Testad produkt: Philips The One 8807
Pris: Från 9 990 kronor via Prisjakt

Förra årets upplaga av Philips The One-tv stack ut med en unik design som hade hela tv:n upphängd så att den lätt gick att vrida i sidled. Då det var en prisvärd och funktionsrik kvalitets-tv även i övrigt fick den toppbetyg av oss. I år har Philips tagit ett steg tillbaka och 2022 års The One har en mer traditionell design.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Årets The One tappar lite av den unika charm som fjolårets modell bjöd på, men tar igen med vässad bildkvalitet, 120 Hz-skärm och flera förbättringar för den som vill ansluta spelkonsol eller dator. Tyvärr gör för svagt ljud och ett högre pris per storlek att vi inte kan ge högsta betyg, men den är fortfarande väl värd en rekommendation.

Positivt

  • Utmärkt bildkvalitet i prisklassen
  • Nu med 120 Hz-skärm
  • Många bra egenskaper för spel
  • Ambilight alltid ett plus

Negativt

  • Svagt ljud från högtalarna
  • Bitvis bökigt att göra inställningar
  • Högre pris eller mindre storlek
M3 rekommenderar

Skärmen är inramad av en tunn, matt metallram med en centimetertjock list i nederkant. Framför allt är den vridbara foten borta, ersatt av en stadig fyrkantig central fot utan rörlighet. Orsaken till det är enligt Philips att det helt enkelt var en kostsam lösning att tillverka, och att företaget vill satsa pengarna på att istället förbättra det viktigaste, bilden och funktionerna.

Foten kräver lite montering med skruvmejsel för att få på plats, och en sista del, en plastbit som täcker upp skruvarna på baksidan och lägger till en kabelögla, lyckas vi inte få dit i vår test-tv. Men det hade kanske gått bättre om vi fick med den installationsguide som givetvis följer med en tv i vanliga fall.

The One 8807 finns i ett stort spann av storlekar, från 43 till hela 86 tum, och det ska inte vara någon större skillnad på dem, förutom just storleken. Och priset, stora mått får du alltid betala extra för i tv-världen. Upp till 50 tum kan du fortfarande få för under 10 000 kronor. Det finns också lika nya The One 8897 till samma pris. Enda skillnaden på dem ska vara färgen, mörk metall i ramen istället för ljus. Så det är helt en smaksak vilken du väljer.

Philips The One 8807 ambilight
Bakgrundsbelysningen i Ambilight kan vara riktigt mäktig i vissa lägen. I andra stänger vi hellre av den. 

Ljuseffekter och mer ljusstyrka

Det är en relativt bastant och tjock tv, där både direkt led-bakbelysning och Philips Ambilight-system på baksidan tar upp extra plats. Ambilight är alltså den krans av rgb-dioder på baksidan av tv:n som Philips är ensamma om, och som kan lysa upp väggen bakom med samma färger som på skärmen, eller fungera som discoljus i takt med ljudet om du föredrar det.

Givetvis går det också att stänga av, och då det inte gör Philips tv-apparater dyrare än konkurrenterna är det bara en bonus att möjligheten finns. Det kan ge riktigt bra effekt om du har tv:n placerad rätt med en neutralt färgad vägg bakom. Till en början hade vi tänkte kritisera Philips för att det inte går att justera ljusstyrkan på dioderna, men det visade sig finnas möjlighet till det. Du får dock gräva djupt i tv:ns mer avancerade inställningar för att hitta det. Alternativet finns inte i snabbmenyn för Ambilight som till och med har egen knapp på fjärrkontrollen.

The One 8807 levererar en färgrik bild med bra betraktningsvinklar med tanke på att den är en va-panel. Den har god kontrast, jämn toningshantering, och mer detaljer i mörka områden än vad vi förväntar oss. Uppskalning sköter den bra. I alla fall 1080p till 4k som är närmast klockren. Vill vi pressa upp 720p-video så ser den dock ovanligt mjuk ut i bilden.

Du får högre ljusstyrka än förra årets modell. Vi pratar fortfarande inte intensiv ljusstyrka på upp till 1000 cd/m2 som i de allra bästa toppmodellerna, utan snarare drygt hälften av det för vanligt bruk. Det ser sedan ut att finnas mer att klämma ur panelen punktvis för fin hdr-effekt. I den här prisklassen är det bra, lite mer än snittet.

Philips The One 8807 spelfunktioner
I spelläget får du både relevant information och möjlighet till extra inställningar och effekter i en specialmeny.

Snyggare skalning, snabbare skärm

Precis som i föregångaren är det en aning ojämnt i ljusstyrkan precis ute i de sista centimetrarna på kortsidorna, men det är ingenting som stör när du tittar på en film. Däremot kan det synas i enskilda andra situationer som i spel, beroende på hur gränssnittet för dem ser ut.

Med uppgraderad bildprocessor har Philips skärpt bildförbättringen, och den skalar upp lägre upplöst film med övertygande precision. Den är också bra på att tvätta bort mpeg-artefakter ur hård komprimerad video, något som kan uppskattas om du till exempel tittar mycket på Youtube.

Årets The One har fått förbättrade spelegenskaper. Två av fyra hdmi-portar har fullt hdmi 2.1-stöd, med stöd för automatiskt låglatensläge, dynamisk bildfrekvens och extra hög hastighet som möjliggör 120 Hz 4k-bild. Tv:n har också stöd för AMD Freesync Premium och Nvidia G-Sync, och har insignals-lagg stabilt under 20 millisekunder i ett dedicerat spelläge, vilket får anses godkänt, även om vi har sett snabbare. Här får vi också tillgång till en ny spellägesmeny där du kan göra sådant som lägga till hårkors, justera skuggintensitet och färgtemperatur.

Ljudet kan behöva hjälp

Du får två inbyggda 10 Watts högtalare som ger rent ljud, men som saknar stuns och fyllighet, även i ett läge som bokstavligen heter "Fyllig Musik". Ett ai-ljudläge som ska justera ljudet automatiskt finns, men vi tycker inte att det väljer rätt ljud i alla situationer. Det är dock lätt att växla mellan väl inställda profiler.

Här lär du dock behöva externt ljud för en fullgod upplevelse, och därför är det positivt att tv:n är lätt att koppa extra ljud till, både via arc på alla hdmi-portarna med earc på en av dem, och trådlöst med bluetooth, och antingen ersätta eller komplettera tv-högtalarna. En intressant bonusfunktion är stöd för DTS Play-Fi, vilket gör att du enkelt kan göra tv:n till en del av ett större multiroom-system av kompatibla högtalare.

Philips The One 8807 fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är snygg att skåda, men i största laget att greppa.

Philips väljer att inte köra allt mer vanliga Google TV utan håller sig till gamla Android TV-gränssnittet med mer app-fokuserad än innehållsfokuserad navigering. Detta enligt tillverkaren för att det är mer omständligt att göra systemuppdateringar av Google TV. Vi föredrar annars Google TV:s mer innehållsfokuserade upplägg, men bägge systemen funkar bra och är du väl inne i apparna gör det ju ingen skillnad.

Årets The One har fått ny design på fjärrkontrollen. Det är en stor och solitt byggd allt i allo-fjärr med sifferknappar, mediaspelarkontroller och smart-tv-navigering, inklusive mikrofon för röstinmatning i Google Assistent. Möjligen är fjärren lite väl biffig. Trenden bland andra tillverkare är att slimma ner och banta bort nästan allt utom kontrollerna för smart-meny.

Allt som allt kan vi fortfarande rekommendera The One. Du får betala lite mer i år per tum, men kan du nöja dig med en 50-tummare får du många goda kvaliteter under 10 000-kronorsstrecket. Men du kan fortfarande behöva investera i mer ljud.

Specifikationer

Produktnamn: Philips The One 50PUS8807
Testad: September 2022
Tillverkare: Philips
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x10 Watt
Anslutningar: 2 st hdmi 2.1, 2st hdmi 2.0, lan, usb 3.0, usb 2.0, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 111,6 x 72 x 26,3 cm
Vikt: 15,5 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200x300 mm
Rek pris: Ingen uppgift
Aktuellt pris, september 2022: Från 9 990 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5