Testat spel: Return to Monkey Island
Pris: Cirka 260 kronor hos Nintendo
Hur säger man förlåt till någon som inte accepterar en vanlig ursäkt? Med en personlig hälsning skriven på en uppstoppad voodoo-groda, en så kallad ”forgivness frog”, förstås. Kungen av peka och klicka-spel är tillbaka!
Omdöme
Positivt
- Välslipad dialog
- Trogen de första spelen utan att kännas gammalt
- Humorn!
Negativt
- Storyn är lite för lik tidigare spel i serien
- Pusslen är för enkla och inte lika raffinerade som i del 1 och 2.
Return to Monkey Island är det första spelet i serien sedan del 1 och 2, som släpptes på 1990-talet, som har originalskaparen Ron Gilbert som regissör. Och det märks. Om det inte vore för den nya designen hade någon kunnat säga att spelet kom för 30 år sedan och du hade trott på det. Och det är positivt, då de gamla spelen var så nära perfektion du kunde komma inom peka och klicka-genren.
Både humorn och pusslen är trogna de första två spelen (vi pratar inte om uppföljarna, även om 3:an var helt okej) att inga Monkey Island-fans kan bli besvikna.

Helt ny design
Låt oss börja med den redesignade elefanten i rummet. Return to Monkey Island har fått ett helt nytt utseende, och i ärlighetens namn kändes det mycket tveksamt i början. ”Look how they massacred my boy”-memen gjorde sig påmind. Det här ser ju inte klokt ut. Karaktärerna ser ut som något Picasso kunde ha spottat ur sig. Varför använde de inte åtminstone den redesignade looken av spelen som alla vant sig vid?

Men efter bara någon halvtimmes spelande: Det här funkar hur bra som helst! Och det är ju helt självklart att spelet fått en ny look. Det är ett nytt spel som släpps 2022 och även om berättandet följer ett gammalt format behövs något extra för att ta in spelet i nutiden. Det känns tvärt om befriande att Ron Gilbert och hans team vågade gå emot alla retropixelgrafik-hipsters och skapa något nytt.
Läs även: Test: Härlig retrokonsol för Amiga-fans
Kontrollerna känns också välarbetade. Då det ibland kunde vara frustrerande i de äldre spelen att gå runt till olika platser eftersom karaktären var så förbenat långsam, ett problem i de flesta peka och klicka-spel, flyter allt på ordentligt bra nu. Dubbelklicka någonstans och Guybrush rusar dit.

Nostalgi på högvarv
Return to Monkey Island slår an på alla nostalgisträngar som är möjligt. Inramningen av historien känns väl igen från tidigare iterationer. Guybrush Threepwood börjar på den välbekanta ön Mêlée Island, från första spelet, utan skepp och besättning och måste sedan lösa logiska och humoristiska pussel för att skaffa ett skepp och besättning att segla med till Monkey Island.

För dig som spelade, och älskade, Monkey Island 1 och 2 är det som en återträff av kära gamla vänner. Den extremt säljige säljaren Stan S. Stanman, voodoo-damen, Carly, dödskallen Murray och många fler stöter du på under resans gång.
Underbara dialoger
Det som gjorde Monkey Island till en klass för sig när det begav sig var de rappa och humoristiska dialogerna (nåja, textval när det begav sig). Return to Monkey Island levererar återigen på den punkten. Det märks att Ron Gilbert älskar detta projekt och har lagt ner mycket tid på att få allt rätt då han jobbade med spelet i hemlighet under två år.
Detaljrikedomen är imponerande hög. Drivor av ”onödig” dialog går att välja, men då det är så roligt vill du välja allt bara för att se vilka bisarra svar du får. Även miljöerna är fullspäckade av saker att klicka på med rolig dialog som svar.

Små missar
Som Monkey Island-fanboy är det väldigt svårt att säga något negativt om spelet, särskilt när nostalgin fortfarande värmer en 80-talists peka och klicka-törstande hjärta. Men det finns några saker som gör att Return to Monkey Island inte får högsta betyg.
För det första är inramningen av historien för snarlik de gamla spelen. Även om det är en fröjd att spela, hade spelet, precis som med ny grafik, mått bra av några fler nya miljöer och element som komplement till de klassiska platserna.

För det andra måste det också sägas att pusslen faktiskt är för enkla att lösa och inte fullt så genomtänkta som i de första spelen. Men det är förstås en svår balansgång, att köra fast är inte heller kul. I skrivande stund är jag på sista delen i spelet på svåraste nivån och har bara kollat upp en lösning: Hur matar man den jävla ankan i första delen av spelet?!
Med det sagt. Gillade du de tidiga Monkey Island-spelen kommer du att gilla det här.
Make point-and-click great again!

Specifikationer

Recencerat: September 2022
Utvecklare: Terrible Toybox
Utgivare: Devolver Digital
Genre: Peka och klicka
Plattformar: PC och Mac (Steam), Nintendo Switch.
Systemkrav PC: I princip en potatis (i3, Radeon HD 7750 (1024 VRAM) / GeForce GT 640)
Pris: Cirka 260 kronor hos Nintendo
