är Xploras senaste basmodell. Den är enkel att förstå för barnen och appen bjuder på allt föräldrarna kan behöva. Den här modellen har fått lite längre batteritid, bättre vattentålighet och förbättrad kamera jämfört med föregångaren. De flesta kan spara några hundralappar jämfört med premiummodellen X5 Play och köpa den här istället.

Positivt

  • Bra alternativ till mobil
  • Enkel att använda
  • Tålig

Negativt

  • Rätt stora geo-zoner

När barnen börjar skolan känns det kanske fortfarande tidigt att ge dem en egen mobil med ömtålig skärm och allt vad nedladdningsbara appar kan innebära. Men samtidigt börjar det bli dags att ge dem lite lösare tyglar och låta dem gå hemifrån själva.

Det är här Xploras smarta klockor för barn kommer in i bilden. Deras senaste modell heter Xgo 3. Det är en enklare variant än X5 Play, som vi tidigare testat. Vi pratar alltså om en klocka med gps och sim-kort, så att du som förälder får full koll samtidigt som barnet får pröva sina egna vingar. Skulle något hända är du bara ett telefonsamtal bort.

Bättre batteritid än föregångaren

Den här klockan bjuder på bättre vattentålighet än föregångaren Xgo 2, den har också fått längre batteritid. Batteriet bjuder nu på ett 850 mAh batteri, det största batteri av alla Xploras-klockor. De har också förbättrat kameran rejält jämfört med förra modellen. Rent allmänt har Xplora också uppgraderat kvaliteten något. Den känns inte riktigt lika bra som X5 Play, men så skiljer det också ett par hundralappar i pris.

Klockan väger inte mycket och trots att den fysiskt ser enorm ut på testets deltagande sexåring, hade barnet själv inget emot att bära den – särskilt inte med fem val av färger (det går också att byta mellan flera armband, vilka dock inte medföljer). Klockan fick följa med under skoldagarna och det blev rätt omgående mindre repor och skavanker, men då hör barnet till den äventyrliga sorten och vi ger klockan gott betyg för att den överlevt. Den har ett förinstallerat skärmskydd som tar de värsta smällarna och du kan köpa till fler och byta vid behov.

Vad skiljer den från X5 Play?

Vi testade Xploras premiummodell X5 Play i maj och sjävklart undrar du nu vad som skiljer de här två modellerna åt? I praktiken väldigt lite. Appen gav oss som föräldrar en likvärdig upplevelse och klockan fungerade lika bra för barnets del. Visst, byggkvaliteten är något sämre, men inte dålig och i utbyte sparar vi några hundralappar, vilket alltid är ett plus för barnfamiljer.

Men hur blir det om vi ska prata om tekniska skillnader? Xgo 3 har en enklare styrkrets, Unisoc W307 och några färre frekvensband än X5 Play. Skärmen är mindre, men har samma upplösning. Med den dyrare klockan kan ditt barn spela in video, men med basmodellen är det bilder som gäller.

X5 Play kör Android, medan den här enklare klockan drivs av RTOS. Du får mer batteri med Xgo 3, men mindre minne och lagring. Basmodellen har 128 megabyte minne och lika mycket lagring, X5 Play har 512 megabyte minne och fyra gigabyte lagring.

Xgo 3 använder gps (USA:s system) och bds (Kinas system) för positionering, tillsammans med mobiltornsdata och wifi. X5 Play har inte stöd för bds. 

Funktioner för både stora och små

Den här klockan har funktioner för både stora och små. Barnet uppskattade möjligheten att räkna steg och samla mynt via Xploras egna aktivitetsplattform Go Play. Kameran blev också flitigt använd, tillsammans med miniräknaren och tidtagaruret.

Som föräldrar uppskattade vi givetvis att kunna se var barnet befinner sig och få notiser om hen skulle lämna de uppsatta trygga zonerna, men det var också super att kunna ställa larm, antingen som väckarklocka eller som påminnelser om olika saker.

Skolläget är också hjärtat i allt det här, utan det skulle de flesta skolor inte tillåta klockan alls. Med skolläget på kan barnet endast se tiden och utlösa sos-funktionen, men du som förälder kan fortfarande se positionen. Det är du som ställer in vilka tider skolläget ska vara på. När skoldagen är slut kan ni återigen ringa och chatta med varandra.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Xplora Xgo 3
Testad: September 2022
Tillverkare: xplora.se
Plattform: Android eller IOS
Skärm: 1,3 tums tft-pekskärm i färg
Storlek: 48,65 x 41,2 x 14,6 mm.
Vikt: 47,5 gram.
Batteritid: ca 2 dygn.
Kommunikation: 4g, 3g, 2g, gps
Laddare: Mikro-usb
Vattentålighet: Vattentålig (IP68)
Geofence: Ja, det går att ha flera olika.
Pris abonnemang: 109 kr/mån vid årsabonnemang.
Pris: 590 kronor hos Komplett eller från 1 690 kronor via Prisjakt


 
Betyg 4,5 av 5