Samla en brokig skara karaktärer från en mängd olika förlagor, släng in dem på en arena och låt dem slåss mot varandra i överdrivna och delvis humoristiska strider. Ett lika enkelt som genialt koncept som dykt upp i spelform ett antal gånger, inte minst i Nintendos megasuccé Super Smash Bros Ultimate. Att konceptet är enkelt och genialt betyder dessvärre inte att spelen är lätta att göra, men på senare tid har två spännande tillskott i genren kommit: Lego Brawls och Mutiversus.

Tre spel – en mästare och två utmanare
Super Smash Bros Ultimate lanserades 2018 och har, vid sidan av två paket med nedladdningsbart innehåll, inte förändrats nämnvärt sedan dess. Här slåss Mario, Samus Aran, Zelda och resten av Nintendo-gänget mot Sonic, Cloud Strife och Richter Belmont. Spellägena är många och speciellt det långa och välfyllda enspelarläget sticker ut.

Multiversus påminner en hel del om Super Smash Bros, men med betydligt färre karaktärer, banor och spellägen. I gengäld är kämparna och banorna hämtade från nöjesvärldens alla hörn. Dessutom är spelet gratis att spela, även om det är fyllt med valfria mikrotransaktioner. Det ska nämnas att Multiversus ännu är i betastadie, men det tillgängliga innehållet är varken buggigt eller ofärdigt.

Strid i Multiversus
Strid i Multiversus

I Lego Brawls står, inte helt otippat, Lego i fokus med både banor och karaktärer som är baserade på en rad olika Lego-världar. Kontroll och spelupplägg går åt det mer familjevänliga och avskalade hållet, med få attacker och strider som är enkla att förstå och hänga med i.

Strid i Lego Brawls.
Strid i Lego Brawls.

Mario, Batman och Kapten Rödskägg
Den mest spännande i spel av den här typen är karaktärsgalleriet; vilka det är vi får slåss med. En viktig punkt där alla tre glänser på sina egna sätt. Den solklara ettan heter däremot Super Smash Bros Ultimate med sina 47 kämpar med unika färdigheter. Även om en klar majoritet är Nintendos egna figurer från Mario-spelen, Zelda, Fire Emblem med mera, får vi också lattja med bland annat Pac-Man, Sonic, Cloud och Mega Man.

Warner Bros Multiversus imponerar istället med sin bredd, med karaktärer från film, tv och tecknade serier. Här trängs Game of Thrones-hjältinnan Arya Stark, Gizmo från Gremlins och basketspelaren LeBron James med tecknade klassiker som Snurre Sprätt, Tom och Jerry och Shaggy från Scooby Doo. Lägg därtill DC-hjältarna Batman, Superman, Wonder Woman och Harley Quinn, och mer moderna skapelser som Rick, Morty och Finn. Alla med sina egna attacker och specialiteter.

Läs också: Bästa spelen till Playstation 5 just nu

I Lego Brawls hittar vi ett jättelikt utbud av Lego-gubbar. Vi får också stora möjligheter att skapa egna eller anpassa förgjorda karaktärer. Lego-figurerna är direkt hämtade från riktiga set, och allt ifrån klassikerna Space och Pirates till mer moderna Ninjago och Vidiyo finns representerade. En guldgruva för Lego-fans, inte fullt lika kul för andra. Tråkigt nog är Jurassic Park är den enda utomstående licensen, men den ger oss å andra sidan möjligheten att slåss med Jeff Goldblum/Ian Malcolm. Det räcker långt.

Karaktärsgalleriet i Multiversus är inte enormt,men det är varierat.
Karaktärsgalleriet i Multiversus är inte enormt, men det är varierat.

Banka loss på olika sätt
När det är dags för slagsmål påminner de tre spelen en hel del om varandra, samtidigt som de också är ganska olika. Mest lika är Super Smash Bros Ultimate och Multiversus. Kontrollen i båda utgår från två attackknappar som tillsammans med styrspaken används för olika attacker.

Även målet i matcherna är desamma i de två spelen: slå ut motståndarna utanför arenan. Det görs antingen genom att helt sonika knuffa ut motståndare så de inte klarar av att ta sig tillbaka till säker mark, eller genom att dunka på motståndarna för att fylla en procentmätare vid varje karaktär. Ju högre procent desto längre flyger de av hårda träffar – och blir därmed lättare att slå bort från arenan.

På ytan kan Lego Brawls se snarlikt ut de andra två spelen, men med större arenor och regelrätta hälsomätare blir matcherna annorlunda. Att det endast finns en standardattack gör även spelandet mer avskalat och lättare att förstå. Något som utmärker Lego Brawls är att, likt Mario Kart, upp till två specialattacker kan plockas upp användas när det passar bäst.

Även reglerna i Lego Brawls skiljer sig från konkurrenterna; antingen ska vi hålla ett specifikt område eller bara slå sönder andra Lego-gubbar tills en enda står kvar som ensam segrare. Enkla regler och enkla kontroller, på gott och ont. För samtidigt som det passar nya spelare bra, gör bristen på djup att matcherna inte blir lika utmanande som i de två andra spelen.

I Lego Brawls kan du enkelt knåpa ihop egna karaktärer.
I Lego Brawls kan du enkelt knåpa ihop egna karaktärer.

Soffhäng eller onlinespel
Men det är inte karaktärer, spellägen och kontroll som är viktigast i den här typen av spel. Det är hur roliga, och smidiga, de är att spela med vänner. Och på den punkten skiljer sig faktiskt de tre spelen märkbart från varandra.

Om vi börjar med soffspelande har Lego Brawls och Multiversus stöd för upp till fyra spelare. Hoppar vi online kan upp till åtta personer bråka med Lego, medan Multiversus stannar på fyra. Super Smash Bros Ultimate å sin sida har stöd för åtta spelare både on- och offline. Det är däremot tydligt att Lego Brawls och Multiverus prioriterar onlinespel, medan det motsatta gäller Nintendos slagsmålsfest.

Läs även: 15 roliga sällskapsspel och partyspel du kan lira på distans

Nu är det visserligen inga häpnadsväckande onlinefunktioner i Lego Brawls och Multuversus, men det är snabbt, smidigt och vanligtvis laggfritt – trots att spelen fungerar över olika format. Kontrasten är stor mot Super Smash Bros Ultimate, där vi efter fyra år ännu inte lyckats få till en fullt godkänd onlinematch. Inte ens mot vänner i samma stad.

Super Smash Bros Ultimate
Super Smash Bros Ultimate

Stridens segrare

Trots ganska hårt motstånd står Super Smash Bros Ultimate som en tydlig segrare mot de två nykomlingarna. Antalet spellägen, banor, anpassningsmöjligheter och inte minst karaktärsgalleriet är i en egen klass. Super Smash Bros Ultimate är däremot inte felfritt och det finns ett par viktiga delar som både Lego Brawls och Multiversus gör bättre.

Den stora skillnaden är onlinelägena. Där två av spelen sköter sitt onlinebråk väl, är Super Smash Bros Ultimate till stor del ospelbart över Internet. Något annat vi föredrar i Multiversus och Lego Brawls är den mer exakta kontrollen och att striderna inte blir riktigt lika röriga.

Sedan har vi så klart priset. Super Smash Bros Ultimate kostar cirka 600 kronor i butik och en hundring mer digitalt. Det är vad Lego Brawls och startpaketet till Multiversus kostar tillsammans - även om det är svårt att förneka att Nintendos mastodont är värd sitt pris.

I slutändan är det däremot tydligt att de tre spelen vänder sig till hyfsat olika spelare:

Om du vill ha lättkontrollerade slagsmål som passar hela familjen, oavsett ålder och spelvana, är Lego Brawls ett bra alternativ.

Om du helst partybråkar online, antingen med vänner eller blandat folk, och gärna med en mer tävlingsinriktad touch – är det Multiversus som förtjänar din tid.

Om du föredrar att spela ensam eller bråka med vänner i samma soffa, och accepterar en delvis tillkrånglad kontroll, är Super Smash Bros Ultimate det självklara valet.


Super Smash Bros Ultimate
Super Smash Bros Ultimate
Betyg 4,5 av 5

Super Smash Bros Ultimate

Med ett jättelikt utbud karaktärer, banor, spellägen och inställningar är Super Smash Bros fyllt till brädden med innehåll. Det passar prima oavsett om du vill spela ensam eller med vänner, ung som gammal. Likaså passar det lika bra för okomplicerat knapphamrarröj, som för mer tävlingsinriktat spelande. Super Smash Bros Ultimate är helt enkelt kungen av party-fighting.

Positivt

 • Mer eller mindre oändligt med innehåll
 • Gott om möjligheter att anpassa matcherna
 • Högvis med karaktärer från vitt skilda spel

Negativt

 • Sladdrig kontroll och krångliga power-ups
 • Högt pris och dyra paket med extra karaktärer
 • Nintendos onlinelösning

Utvecklare: Bandai Namco
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch, pc
Storlek: 17,3 GB
Pris: 565 kronor hos Amazon Sverige
Multiversus
Multiversus
Betyg 3,5 av 5

Multiversus (beta)

Det är lätt att imponeras av bredden bland kämparna i Multiversus, från Batman och Snurre Sprätt till Arya Stark och LeBron James. Det är också lätt att imponeras av hur finslipat det känns, trots att spelet fortfarande befinner sig i betastadie. Det som oroar är den stora mängden dyra (men just nu valfria) mikrotransaktioner.

Positivt

 • Karaktärer från både spel, film och tecknade serier
 • Högvis med saker att låsa upp och anpassa
 • Gratis att börja spela

Negativt

 • Mängder med valutor och mikrotransaktioner
 • Krångliga menyer
 • Ibland blir striderna jobbigt röriga

Utvecklare: Player First Games
Utgivare: Warner Bros Interactive Entertainment
Plattform: Playstation 4, Playtation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, pc
Testat på: Playstation 5
Storlek: 5,66 GB
Pris: Prova gratis eller 409 kr (standard) hos Playstation

Lego Brawls
Lego Brawls
Betyg 2,5 av 5

Lego Brawls

Med få spellägen och snarlika kämpar är Lego Brawls på många sätt allt för begränsat. Men enkel kontroll och lättförstådda fighter gör också spelet lättare att komma in i – oavsett spelvana. Att det är lika beroendeframkallande som kul att samla lego-bitar och bygga egna figurer med gör inte saken sämre.

Positivt

 • Enkelt att komma in i
 • Kul att bygga egna Lego-gubbar
 • Power-ups i Mario Kart-format

Negativt

 • Få spellägen
 • Alla karaktärer är snarlika spelmässigt
 • Aningen högt pris

Utvecklare: RED Games
Utgivare: Bandai Namco
Plattform: Playstation 4, Playtation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, pc, Nintendo Switch, Apple Arcade
Testat på: Playstation 5
Storlek: 1,95 GB
Pris: 378 kronor hos Amazon Sverige (PS5)
Betyg 4,5 av 5