Star Wars Knights of the Old Republic II, Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity. Storslagna äventyr, jättelika världar och gripande historier. Det är vad utvecklaren Obsidian mest är känd för. Att de då knåpar ihop den inofficiella spelversionen av 80-talsklassikern "Älskling, jag krympte barnen" kan verka märkligt, men bakom den mysiga ytan väntar en oväntat djup – och stundtals skrämmande - upplevelse.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Grounded är ett mysigt och skrämmande spel på samma gång. I ena stunden utforskar vi den spännande världen och samlar material till vår bas i lugn och ro, för att i nästa få fullkomlig panik när en enorm blodtörstig spindel vill sätta sina tänder i oss. Det skapar en härligt beroendeframkallande upplevelse, som tyvärr får en törn av småbökig kontroll, undermåliga strider och en del slumpartade dödsfall.

Positivt

  • Härlig mix av upptäckarglädje och insektsskräck
  • Kul och hyggligt smidigt att bygga baser
  • Fantastisk ljuddesign

Negativt

  • Kontrollen kunde varit bättre
  • Lite fler pekpinnar hade inte skadat
  • Klumpigt stridssystem

Gräs som träd

En liten människa i en stor värld

Plötsligt står jag där, med fötterna i lera och blicken mot grässtrån höga som träd. Mycket mer än att min längd numer stannar på en centimeter vet jag inte, så det är med försiktiga och osäkra steg jag lämnar den lilla grottan där äventyret inleds.

En liten bit bort står ett mystiskt tält, där än mer mystiska maskiner står uppställda. Samla saker och skanna, visas som notis. Sagt och gjort, vilket leder till att en rad bygginstruktioner kontinuerligt fyller min handbok. Gruskorn och gräsfibrer blir till yxor och spjut, medan grässtrån och stjälkar blir väggar tak och dörrar. Snart knåpar jag ihop tält, arbetsbänkar, behållare, hjälmar, facklor och en grillplats.

På ganska kort tid har ett litet hem hamrats ihop. En plats som känns säker. Min tuppkam växer och jag förbereder mig för längre färder; först och främst till det stora trädet en bit bort. Ett träd som också är startpunkten för en oväntat spännande och härligt överdriven berättelse. Även om den mestadels berättas via ljudband och textdokument, är det kul att nysta upp som hänt.

Leksakshuvud i jätteformat

Ett småkryps liv

Efter en tupplur ger jag mig iväg mot trädet. En resa som leder till flera omvägar i jakt på nytt material, men också möten med mer aggressiva småkryp. Kvalster lika obehagliga som Half-Lifes Headcrabs, ettriga småspindlar och blodtörstiga myggor vill alla nafsa på min kropp. Med viss möda, inte minst då både kontrollen och själva striderna lämnar en del att önska, slår jag mig framåt. Sakta men säkert.

Plötsligt omringas jag av giftig gas, skapad av en stor fet skalbagge som kastar stinkande gegga i min riktning. Eftersom det är en omöjlig strid att vinna i det här skedet, tvingas jag fly och söka skydd under ett par svampar en bra bit bort. Med låg hälsa, kurrande mage och torr hals rotar jag fram proviant ur väskan. Samtidigt börjar något prassla och fräsa i buskarna bredvid; där står två spindlar stora som hästar. Om inte ännu större.

Panik. Jag vänder om och springer tillbaka mot basen. Mot säkerheten. Mörkret har lagt sig och facklan i handen hjälper föga, men efter lite irrande hittar jag till slut hem och kan pusta ut. Samtidigt som modet börjar komma tillbaka, börjar de höga grässtråna precis utanför basen svaja misstänksamt. Sekunden senare står en spindel av storleken tvåvåningsvilla mitt i basen. Ridå.

Ett mystiskt labb

Välkomna din nya fobi

Det ska sägas att jag aldrig varit ett fan av insekter, även om det inte varit tal om en regelrätt fobi. I alla fall inte innan jag spelade Grounded; nu framkallar spindlar, myggor och skalbaggar isande rysningar – både i spelform och på riktigt. Små mördare är vad de är.

Den suveräna ljudbilden i Grounded förstärker dessutom den känslan. Ljudet gör lika mycket för att hjälpa till med att hitta eller undvika småkryp, som den skrämmer livet ur mig när ett högt surrande eller väsande hörs tätt intill.

Om du inte klarar av vidriga småkryp i jätteformat finns lyckligtvis en par inställningar som kan hjälpa. Dels går det att göra insekterna mindre aggressiva och farliga, dels går det att anpassa spindlarnas realism i olika grader. Ett måste för alla som lider av arachnofobi. För den som bara vill bygga utan att behöva bry sig om material och insekter hittas också ett kreativt läge där du kan utforska och bygga helt fritt.

Bygg en bas

Smålivets hårda skola

Å andra sidan är det tråkigt att utan arbete få tillgång till alla recept på byggdelar, föremål och vapen. Likaså försvinner nerven som gör utforskandet i Grounded så härligt belönande. För världen spelaren ställs inför är en kavalkad av fantasirikedom. Gräs blir till en tät skog, sandlådor förvandlas till en livsfarlig öken, en stenmur blir ett oövervinnerligt berg, medan en damm blir en djup och ogästvänlig sjö.

I denna djungel i miniatyr väntar också skatter som slängda äppelskrutt och läskburkar; en festmåltid för en centimeterstor människa. Trädgården är också förvånansvärt ostädad med gamla leksaker, trädgårdsverktyg, plastburkar och underliga mackapärer. Perfekt att använda som skydd, broar eller landmärken som gör det lite lättare att navigera i den halvstora världen.

Hjälproboten BURGL

Ensam är svag

Att äventyra i den fantasifulla världen är däremot inte alltid mysigt. Det är ganska sällan mysigt, till och med. Förutom att ständigt vakta mätare som visar hunger och törst, kan dödliga insekter vänta bakom varje grässtrå. Att bege sig ut på lite längre turer är förenat med livsfara.

Att Grounded kan spelas med upp till fyra spelare är märkbart. Även om det går bra att spela som ensam minimänniska, blir det en hel del springande fram och tillbaka åt olika håll för att samla in det material som behövs för tillfället. Likaså löper ensamma spelare en större risk att bli överrumplad av fiender. Just den ojämna svårighetsgraden tillsammans med plötsliga dödsfall är två av Groundeds svagare sidor. Lyckligtvis är sparsystemet generöst.

En mystisk maskin

En utmärkt grund att växa på

Med Grounded har Obsidian knåpat ihop ett härligt beroendeframkallande och hyggligt originellt överlevandsäventyr. Att i ena stunden utforska den spännande världen, för att i nästa fly i panik när en blodtörstig spindel närmar sig, är betydligt roligare än det låter. Spelet påminner på flera sätt om Minecraft, men det känns aldrig som en kopia.

Paralellerna med Minecraft gör tyvärr också att Grounded upplevs som klart mer begränsat, vilket så klart inte är särskilt konstigt med tanke på hur länge Minecraft funnits och uppdaterats. Men det är också den enorma förbättringspotentialen som känns mest spännande med Grounded – inte minst nya spännande områden att utforska. Möjligheterna i miniformatet är enorma.


Grounded

Testat: September 2022
Genre: Överlevnad/fobisimulator
Utvecklare: Obsidian
Utgivare: Microsoft Game Studios
Plattform: Xbox One, Xbox Series X/S, pc
Testat på: PC (Nvidia Geforce 3070 ti, 32GB ram, Intel Core i5-8600K)
Storlek: 9 GB
Pris: Kostar 400 kronor på Steam

Betyg: 4 av 5