Testad produkt: Anker Soundcore Sport X10
Pris: Kostar 1 000 kronor på Amazon

Att Anker Soundcore Sport X10 är tänkta att användas under sportutövande märks direkt när vi packar upp dem. De är nämligen utrustade med ett par gummikrokar som träs runt öronen och hjälper till att hålla hörlurarna på plast även vid kraftiga huvudrörelser.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Anker Soundcore Sport X10 är ett par sporthörlurar som låter mycket bra (särskilt med tanke på prislappen), är vattentåliga och sitter stadigt fast runt öronen. Men begränsade funktioner, tveksam styrning och en underkänd brusreducering drar ned betyget.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Vattentåliga
  • Bra batteritid

Negativt

  • Tveksam passform
  • Inte så bra brusreducering
  • Begränsade funktioner

Detta är också något som fungerar bra. Hörlurarna sitter stadigt fast runt både små och stora öron. Däremot hade undertecknad med sina relativt stora öron svårt att få hörlurarna att sitta kvar stadigt i öronen. Det var som om gummikroken drog i dem. Detta oavsett vilka av de fem medföljande par pluppar jag använde (ett plus för antalet pluppar).

Det problemet hade dock ingen annan i referensgruppen (testarens familj) som alla har mindre öron.

Också det faktum att Anker Soundcore Sport X10 är vattentåliga (ipX7) är något som tydligt visar det tänkta användningsområdet.

Anker Soundcore Sport X10
Anker Soundcore Sport X10 sitter stadigt tack vare gummikrokarna.

Svårstyrda

Istället för en mer vanlig styrning via touchkontroller har man för Anker Soundcore Sport X10 valt ett par små knappar på hörlurarnas ovansida. Gissningsvis är tanken att du inte ska göra feltryckningar på en känslig touchkontroll när du motionerar och inte kan göra några precisa rörelser.

Tanken är i så fall god, men tyvärr fungerar styrningen med knapparna inte heller särskilt bra. De är små, tröga och det är svårt att känna om man trycker en eller två gånger på dem (någon funktion för trippeltryck finns inte).

Det blir inte bättre av att möjligheten att programmera om dem är begränsad. Visserligen går det att välja fritt vad ett dubbeltryck eller att hålla inne knappen i två sekunder ska göra (sänka volymen, höja volymen, hoppa bakåt eller framåt i spellistan, starta/stoppa uppspelningen eller växla mellan brusreducering av eller på). Men för enkeltryck är det bara höjande eller sänkande av volymen som gäller (eller att helt stänga av effekten av ett enkeltryck).

Begränsningen fortsätter att visa sig när vi utforskar den tillhörande appen. Den är väldigt funktionsfattig. Här finns visserligen en equalizer med många förinställda lägen (och möjligheten att skapa och spara egna lägen) och möjligheten att växla mellan brusreducering på eller inte (samt ett läge som släpper in omgivningsljud), men inte mycket mer.

Det går exempelvis inte att justera nivån på brusreduceringen och finesser som ”hitta mina hörlurar” lyser med sin frånvaro. Dessutom har Anker Soundcore Sport X10 inget stöd för röststyrning eller handsfree, vilket är lite märkligt med tanke på att de är ett par sporthörlurar.

Mycket bra ljud

Tur då för Anker Soundcore Sport X10 att de låter så bra. För det gör de verkligen! Basen är så tung det går att önska av ett par true wireless-hörlurar, men även mellanregister och diskant är rena, klara och tydliga. Faktum är att Anker Soundcore Sport X10 låter minst lika bra som betydligt dyrare konkurrenter.

Bra batteritid har de också. Det går att få ut upp till åtta timmar per laddning (utan brusreducering) och sammanlagt 32 timmar med laddosan.

Tyvärr är brusreduceringen inte mycket att hurra för. Faktum är att det är en av de sämre brusreduceringar vi har upplevt bland de true wireless-hörlurar vi har testat på senare tid.

Är du ute i skogen och joggar gör det kanske inte så mycket. Men rör du dig i stadstrafik eller befinner dig på ett högljutt gym har du inte särskilt stor nytta av den.

Kvaliteten på telefonsamtal imponerar inte heller den. Ljudet är bitvis både svajigt och otydligt i båda riktningar.

Anker Soundcore Sport X10 har helt klart sina fördelar som ett par välljudande sporthörlurar, men begränsningarna är lite för många för ett riktigt toppbetyg.

Specifikationer

Produkt: Anker Soundcore Sport X10
Testad: September 2022
Tillverkare/kontakt: Anker Soundcore, eu.soundcore.com
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Nej
IP-certifiering: IPX7 (Vattentålig)
Färger: Svart och vit
Vikt (två hörlurar): 13 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 40 gram
Storlek laddosa: 7,5 x 4,2 x 2,8 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 32 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 8 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Pris: Kostar 1 000 kronor på Amazon

Betyg: 3 av 5