Testad produkt: Jya Fjord
Pris: 3 249 kronor hos Proshop

Smartmis koppling till Xiaomi resulterade tidigare i att tillverkarens produkter felaktigt ofta benämndes som ”Xiaomi Smartmi” av vissa återförsäljare. Smartmi är förvisso en del av Xiaomis ekosystem, men de flesta har nu förstått att företaget står på egna ben.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Jya Fjord är, förutom att den är behaglig att betrakta, enkel att hantera och packad med högkvalitativ sensorteknik. Den är helt enkelt brutalt kompetent när det gäller filtrering. Den reagerar blixtsnabbt, gör jobbet för att sedan återgå till en nästintill ljudlös drift. Rekommenderas starkt!

Positivt

  • Effektiv rening
  • Snygg design
  • Appen

Negativt

  • Kvalitet kostar

Gott så, men för att eventuellt krångla till det igen lanserar nu Smartmi ett eget sub brand, JYA by Smartmi, som med exklusivare (och förhoppningsvis bättre) produkter ska representera företaget i det så kallade premiumsegmentet. Glasklart? Bra, då tar vi oss an den första produkten vi nu fått in från tillverkaren, en luftrenare vid namn Jya Fjord.

Redan när vi packar upp den inser vi att det här är en luftrenare som lirar i en högre liga än kusinen Smartmi Air Purifier 2. Inte för att Air Purifier 2 är undermålig på något sätt, tvärtom, vi gillar den skarpt och imponerades av hur väl den utförde sina sysslor när vi testade den i våras. Men här snackar vi ytterligare ett eller ett par pinnhål upp på premiumstegen.

Jya Fjord

Hur definieras ”premium”? Vi kan givetvis bara svara för oss själva och när det gäller just luftrenare handlar det initialt om hur vi upplever materialet i konstruktionen, inget knarrande och knorrande vid minsta beröring. Öppnas en lucka eller liknande för filterbyte eller rengöring ska det inte smälla till i plasten och passformen ska vara exakt. Finns det en display ska den vara tydlig och genomtänkt med ett modernt gränssnitt, gärna med touchfunktion snarare än fysiska knappar.

Form och design spelar också en avgörande roll, den ska kunna stå framme för beskådan och förhöja snarare än att dra ned helhetsintrycket av hemmet. En möbel eller accessoar du med stolthet kan visa upp för vänner och bekanta. Låter det pretentiöst? Det är väl ändå resultatet som räknas? Givetvis, men då kan du sluta läsa redan nu. Det finns betydligt billigare modeller som renar bra, men där du får göra avkall på en hel del av ovan tidigare nämna ”kriterier”.

Utan tvekan en premiummodell

Med det avklarat kan vi bara konstatera att JYA Fjord uppfyller alla våra krav för att klassas som en premiummodell. 

Fjord är en av två modeller som JYA nu lanserar och har ett cadr-värde på 450m³/h (ren luft som produceras per minut). Den är avsedd för rumsstorlekar mellan 31–54 kvadratmeter och med tanke på dess i sammanhanget blygsamma storlek (29 x 26 x 53,5 cm) är det riktigt bra. Front- och bakstycke är smakfullt perforerade, tillika flödesingångarna för luften som ska renas för att sedan ledas uppåt.

Jya Fjord
Jya Fjord

På huvudenhetens baksida finner vi, förutom strömbrytaren, två synliga sensorer: en för tvoc (flyktiga organiska ämnen) samt en för temperatur och luftfuktighet. Längre ned, dolt bakom det perforerade bakstycket, finns ytterligare sensor som med laser i realtid mäter partikelhalterna (pm10 och pm2,5) i rummet.

En oled-display med touchfunktion är snyggt integrerad i frontens övre del. I default-läget visas här växelvis nivåerna av föroreningar i form av pm10, pm2,5 samt tvoc. På oled-displayens nedre del finns även en indikator som ändrar färg beroende på aktuell luftkvalitet – från grönt (utmärkt), gult (bra) och orange (måttligt) till rött (ohälsosamt).   

Jya Fjord

Styrs via touchskärmen eller tillhörande app 

Då enheten saknar fysiska knappar är det i stället via oled-skärmens touchfunktion (alternativt med appen) du sköter inställningarna. Genom att svajpa med fingret åt sidan når du undermenyerna:

  • Val av effektläge: Auto – där enheten anpassas sig efter inomhusluften, Sleep – tystast möjlig gång, Favorite – där du i appen ställer in önskad fläktnivå som sedan sparas samt slutligen Power – där maskinen går för full kareta.
  • Filterhantering, där återstående livslängd visas samt återställning när du ersatt filtret med ett nytt
  • Inställning av displayen ljusstyrka
  • Slå på eller av enhetens wifi-anslutning
  • Aktivera/avaktivera enhets UV-steriliseringsfunktion

Den tillhörande appen är överskådlig och utöver möjligheten att ställa in timerfunktion och anpassa favoritläget har du givetvis även här tillgång till maskinens funktioner och informationsflöde. Riktigt bra! Modellen är för övrigt kompatibel med Google Home, Apple Homekit samt Amazons Alexa

Jya Fjord

Filtreringen av luften sker genom ett 3-filtersystem: ett förfilter som fångar upp större partiklar såsom damm, pollen och mjäll, ett så kallat Nanoguard-filter för luftburna partiklar ned (till 0,1 μm i storlek) samt slutligen ett aktivt kollager som neutraliserar lukter och skadliga gaser. Modellen har även uv-sterilisering för extra skydd mot virus och bakterier.

Effektiv rening

Filtrets återstående livslängd presenteras i appen och på luftrenares display. Beroende på inomhusklimatets kvalitet kan detta komma att ändras, men räkna med runt 300 aktiva dagar tills det måste ersättas med ett nytt, som kostar runt 500 kronor, beroende på var du hittar dem på nätet.

I drift arbetar Jya Fjord effektivt, och sensorerna reagerar blixtsnabbt på minsta avvikelse i luften. Fläkten arbetar makalöst tyst, alldeles intill enheten uppmäter vi 18dB vilket är något av det lägsta vi noterat hittills.

Och så till det viktigaste, hur effektiv är filtreringen av inomhusluften? Jo, även här imponerar Jya Fjord – pm 0,5 reducerades från 2 228 till 211, pm 2,5 från 101 till 7, pm 10 från 16 till 0 och detta på under 15 minuter!
M3 rekommenderar
*För att testa luftrenare använder vi en avancerad partikelräknare, PCE Instruments PCE-PCO 1 inlånad från Conrad.se. Samtliga luftrenare testas i samma miljö. Första mätningen sker i ett orenat rum (20 m²) därefter låter vi luftrenaren köra på maxnivå under en halvtimme varpå nästa mätning utförs. Värdena ska ses som en fingervisning då mätningarna utförs i hemmiljö och inte i en klinisk optimal testmiljö.

Specifikationer

Modell: Fjord
Testad: september 2022
Tillverkare: Jya by Smartmi
Funktioner: Totalt fyra effektlägen, varav ett anpassningsbart samt UV-sterilisering
Area (rekommenderad): 31 - 54 kvadratmeter.
Filter: Förfilter, Nanoguard, aktivt kol.
Maximalt luftflöde: Upp till 450 m3/h (TVOC upp till 150m3/h) (pollen)
Mått: 29 x 26 x 53,5 cm.
Vikt: 6,5 kilo
Ljudnivå (enligt tillv.): från 18,8dB i sleep mode upp till runt 66dB
Pris: 3 249 kronor hos Proshop

Betyg: 5 av 5