Testad produkt: Samsung QE55QN85A
Pris: Från 9 790 kronor via Prisjakt

Samsung har, i likhet med många andra tillverkare, varit sega med att få ut 2022 års modeller i handeln, förutom de dyrare tv-apparaterna i övre prisklass. Därför rekommenderar de en av 2021 års modeller när vi frågar om bästa tv under 10 000 kronor. Och det är lätt att se varför. Den nu prissänkta och fortfarande i allra högsta grad aktuella 55-tummaren QE55QN85A är ett väldigt bra klipp för nya priset 9 990 kronor.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Mini-led och hög ljusstyrka ger en kontrast och dynamik som ingen annan tv i prisklassen kan matcha, och Samsung kombinerar det med rika färger och smart ljudsystem. Bra egenskaper för spel, och en elegant design på både tv och fjärrkontroll höjer också betyget. Allt är inte perfekt, men det lär bli svårt att hitta en bättre tv till detta pris under hösten.

Positivt

  • Ljusstark mini-led
  • Lysande dynamik för film
  • Mycket ljud
  • Elegant slimmad design

Negativt

  • Halvdan rörelsehantering
  • Ingen Dolby Vision
  • Begränsade inställningsmöjligheter
M3 rekommenderar

Det är en av Samsungs modeller i Neo Qled-serien, vilket innebär att den har färgrik kvantpunkts-panel, och att den har bakbelysning av mini-led-typ. Det senare har vi inte sett i den här prisklassen tidigare, i alla fall inte i en tv av denna storlek.

Mini-led innebär att den har en matris av led-dioder som bakbelysning, som alla kan kontrolleras individuellt. Det ger den 576 dimningszoner för bakbelysningen och möjlighet att få en kontrast i bilden som är nära hundraprocentig. Endast om du har ljusa och mörka ytor precis intill varandra får du blooming- och gråare svärta precis runtom den ljusa delen.

Det är så nära oled-skärmars perfekta kontrast du kan komma i en lcd-tv, och i många situationer, framförallt i filmer och tv, ger det en mycket lyckad effekt. Speciellt eftersom du får en annan fördel, högre maxljusstyrka och därmed mer intensiv hdr-effekt. QE55QN85A ger högre toppljusstyrka än någon annan tv vi sett till samma pris. Att få så här bra mini-led i en så här prisvärd tv är i skrivande stund unikt.

Mäktigt för filmtittande

Tillsammans med rika färger, hög färgprecision och till synes problemfri uppskalning, åtminstone mellan 1080p och 4k, levererar QE55QN85A en av de bästa hemmabioupplevelse vi sett i denna prisklass. I vissa andra genrer, som direktsändning av sport, finns det andra tv-apparater som vi föredrar, med effektivare rörelseutjämning. Bilden dras med en del skuggeffekter om vi ska följa objekt snabbt över en skärm. Att Samsung vägrar implementera stöd för Dolby Vision är också ett irritationsmoment.

Samsung QE55QN85A bild
Intensiv bild med mycket färg och ljus. Men också med perfekt svärta när det behövs. Eller nästan perfekt, oled är det inte, utan lcd med mini-led som bakbelysning.

Det tar också tid för individuella zoner att lysa upp, vilket kan ge en flimrande effekt i enstaka situationer, till exempel om du ska följa ett litet ljust objekt på en annars mörk skärm. Det är en av få nackdelar med mini-led och en som är svår att komma ifrån. Du kan stänga av dimningen och få vanlig solid bakbelysning för de tillfällen det inte passar.

Det kan till exempel påverka när du spelar spel. Och det kan vi förlåta med tanke på hur bra tv:n är för övrigt att haka upp till en spelkonsol. Den har en hdmi 2.1-port som stödjer alla viktiga tekniker, som allm, vbr, hög hastighet som möjliggör 4k i upp till 120 Hz och AMD Freesync Premium Pro. Insignal-laggen är också föredömligt låg.

Automatiken gör rätt, för det mesta

Du får ingen enorm mängd färdiga bildlägen att välja mellan, och Samsung ger inte lika många möjligheter att detaljkontrollera bilden som vissa av konkurrenterna. Men i den här prisklassen vill nog de flesta bara ha en tv som ser bra ut från början utan att man behöver bli inbiten bildexpert. Då är Samsungs Intelligent Mode perfekt, ett läge som ändrar inställningar automatiskt efter bildkälla, genre av innehåll och också ljusstyrkan i rummet. Det fungerar för det mesta alldeles utmärkt.

Likaså kan ljudet automatanpassas på samma sätt, och detektera om det är musik, röster eller filmljud i bildkällan och optimera därefter. Det stänger vi dock av, då vi inte är lika nöjda med hur Samsung vill att det ska låta. Det automatiken inte gör är att aktivera Filmmaker-läge som ger dig cineast-inställningar framförallt för bilden. Det får du alltid välja manuellt.

Samsung QE55QN85A Tizen
Samsung har övergett Tizen OS i telefoner och smartklockor, men inte tv-apparater... ännu. Här är det ett avskalat och snabbjobbat system. 

Tyvärr har Samsung inget snabbt och enkelt sätt att nå inställningar för bild och ljud. De flesta tv-modeller har en snabbknapp på fjärrkontrollen, men här måste vi peta oss relativt djupt in i menyer. Samsung är en av få som inte anammat Googles smart tv-system utan kör på egna Tizen. Det gör att apputbudet inte är lika enormt som hos konkurrenterna, men det mesta du kan tänka dig finns här.

Många högtalare för rikt, smart ljud

QE55QN85A har ovanligt mycket ljud för prisklassen. De flesta tv-apparater runt 10 00 kronor nöjer sig med ett par 10-wattshögtalare med 2.0-stereo, men här sitter en uppsättning av totalt sex högtalare på 10 Watt vardera, två bakom panelen, två uppåtriktade, och två små subwoofers. Det ger inte totalt 60 Watt i upplevd effekt, utan snarare 40, eftersom de fyra översta elementen används för dynamisk positionering och surroundljud. Det ger snyggt och detaljerat ljud med extra rymd, och fortfarande bättre tryck än de flesta tv i prisklassen.

Tv:n har en enkel men elegant form med silvrig metallram runtom och en rätt så plan baksida som gör den tacksam att montera på en vägg, men som också tål att placeras mer mitt i ett rum, då den är jämn och snygg. Alla bildingångar sitter sidriktade. Tv:n står på en bred centralt placerad fot. Skärmen kan svaja lite om du kommer åt den.

Du får en kompakt fjärrkontroll som hade mått bättre av att vara lite större och ha fler direkta knappar till kontroller. Nu är det ovanligt minimalistiskt. En intressant detalj är att den inte har utbytbara batterier, utan du laddar den med en usb-laddare. Det behöver du bara göra en gång, sedan kan fjärrkontrollen hållas igång genom att den laddas med solceller på baksidan.

Samsung QE55QN85A Fjärrkontroll
Fjärrkontrollen kan vara den mest minimalistiska i branschen. Delvis lysande, men också lite begränsande.

Givetvis är inte det här en helt felfri tv. Perfektion får du betala mer för och detta är ju trots allt i en viss budgetklass. Men det är svårt att hitta fel med den. Enstaka saker, som rörelsehantering och uppskalning från lägre än 1080p gör vissa konkurrenter bättre. Och vill du ha detaljkontroll på bilden så är Samsung inte tv-tillverkaren för dig. Men annars är det här utan tvekan något av det bästa du kan köpa just nu och inte betala femsiffrigt för.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Neo Qled QE55QN85A
Testad: September 2022
Tillverkare: Samsung
Paneltyp: Ips-ads
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 120 Hz
Lokal dimning: Mini led med 576 dimningszoner
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, hdr10+ adaptive, Quantum HDR 1500
Operativsystem: Tizen OS
Ljud: 4.2, 6x10 Watt
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3 st hdmi 2.0, lan, 2 st usb 2.0, digital audio ut
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 123,7 x 76,8 x 25,8 cm
Vikt: 20,8 kg
Energiklass: F
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 9 990 kr
Aktuellt pris, september 2022: Från 9 790 kronor via Prisjakt

Betyg 4,5 av 5