Testad produkt: Sharp 50EQ4EA
Pris: Från 7 099 kronor via Prisjakt

Sharps tv-apparater lever lite i skymundan av jättar som Sony, LG och Samsung, då de inte har det där riktiga lyxsegmentet av premium-tv med sådant som 8k och oled. Det är vad drar blickarna till sig, men inte alltid vad som verkligen folk har budget att köpa. Deras utbud i mellan- och budgetklass är däremot starkt, och nya EQ4-serien som kom i somras ger mycket för pengarna. Det är en tv med många moderna kvaliteter för både optimerat film- och tv-tittande och för konsol-spelande.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det här är mycket tv för bara 7 990 kronor, med utmärkt bildsignalhantering och bildförbättring, bättre ljud än väntat, rätta moderna anslutningarna och en design som ger premium-vibbar. Men 60 Hz-panel, inte perfekta betraktningsvinklar, och avsaknad av extra mervärden gör att den bara får väl godkänt, och inte ett toppbetyg.

Positivt

  • Elegant design
  • Färgstark och skarp bild
  • Behagligt ljud
  • Extra pressat pris

Negativt

  • Visst problem med betraktningsvinklar
  • 60 Hz-skärm
  • Aningen låg ljusstyrka

Skärmpanelen är en 4k-skärm med kvantpunktsteknik som ger den hög färgintensitet och ett stort omfång. Panelen är av va-typ, vilket ger den vissa karakteristiska egenskaper som god kontrast trots avsaknad av lokal dimning, och mindre blooming-effekt än i en ips-panel. I gengäld får du mer avvikelser i vitpunkt om du inte sitter placerad rakt framför tv:n.

Det är inte tillräckligt mycket avvikelse för att påverka vardagligt tv-tittande, men vill du ha bästa möjliga bildkvalitet för en film så kan det vara en nackdel om ni är flera som vill titta och är kräsna på den punkten. Det finns va-baserade modeller i denna prisklass som klarar det bättre än Sharp.

Å andra sidan borde du då kanske betala lite mer. Det här är fortfarande bra för pengarna. EQ4 går att få i 50, 55, 65 och 75 tum, där enda påtagliga skillnaden är just storleken på skärmpanelen. Den vi fått in för test är den minsta modellen på 50 tum, med modellnamnet 50EQ4EA. Den kostar klart överkomliga 7 990 kronor, men du kan även få 55-tummaren för 8 990 kronor. Sedan är det ett större hopp i pris upp till de större modellerna. 

Sharp 50EQ4EA bildkvalitet
Sharp 50EQ4EA.

Bra hdr trots svagare ljus

Bakbelysningen är jämn utan påtagligt läckage i sidorna, som ofta är vanligt på billigare tv-apparater. Ljusstyrkan är inte i premium-klass, utan här får vi nöja oss med ljus på upp till cirka 500 cd/m2. Det gör att dynamiken i hdr-film blir lite lidande, men återigen ska vi påminnas om att det här bara är 8 000 kronor tv. Med färg nära dci p3-standard och fortfarande påtaglig hdr-effekt, med hdr10- och Dolby Vision-stöd kan vi knappast klaga.

Du får hdmi 2.1-stöd på alla fyra hdmi-ingångarna, med alla viktiga tekniker, som allm och vvr vilket gör den bra att koppla upp sig till en spelkonsol med. En av portarna har också earc-stöd, medan de andra stödjer vanlig arc. Själva skärmen visar dock inte mer än 60 Hz, så du får inte glädje av den extra bildbandbredden. Det är inget som direkt påverkar något annat än just enstaka spel.

Men det märks också av i en annan funktion, rörelseutjämning, som får en suddigare effekt istället för att interpolera bilden på fler bildrutor. Sharps teknik för det, liksom deras teknik för uppskalning är dock annars riktigt bra, och bägge ger en jämn och behaglig effekt utan fula artefakter. Du kan behöva gå in och finjustera i inställningarna för att få till framförallt nivå på rörelsehanteringen som faller dig i smaken, men det är relativt enkelt.

Sharp 50EQ4EA ljud
Många tv-tillverkare gillar att skryta med samarbete med väl ansedda ljud-varumärken, även när det låter risigt. I Sharps fall verkar det faktiskt innebära bättre ljud. Bara lite bättre, men bättre.

Ser dyr ut

EQ4 är en elegant utformad tv som ser dyrare och lyxigare ut än den är, med tunna kanter i matt metall, och en lika tunn med fortfarande stabil fot i mitten, och en list i nederkant som bland annat rymmer framåtriktade stereohögtalare. Här sitter också en Sharp-logotyp och en för Harman-Kardon, vilka bidrar med ljudsystemet.

Baksidan är halvtunn med mattsvart plastbaksida som är godkänt snygg att titta på, men det är uppenbart att den är tänkt att stå tätt intill en vägg. Foten kan vara en utmaning att montera utan ett par extra händer som håller den stadig, det är ovanligt pilligt med flera delar som ska skruvas ihop och sedan fästas i vesa-fästena på baksidan. Men resultatet är snyggt, det enda som hade gjort det bättre vore om foten hade haft någon sorts kabelränna, nu hänger alla sladdar löst på baksidan. Alla anslutningar är antingen riktade åt sidan eller nedåt och det är inga hinder för en tät väggmontering.

Tv:n levereras med två fjärrkontroller, så du kan själv välja om du vill ha en större mer traditionell tv-kontroll med nummerknappar, text tv-knapp, kontroller för dvd-spelare med mera, eller en mindre och mer modern smart tv-kontroll med sådant som Google Assistent-knapp. Bägge är välbyggda och lättgreppade, men känns inte lika lyxiga i handen som tv:n ser ut.

Android utan något extra

Operativsystemet är Android TV baserat på Android 11, och Sharp lägger inte till några egna appar och tjänster, förutom en funktionell programguide för tv och en mediaspelare. Du kan ansluta usb-disk eller plugga in minneskort direkt i tv:n på baksidan. Det är det inte ofta vi sett i en tv och en välkommen detalj.

Sharp 50EQ4EA baksida.
Baksidan är relativt platt. vilket gör Sharp 50EQ4EA tacksam för väggmontering.

Annars är det sparsmakat med förinstallerade appar, bara Googles egna, samt Netflix och Prime Video, eftersom de finns representerade på fjärrkontrollen. Där finns också en knapp kallad FPlay som vi inte vet vad den gör, då appen och tjänsten den tillhör inte finns tillgänglig i Sverige.

EQ4 har stereohögtalare på 15 watt vardera, lite mer än flera av konkurrenterna i prisklassen som har 10-wattshögtalare. Du har stöd för dts:s och Dolby Atmos, och kan boosta generellt stereoljud med Dolby Audio, eller få och få ökad surround-effekt med dts virtual:x när det inte är just Atmos-format på ljudet du spelar upp. Ljudet har inte riktig toppkvalitet och saknar tryck i basen, men är välbalanserat och detaljerat. Du kan givetvis alltid ansluta en soundbar, men för den som inte kväver för mycket räcker det interna ljudet långt här.

Vi har haft blandade erfarenheter av Sharps tv-apparater tidigare, men EQ4 är en sympatisk nykomling med för det mesta snygg bild och behagligt ljud. Med hdmi 2.1-portar och Android TV som plattform är det inte mycket mer du behöver. Det finns konkurrenter som erbjuder mervärden och lite bättre bild, men de är också en tusenlapp dyrare.

Specifikationer

Produktnamn: Sharp 50EQ4EA
Testad: September 2022
Tillverkare: Sharp
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 50 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 60 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, Dolby Vision
Operativsystem: Android TV
Ljud: 2.0, 2x15 Watt
Anslutningar: 4 st hdmi 2.1, komposit, lan, 2 st usb 2.0, sd-kortplats, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 111,3 x 73,9 x 23,2 cm
Vikt: 11,8 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200x200 mm
Rek pris: 7 990 kr
Aktuellt pris, september 2022: Från 7 099 kronor via Prisjakt

Betyg 3,5 av 5