Testad produkt: Sensibo Air
Pris: 1 249 kronor hos Amazon Sverige

Sensibo Air har funnits ett tag på marknaden, tidigare hette produkten Sensibo Sky och vi konstaterade att den var riktigt användbar när vi testade den för några år sedan. Sedan dess har det hänt en del både med hård- och mjukvaran.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Sensibo Air har flera viktiga uppdateringar jämfört med föregångaren och om du vill göra din luftvärmepump eller ac smart och uppkopplad, då är detta en riktigt prisvärd lösning. Rekommenderas!

Positivt

  • Mängder av smarta funktioner
  • Enkel installation
  • Prisvärd

Negativt

  • Vissa funktioner kräver Plus-abonnemang
  • Klarar inte 5GHz wifi
Grundpaketet går att köpa för strax över 1 000 kronor och då får du hjärtat i systemet – Sensibo Air, enheten som kopplar upp sig mot ditt trådlösa nätverk (kräver 2,4 GHz) och skickar ir-kommandon till din luftvärmepump. Vi köpte även in en klimatsensor, som låter dig hålla koll på ytterligare en plats i hemmet. Själva basenheten har nämligen också sensorer för temperatur och luftfuktighet.
 test sensibo air

Installationen är föredömligt enkel. Du installerar appen i din mobil, följer instruktionerna för att koppla hårdvaran till ditt konto (med qr-koder) och ser till att Sensibo Air hittar ut på ditt trådlösa nätverk. Vi utmanade sedan systemet med att koppla upp sig mot en rätt så gammal luftvärmepump från Canvac. Det krävdes bara ett tryck på fjärren för att Sensibo skulle få full koll. Därefter kunde vi styra luftvärmepumpen helt och hållet med appen. De flesta funktionerna funkar direkt, om än med någon sekunds fördröjning.

Plus ger mer

Appen är omfattande, här finns mängder av funktioner att utforska. För att dra full nytta av systemet krävs att du tecknar upp dig på ett Sensibo Plus-abonnemang för 30 kronor per månad (du kan testa två veckor gratis), då får du bland annat tillgång till smartare automatisering, geofencingfunktioner och mer detaljerad statistik i loggen. Dessutom kan du bli bombad med notiser kring hur du optimerar användningen för ett bättre inomhusklimat, med mer och mindre användbara tips.

test sensibo air
Appen är snygg och enkel att använda.

Sensibo-appen är väldigt tydlig och enkel att använda, men för att verkligen nyttja systemet fullt ut kan du koppla den till Apple Homekit eller Google Home. Eller kanske till din Homey, om du använder en sådan som hubb i ditt smarta hem. Att koppla den till Apples system och styra funktionerna med Siri är superenkelt, för andra integreringar behöver du in i webbgränssnittet och hämta ut api-nycklar. Du kan även styra din luftvärmepump från webben, men det här gränssnittet är ordentligt eftersatt och med färre funktioner (och bara på engelska). Om du använder ifttt kommer du att glädjas av att Sensibo Air dyker upp och kan läggas in i dina makron. Bra!

test sensibo air
Ett tryck på fjärren var allt vi behövde för att Sensibo Air skulle fatta vilken luftvärmepump vi använde.

Genom att antingen schemalägga händelser eller använda dig av så kallade "triggers" behöver du inte längre hantera inställningarna manuellt i luftvärmepumpen. Och genom att använda geofencing eller rörelsesensorn i den externa klimatsensorn kan du även låta maskinen stängas av automatiskt när du lämnar hemmet. Smart! Dessutom kan du koppla ihop systemet med Tibber och optimera användningen utifrån vad elen kostar per timme (om du har timabonnemang).

test sensibo air
En extra klimatsensor öppnar upp nya möjligheter, kostar dygt 600 kronor.

Vi tycker att hårdvaran blivit både smidigare och snyggare jämfört med Sensibo Sky och en viktig fördel är möjligheten att använda separat(a) klimatsensor(er). Det här är ett riktigt smidigt system med högt i tak funktionsmässigt, även om det krävs en del av dig som användare för att koppla ihop med andra smarta hemmet-lösningar.

M3 rekommenderar

Fakta Sensibo Air

Tillverkare: Sensibo
Pris: 1 249 kronor hos Amazon Sverige
Tillverkare: Sensibo
Kommunikation: Wifi (2,4 GHz) och bluetooth (low energy)
Sensorer: Luftfuktighet, temperatur
Mått: 65x65x17 mm

Betyg 4,5 av 5