Testad produkt: Marshall Willen
Pris: Kostar 890 kronor hos Amazon Sverige

Sett till utseendet följer den av tillverkaren redan upptrampade stigen. Här snackar vi, precis som tidigare, om en kopiering av de ikoniska förstärkarna med fuskläder och mässingsdetaljer, och visst sticker de ut ur mängden. Ljudmässigt har Marshalls bärbara bluetooth-högtalare presterat väl och det är med höga förhoppningar vi tar oss an den nya minstingen.

Betyg 2,5 av 5

Omdöme

Marshall Willen kompletterar en redan bred produktportfölj och den gör det med den äran, sett till format och funktionalitet. Är det ett kompakt och lätthanterligt resesällskap du letar efter kan den vara intressant, förutsatt att du ljudmässigt nöjer dig med ett sällskapligt bakgrundsskval.

Positivt

  • Format och design
  • Ip67-klassad
  • Enkelt handhavande
  • Möjlighet att via app sammankoppla flera högtalare

Negativt

  • Pris
    Platt och oengagerat ljud
Marshall Willen

Kvalitetskänsla som övertygar

Den är onekligen liten och med tanke på måtten, 10 x 10 centimeter samt ett djup på endast fyra centimeter, är det inte helt obefogat med farhågor gällande ljudprestanda. Som bekant har i stort sett högtalare i miniformat svårt att hävda sig – främst när handlar om volymresurser och basåtergivning.

Den damm- och vattentäta konstruktionen (ip67) känns robust och kvalitetskänslan är, precis som hos syskonmodellerna, påtagligt förtroendeingivande. På frontens övre högra hörn finns en joystick-liknande funktionsknapp placerad, med vilken du styr uppspelningen: av/på, spårbyte samt volym. En smidig lösning som vi gillar sedan tidigare, så även här.

Marshall Willen

På ovansidan finns en femstegad batteriindikator, mikrofonen samt hopkopplingsknappen placerade och på högtalarens bakstycke finns ett silikonband som kan användas om du vill spänna fast enheten på en trädgren, en stolpe, byxskärpet eller varför inte på ryggsäcken? Matchvikten ligger på 300 gram, så den är otvivelaktigt portabel.

Kompatibel med Marshall-appen

Batteritiden imponerar. Med tanke på Willens nätta kroppshydda har Marshall ändå lyckats klämma in ett batteri med kapacitet att spela musik upp till 15 timmar. Skulle det inte räcka är det bara att snabbladda i 20 minuter och du har ytterligare runt tre timmar till förfogande.

Marshall Willen

Som flertalet Marshall-högtalare av senare snitt är även Willen kompatibel med tillverkarens app (Marshall Bluetooth) som möjliggör anslutning till ytterligare kompatibla högtalare, samt viss justering av ljudet. Inte via en equalizer utan här har du enbart tre olika ljudlägen att välja mellan; ”Marshall” som ska efterlikna tillverkarens signaturljud, ”Tryck” med en intensivare basåtergivning och vassare diskant samt ”Röst”, som passar vid lyssning på exempelvis poddar eller radioprat. Egentligen inget att skriva hem om, det förstnämnda ljudläget är överlägset bäst, men visst är det trevligt med åtminstone en viss möjlighet att anpassa upplevelsen.

Bristfälligt ljud

Sett till format, funktionalitet och design upplevs således Willen som en tio-poängare, Men hur är det då med prestandan ljudmässigt? Nja, du ska inte förvänta dig en omvälvande upplevelse. Ett två tums-element (samt två slavbasar) innebär givetvis begränsningar. På en enskild strandremsa, vindstilla och utan vågbrus, ett avfolkat poolområde eller på den lilla hotellbalkongen presterar den hjälpligt – så länge du håller dig till en måttfull volymstyrka, närmar du dig max börjar det låta riktigt illa med en rivande distorsion som resultat. Har du eventuella krav på närvarokänsla, basåtergivning och dynamik kan du leta således direkt börja leta vidare efter alternativ.

Omdöme

Marshall WIllen kompletterar en redan bred produktportfölj och den gör det med den äran, sett till format och funktionalitet. Är det ett kompakt och lätthanterligt resesällskap du letar efter kan den vara intressant, förutsatt att du ljudmässigt nöjer dig med ett sällskapligt bakgrundsskval.

Specifikationer

Testad: September 2022
Modell: Willen
Tillverkare: Marshall
Typ: Bluetooth-högtalare
Batteritid: Drygt 15 timmar
Frekvensåtergivning: 100 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Aktiv röststyrningsassistent: nej
Vikt: 310 gram
Storlek H x D x B: 100 x 100 x 40 mm
Pris: Kostar 890 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 2,5 av 5