Idag är du kanske inte sugen på att installera elslingor i golvet men många av oss har redan det i ett eller fler rum. Med en manuell termostat är du i regel väldigt begränsad, varför inte byta ut den till en modern sådan med uppkoppling? Vi testar EB-Therm 500, från svenska Ebeco, med tillhörande wifi-modul. Själva termostaten kostar 1 500 kronor och wifi-tillbehöret 659 kronor extra. Är det värt pengarna?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Svenska Ebecos smarta termostat för golvvärme håller hög kvalitet med en skarp och snygg touchskärm. Med wifimodulen blir ditt gamla (eller nya) golvvärmesystem smart och uppkopplat med möjligheten till schemastyrning. Rekommenderas!

Positivt

  • Hög kvalitetskänsla
  • Enkel app
  • Bra schemaläggningsfunktioner

Negativt

  • Dyr (med wifi-modul)
  • Ingen färdig integrering med till exempel Homekit

Innan du ger dig i kast med elarbete hemma gäller det att du tar reda på vad du får göra själv och vad du måste anlita en elektriker till. På Elsäkerhetsverkets sida kopplasakert.se kan du se i detalj vad du får göra på egen hand. När det gäller termostater i badrum får du exempelvis byta själv, men inte installera en ny. Men, och det här är ett viktigt men. Om du ska meka själv med el krävs även att du vet vad du pysslar med. Är du minsta osäker är det bara att ringa elfirman.

EB-Therm 500 levereras med golvgivarslinga, men om du redan har en finns risken att du inte får loss den ur ett befintligt rör. Gäller det en ny installation av golvvärme är det givetvis smidigt att använda den nya givaren.

Test Ebeco termostat

Hög kvalitet och skarp skärm

När hårdvaran väl sitter på plats och du slår på strömmen tänds den lilla displayen. Om du tryckt in wifi-modulen korrekt får du frågan om du vill ansluta till ett trådlöst nätverk (endast 2,4GHz). Du gör dina menyval och inställningar på touchknapparna ovanför och under displayen, en yta som lyser upp läckert, när du kan välja att mata in information eller göra dina val. Displayen är skarp och fin och systemet är tydligt och enkelt att använda. Om du inte får till golvslingan kan du välja att enbart använda rumsgivare, detta ställer du in i menyn under "installatör".

Termostaten känns väldigt rejäl och kvalitetskänslan i skärmen imponerar.

Vi installerar Ebecos app Ebeco Connect och registrerar ett konto. Därefter söker appen efter termostaterna på ditt nätverk. Konstigt nog dök ingen av de tre termostater vi testade upp förrän efter cirka 15 minuter, men väl identifierade är de enkla att konfigurera. Efter en liten stund har vi en översikt i appen där vi kan se aktuell temperatur i de olika rummen.

Test Ebeco termostat

I appen är det superenkelt att ändra bör-värde, det vill säga hur varmt du vill ha i rummet. Men det är när du börjar utforska program-menyn det blir spännande. Här kan du ställa in när du brukar gå upp på morgonen, olika veckodagar, och när du förväntas komma hem. Detta för att maximera komforten efter när du faktiskt behöver värmen. Men det är inte säkert att du sparar pengar genom att justera temperaturen upp och ned varje dag, i nuläget gissar vi att du är väldigt sparsam med golvvärmen överlag. Men möjligheten att styra temperaturen på distans, att följa elförbrukningen (både i realtid och över perioder) är riktigt användbart.

Test Ebeco termostat

Ebeco har ett öppet api för dig som vill koppla ihop systemet med andra tjänster, men något enkelt sätt att koppla termostaterna till exempelvis Apple Homekit eller Google Home finns det inte stöd för i Ebecos app.

M3 rekommenderar

Fakta EB-Therm 500

Tillverkare: Ebeco
Fjärrstyrning: Wifi (2,4 GHz)
Kapslingsklass: IP21
Appstyrning: Ja
Brytförmåga: 3680 W / 16 A / 230 VAC
Temperaturområde: 5-35 grader
Givarkabel: 3 m, ntc 10 kΩ
Pris: 1 480 kronor hos Elgrossisten (utan Wifi-modul)

Betyg: 4 av 5