För många är det inte helt lätt att hålla koll på exempelvis mejl och meddelanden, kalendern och allt det dagliga pysslet. Det gör att den tankspridda helt sonika vimsar bort de viktigaste sakerna. Det handlar exempelvis om mobilen, plånboken, glasögonen och cykeln. Ingen kan nog heller ärligt påstå att minnet blir bättre med stigande ålder, men här kan tekniken komma till hjälp.

Prylar för tankspridda

Lyxigaste spåraren

För oss med glömska eller bara oroliga tendenser är Apple Airtag hetaste prylen att spåra olika ägodelar med, och med ett fyrpack taggar för 1 200 kronor är den faktiskt riktigt prisvärt. Nöjer du dig inte med standardutförandet har anrika modehuset Hermès tagit fram en specialgraverad bagagebricka, i svart/vitt eller brunt, som kostar lika mycket som tio kabinväskor på Jula.

Airtag kommunicerar anonymt och säkert via bluetooth med andras Apple-prylar i närheten så att du kan hitta väskan via appen Hitta. För mest exakt detaljspårning krävs en Iphone 11 eller senare modell.

Produkt: Airtag Hermès bagagebricka
Cirkapris: 5 995 kronor hos Apple


Prylar för tankspridda

Strömförande armband

Med ett laddningsarmband kan du på din kropp bära den kabel du annars alltid så lätt glömmer att ta med. Det svarta eller bruna armbandet från By Billgren är gjort i riktigt läder och finns i längder om 19 eller 21 centimeter, med ett lås i rostfritt stål som döljer de två kontakterna – för antingen Apple-prylar med lightning eller Android och andra enheter med usb-c.

Produkt: By Billgren laddningsarmband
Cirkapris: 300 kronor hos By Billgren


Prylar för tankspridda

Pejl på plånboken

Det mest stöldbegärliga är paradoxalt ofta lättglömt för oss tankspridda. Med ett kreditkortsstort Tile Slim, som kommunicerar via bluetooth och gps, får du ständig koll i tillhörande appen på var plånboken befinner sig. Nya modellen för 2022 är vattentät, har längre räckvidd än tidigare (upp till 75 meter i teorin), tre års batteritid och avger ett kraftigare pip när du spårar den i appen. Med qr-kod på baksidan av kortet får en hederlig upphittare hjälp att kontakta dig för återlämning av plånkan.

Produkt: Tile Slim 2022
Cirkapris: 359 kronor hos Kjell & Company


Prylar för tankspridda

Bär mobilen på kroppen

Ett lo-tech-tips för den glömska är helt enkelt ett snyggt telefonfodral att bära i en löstagbar rem runt halsen, till exempel detta från italienska modehuset Bottega Veneta som passar senaste Iphone-modellerna 13 Pro eller 13 Max Pro. Med företagets karaktäristiska intreccio-mönster i silikon i tjusiga färger som pistasch, rött, ljusblått och mer ordinära svart, vitt eller grått bär du oavsett mobilen med stil och finess.

Produkt: Bottega Veneta Iphone 13 Pro Case
Cirkapris: 2 060 kronor hos Bottega Veneta


Prylar för tankspridda

Glöm (inte) att se dig om

Att vara disträ i trafiken innebär livsfara för dig själv och andra, men viss hjälp finns att få. Garmin Varia RCT716 är senaste modellen av en bakåtseende radar för cyklister, som monteras på sadelstolpen och förutom en kraftig baklykta nu också fått inbyggd kamera. Med radarn, som varnar om någon närmar sig från hela 140 meters avstånd, blir även den uppmärksamme cyklisten tryggare gentemot biltrafikanter bakifrån. Kameran filmar kontinuerligt och ger också bevismaterial vid eventuell påkörning.

Produkt: Garmin Varia RCT716
Cirkapris: 3 825 kronor hos Amazon Sverige


Prylar för tankspridda

”Älskling, har du sett mina glasögon?”

Schweiziska Findy är inte den enda tekniska lösningen på det lika uråldriga som irriterande fenomenet med de bortsprungna brillorna, men med 30 meter har dessa spårare längre räckvidd än de flesta, och med ett alarm som du utlöser från appen på hela 90 decibel behöver du inte ens höra ordentligt. Den svarta eller transparenta plastpluppen fästs på skalmarna och pratar via bluetooth 5.1 med din mobil i en app med tillräckligt tydliga symboler för att användas utan glasögonen.

Produkt: Findy
Cirkapris: 433 kronor hos Foxsmart


Prylar för tankspridda

Koll på konsumtionen

När temperaturen sjunkit kanske konsumtionen av en och annan kall öl också gjort så. För att hjälpa den av en eller annan anledning glömske att hålla verklig koll på hur många pilsner som öppnats finns aningen otympliga men omistliga kapsylöppnaren Spralla Beer Tracker. Räkneverket som går till 99 999 kan återställas om du vill skulle vilja förneka din konsumtion eller bara mäta den under en viss period.

Produkt: Spralla Beer Tracker
Cirkapris: 69 kronor hos Coolstuff


Prylar för tankspridda

Få fatt i de fyrfota

Du glömmer ju knappast de kära husdjuren men det kan vara nog så besvärligt att hålla koll på utekatten när du ska resa iväg. Sätt en Tractive GPS Tracker – som finns anpassad för hund eller katt – på halsbandet och följ på en karta i appen var djuret befinner sig.
Läs mer om Tractive GPS Tracker och andra liknande gps-spårare i vårt stora test här.

Produkt: Tractive GPS Tracker
Cirkapris: 529 kronor hos Amazon Sverige